Russell Crowe 4 tanácsa kezdő pályázatíróknak

Ha Russell Crowe eddigi színészi munkássága alapján kezdő pályázatíróknak adna tanácsokat, ez a négy tanács jó eséllyel rajta lenne a listán:

 

1. Döntsd el, ki vagy

 

Max Skinner londoni bróker kastélyt és szőlőbirtokot örököl Dél-Franciaországban. Ennek apropóján visszatalál gyermekkora mesebeli helyszínére, és sok minden egyéb mellett szerelmes lesz.

 

Egy megható jelenet után azonban közli a lánnyal, hogy a kis Provence-i település mégsem neki való, nem tud vele mit kezdeni. A lány válasza jó magasra dobja a labdát és elindít egy folyamatot, aminek az lesz a vége, hogy Max dönt: az angol tőzsdeguru szerepet lecseréli Provence-i borászra.

 

 

Pályázatíróként neked is meg kell hozni ezt a döntést. Tudom, tudom, a pályázat az pályázat, de valójában mégsem. Nem lehetsz egyszerre kulturális, mezőgazdasági, vállalkozásfejlesztési, infrastrukturális, ifjúsági és humánerőforrás-fejlesztési pályázatíró. Ennyi területhez egyszerre egészen egyszerűen nem érthetsz. Sem most, kezdőként, sem később, húsz éves tapasztalattal a hátad mögött.

 

Mit gondolsz, én miért foglalkozom csak humánerőforrás-fejlesztési projektekkel? 🙂

 

Tippek:

 

Az egyetemen mit tanultál? Van olyan terület, ahol önszorgalomból fejlesztetted magad? Eddig hol dolgoztál? Mivel foglalkozott az alkalmazód? Képzéssel? Oktatással? Ifjúsági ügyekkel? Építészettel? IT-fejlesztéssel? Gondold végig, mi az a terület, amihez értesz, és arra szakosodj pályázatíróként. Ha nincs ilyen terület, épp itt az ideje, hogy találj.

 

2. Figyelj másokat

 

Russell Crowe, miközben John Forbes Nash Nobel-díjas matematikust, a Csodálatos Elmét alakítja, úgy jut el a játékelmélet alapgondolatáig, hogy egy helyi bárban figyeli, a többi fiú hogyan verseng egy szőke lányért.

 

 

Kezdő, de akár haladó pályázatíróként is kötelező alkalmaznod ezt a technikát, hiszen mi másból tanulhatnál jobban, mint korábbi pályázók jó példájából, sikereiből.

 

Tippek:

 

Mielőtt elkezded tervezni a projektet, nézz szét, korábban az adott témában milyen projekteket támogattak. Ha szerencséd van, a pályáztató intézmény maga gyűjti a sikersztorikat. Ilyen például a Kreatív Európa program adatbázisa, ahol kiírástípus szerint keresgélhetsz a régebbi projektek között. De te is gyűjtögetheted egy adott program nyerteslistáit is, és amikor egy projektet tervezel, csak előveszed egy hasonló kiírás nyerteslistáját és a projekt kódja vagy címe szerint rákeresel a húsz legjobb pontszámot elért projektre.

 

3. Ismerd az ellenfél gondolatait

 

Láttad a Gladiátort? Emlékszel, amikor a film végéhez közeledve egyszercsak a következő párbeszéd hangzik el Russell Crowe és Joaquin Phoenix között?

 

Maximus: Harcolnál velem?

Commodus: Igen. Azt hiszed, félek?

Maximus: Azt hiszem, egész életedben féltél.

 

A Gladiátor tökéletesen olvas Commodus gondolataiban.

 

 

Ezt kell neked is tenni pályázatíróként, amikoris ellenfeled (de nem ellenséged!) az értékelő. Tudnod kell, hogy aki elbírálja a pályázatodat, mire gondol, amikor egy-egy kritériumot pontoz, milyen kérdések merülhetnek fel benne, milyen részletek érdeklik.

 

Tippek:

 

Az értékelői logikát akkor érted meg legkönnyebben, ha te magad is értékelő vagy. De ez keveseknek adatik meg. Mégsincs veszve minden, ha ez a tapasztalat kimaradt a szakmai életedből. Megnézheted például az értékelési szempontrendszert, ami sokszor a pályázati útmutató része. Egy-egy programnál (pl. Erasmus+) szabadon elérhető az értékelői útmutató, vagyis az a dokumentum, amelyik az értékelők munkáját irányítja.

 

Van olyan is, hogy az értékelők véleménye alapján a támogató összegyűjti a leggyakoribb hibákat és közzéteszi. Keresd meg és olvasd el ezeket. Próbáld megérteni, hogy mi mit jelent. Ha van hozzáférésed korábbi pályázat értékeléséhez, alaposan nézd végig a kifogásokat és vesd össze a pályázattal. Tanulj a hibákból! Ha hivatalból nem küldenek indoklást az elutasított pályázatodhoz, próbálj meg kérni.

 

4. Nézz a dolgok mögé

 

Amikor Russell Crowe eljátszotta Robin Hood szerepét Ridley Scott filmjében, a filmkritikusok egy része kiborult. Mi nem tetszett nekik? Többek között az, hogy a cselekmény nem az angol betyár hőstetteire épült, hanem azt próbálta bemutatni –  mintegy eredettörténetként – hogy Robinból hogyan lett Robin Hood.

 

 

Pályázatíróként nagy szükséged van erre az elemi kíváncsiságra, ami arra hajt, hogy a dolgok mögé nézz. Ha csak egy tanácsot fogadsz meg, akkor ez legyen az, mert alapos ismeretek nélkül nem fogod érteni a projekt lényegét, és ha nem érted, hogyan írhatnál róla jó pályázatot?

 

Tippek:

 

Amikor a célcsoport igényeiről írsz, ne elégedj meg felszínes információkkal. A célcsoport bemutatása a projekt előtti állapot, innen indulnak a tevékenységek, a kiindulópontot márpedig ismerned és értened kell. Írj arról, hogy milyen a célcsoport jelenlegi helyzete, mi a problémája, milyen nehézségekkel, hiányokkal küzd. Kérdezz, nézz utána az okoknak, problémáknak, olvass, gyűjts össze minden elérhető információt, adatot, hogy teljes és valós legyen a kép.

 

Melyik lesz az első tanács, amit megfogadsz?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a 3képesség pályázatíró minitréning tanulóközösséghez.

 

Borítókép: innen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .