3 fő ok, amiért elutasítják a pályázatodat és mit tehetsz ellene

Miért van az, hogy úgy érzed, mindent megtettél, mégis elutasítják a pályázatodat? Kezdő pályázatíróknál gyakran előfordul (és haladóknál is néha), hogy belefutnak azokba az alapvető hibákba, amelyek miatt a sok munka ellenére a pályázat az elutasítottak listájára kerül

Nyertes pályázatot akarsz? Ismerd meg a három alapproblémát és tanuld meg, hogyan kerülheted el:

3. Formai hiba vagy jogosultsági probléma

A legrosszabb, ami egy pályázattal történhet az az, hogy kiesik már a formai és jogosultsági vizsgálaton, és el sem jut odáig, hogy a tartalmát értékeljék.

Történt már olyan veled, hogy heteket, hónapokat dolgoztál egy pályázaton, és a tartalmi értékelés előtt kiesett?

Mert:

 • lemaradt egy melléklet és hiánypótlásra nem volt lehetőség,
 • valamelyik partner nem felelt meg a jogosultsági feltételeknek,
 • nem vettél figyelembe egy követelményt,
 • félreértelmeztél egy kétértlemű pályázati szabályt,
 • kihagytál a pályázatból egy kötelező részletet.

Volt már ilyen eseted? Nekem volt.

Egyszer, amikor azt hittem, megírtam ez eddigi legjobb POSDRU pályázatomat. Fel is használta mintaként a minisztérium a POCU pályázati kiírások kitöltési útmutatójához, nézd csak meg. 🙂

De a tartalmi értékelésig nem jutott el, mert hiányzott belőle egy apró részlet:

Az egyik jogosultsági feltétel az volt, hogy a projekt keretében minden érintett megyében létrejöjjön legalább 2 vállalkozás. A pályázatból kiderült, hogy ezt a szabályt figyelembe vesszük, de sok más szabály is volt, amit a megvalósításánál be kellett volna tartani, és ahelyett, hogy a kiírásból szóról szóra átmásoltam volna az összeset, hivatkoztam az útmutató vonatkozó fejezetére, és arra, hogy az üzleti tervek kiválasztásának módszertanába minden ott szereplő feltételt beépítünk.

Nem így kellett volna…

Mert az fellebbezésnél hiába magyaráztam, hogy ha a pályázatban az szerepel, hogy az összes feltételt betartjuk, akkor az összesben az is benne van, ami szó szerint külön nincs kiemelve, de halmazelmélet ide vagy oda, a pályázatot elutasították. Igazuk volt-e? Talán igen, talán nem.

Annyi biztos, hogy keserves tapasztalat volt, de megtanultam: a jogosultsági feltételekkel nem viccelünk.

Hogyan kerüld el ezt a hibát?

 • Olvasd el a pályázati útmutatót és minden pályázati feltételt másolj ki egy külön dokumentumba. Készíts egy ellenőrző listát és aszerint ellenőrizd közben és benyújtás előtt is a pályázatot.
 • Mielőtt elkezdesz dolgozni egy pályázaton, olvasd át a jogosultságra vonatkozó szempontokat és mindegyiknél alaposan gondold végig, hogy tartható-e.
 • Ha egy szempont nem egyértelmű, kérdezd meg a pályáztatót..
 • Ha valamelyik jogosultsági szempontnál határeset, hogy belefér-e a pályázat, gondold meg jól, hogy foglalkozol-e vele vagy nem.

Tudom, nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek és belemenni a játékba azzal, hogy próba-szerencse, de mi van, ha nem szerencse? Bírni fogod a kudarcot? Sajnálni fogod az időt és energiát, amit egyébre is fordíthattál volna?

Vagy arra gondolsz, hogy minden próbálkozás tanulás is egyben?

2. Gyengén megírt pályázat

Kezdő pályázatíróknál gyakran előfordul, hogy nem tudnak ráhangolódni a pályázatra.

Láttak már pár mintát és ezeket megpróbálják átvenni, de nem számolnak azzal, hogy ami az egyik pályázatnál jó volt, az nem feltétlenül működik más pályázatnál is.

Mert más a pályázati kiírás, más a pályázati program, más a célcsoport, másak a megvalósítók, talán csak a téma ugyanaz.

Gyakori probléma, hogy nem elég alapos a projekttervezés, márpedig ha nem látod pontosan a megvalósítás részleteit, mégis mit írhatnál a pályázatba általánosságon és innen-onnan átvett, sokszor a projekt szempontjából teljesen jelentéktelen szövegeken kívül?

De olyan is előfordulhat, hogy egy pályázatíró (akár cég) már bizonyított egy pályázati program keretében, de kudarcot vall egy teljesen eltérő területen.

Mert ott más a logika, másak a szabályok, másak az elvárások.

 • Ha nem tudsz ráhangolódni egy pályázati program vagy kiírás hullámhosszára,
 • ha nem jössz rá, hogy egy-egy részletről milyen megközelítésben, milyen stílusban érdemes írni,
 • ha nem érted meg, hogy ami az egyik pályázati kiírásnál fontos, a másiknál egyáltalán nem az, a világ legjobb projektötletét sem fogod tudni “eladni”.

Tudom, hogy az általános nézet szerint a pályázat az pályázat, és kész, de ez nem így van.

Ahány annyiféle, és minél előbb elfogadod ezt, annál könnyebb lesz ráhangolódni a különféle pályázati kiírásokra és annál könnyebb lesz megtanulnod többféle stílusban is pályázatot írni.

Hogyan kerüld el ezt a hibát?

 • Ismerd meg a pályázati programot, amelynek a keretében pályázni akarsz!
 •  Nézz korábbi példákat, olvass el minden segédanyagot, amit a pályázatató közzétett, próbálj ráérezni a program ízére!
 • Ne add fel, tanulj meg egyre jobban projektet tervezni és egyre jobb pályázatokat írni!
 • Nézz meg minél több sikeres pályázatot, de NE MÁSOLJ!
 • Tanulj a hibákból! Vedd komolyan az értékelők kifogásait, ahol gond volt, ott következőkör csináld jobban!

1. Gyenge vagy hibás projektkoncepció

Haladó szinten a pályázatírás legnagyobb kihívása legtöbbször nem a jogosultsághoz és a pályázatírási készégekhez kötődik. Hanem ahhoz, hogy tudsz-e olyan projektkoncepciót összerakni, amelyik megfelel a pályázati kiírás céljainak, követelményeinek és elég erős ahhoz, hogy az összes többletpontszámot begyűjtsd vele.

Ez sokszor kompromisszumot követel, és olyasmit is be kell vállalni, ami kényelmetlenebb és nem feltétlenül teszed szívesen.

De ha nagy a verseny – országos szinten például összesen 10 pályázatot támogatnak –, akkor a pontszámok versenyeznek.

Tud fájni, ha a pályázatod kiesik még a tartalmi értékelés előtt, de az sem egy örömünnep, amikor minden megtettél, amit egy pályázatíró emberileg, szakmailag megtehet és a pályázatot mégis elutasították.

Miért is?

Például mert:

 • a pályázó szervezetnek hiába volt kiemelkedő a teljesítménye egy adott megyében, régióban, egy európai szintű projekt esetében az értékelők nem tekintettek rá “erős” szervezetként,
 • be kellett volna vonni egy távolabbi országból származó partnert is, még akkor is, ha nem volt jogosultsági szempont egy ilyen partnernek a részvétele,
 • komolyan kellett volna venni, hogy ha egy szervezet nem közoktatási szereplőként szeretne közoktatási projektet megvalósítani, akkor legalább egy iskola is kell partnernek, még akkor is, ha nincs leírva sehol, hogy ez kötelező,
 • jobban kellett volna figyelni arra, hogy egy korábban sikeres projektkoncepció nem biztos, hogy működni fog egy másik pályázati kiírás keretében.

Hogyan kerüld el ezt a hibát?

 • Értsd meg, hogy pontosan milyen projekteket támogat szívesen a pályázatató! Értsd meg, pontosan kiket céloz a pályázati kiírás!
 • Nézd meg az értékelési szempontrendszerben, hogy mire jár többletpontszám, és lehetőség szerint vállald (vállaltasd) be ezeket!
 • Menj el a pályáztató által szervezett szemináriumokra, tájékoztatókra! Ott gyakran elhangzik olyan információ is, ami az átlagos pályázóhoz el sem jut, vagy nem olyan formában, nem olyan nyomatékkal.
 • Pályázó szervezetként próbálj meg őszinte lenni és gondold végig, hogy tényleg megfelelő vagy-e az adott kiíráshoz. Ha a válasz nem egyértelműen igen, próbálj inkább partnerként becsatlakozni, olyan és annyi feladatra, amennyire pont te vagy a legmegfelelőbb.

Illusztráció: Behance

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS