Russell Crowe 4 tanácsa kezdő pályázatíróknak

Ha Russell Crowe eddigi színészi munkássága alapján kezdő pályázatíróknak adna tanácsokat, ez a négy tanács jó eséllyel rajta lenne a listán:

1. Döntsd el, ki vagy!

Max Skinner londoni bróker kastélyt és szőlőbirtokot örököl Dél-Franciaországban. Ennek apropóján visszatalál gyermekkora mesebeli helyszínére, és sok minden egyéb mellett szerelmes lesz.

Egy megható jelenet után azonban közli a lánnyal, hogy a kis Provence-i település mégsem neki való, nem tud vele mit kezdeni. A lány válasza jó magasra dobja a labdát és elindít egy folyamatot, aminek az lesz a vége, hogy Max dönt: az angol tőzsdeguru szerepet lecseréli Provence-i borászra.

Pályázatíróként neked is meg kell hozni ezt a döntést.

Tudom, tudom, a pályázat az pályázat, de valójában mégsem. Nem lehetsz egyszerre kulturális, mezőgazdasági, vállalkozásfejlesztési, infrastrukturális, ifjúsági és humánerőforrás-fejlesztési pályázatíró. Ennyi területhez egyszerre egészen egyszerűen nem érthetsz. Sem most, kezdőként, sem később, húsz éves tapasztalattal a hátad mögött.

Mit gondolsz, én miért foglalkozom csak humánerőforrás-fejlesztési projektekkel? 🙂

Tippek

Az egyetemen mit tanultál? Van olyan terület, ahol önszorgalomból fejlesztetted magad? Eddig hol dolgoztál? Mivel foglalkozott az alkalmazód? Képzéssel? Oktatással? Ifjúsági ügyekkel? Építészettel? IT-fejlesztéssel? Gondold végig, mi az a terület, amihez értesz, és arra szakosodj pályázatíróként. Ha nincs ilyen terület, épp itt az ideje, hogy találj.

2. Figyelj másokat!

Russell Crowe, miközben John Forbes Nash Nobel-díjas matematikust, a Csodálatos Elmét alakítja, úgy jut el a játékelmélet alapgondolatáig, hogy egy helyi bárban figyeli, a többi fiú hogyan verseng egy szőke lányért.

Kezdő, de akár haladó pályázatíróként is kötelező alkalmaznod ezt a technikát, hiszen mi másból tanulhatnál jobban, mint korábbi pályázók jó példájából, sikereiből.

Tippek

Mielőtt elkezded tervezni a projektet, nézz szét, korábban az adott témában milyen projekteket támogattak. Ha szerencséd van, a pályáztató intézmény maga gyűjti a sikersztorikat. De te is gyűjtögetheted egy adott program nyerteslistáit is, és amikor egy projektet tervezel, csak előveszed egy hasonló kiírás nyerteslistáját és a projekt kódja vagy címe szerint rákeresel a húsz legjobb pontszámot elért projektre.

3. Ismerd az ellenfél gondolatait!

Láttad a Gladiátort? Emlékszel, amikor a film végéhez közeledve egyszercsak a következő párbeszéd hangzik el Russell Crowe és Joaquin Phoenix között?


Maximus: Harcolnál velem?
Commodus: Igen. Azt hiszed, félek?
Maximus: Azt hiszem, egész életedben féltél.

A Gladiátor tökéletesen olvas Commodus gondolataiban.

Ezt kell neked is tenni pályázatíróként, amikoris ellenfeled (de nem ellenséged!) az értékelő. Tudnod kell, hogy aki elbírálja a pályázatodat, mire gondol, amikor egy-egy kritériumot pontoz, milyen kérdések merülhetnek fel benne, milyen részletek érdeklik.

Tippek

Az értékelői logikát akkor érted meg legkönnyebben, ha te magad is értékelő vagy. De ez keveseknek adatik meg. Mégsincs veszve minden, ha ez a tapasztalat kimaradt a szakmai életedből. Megnézheted például az értékelési szempontrendszert, ami sokszor a pályázati útmutató része. Van olyan is, hogy az értékelők véleménye alapján a támogató összegyűjti a leggyakoribb hibákat és közzéteszi. Keresd meg és olvasd el ezeket. Próbáld megérteni, mi mit jelent. Ha hozzáférsz korábbi pályázat értékeléséhez, alaposan nézd végig a kifogásokat és vesd össze a pályázattal. Tanulj a hibákból! Ha hivatalból nem küldenek indoklást az elutasított pályázatodhoz, próbálj meg kérni.

4. Nézz a dolgok mögé!

Amikor Russell Crowe eljátszotta Robin Hood szerepét Ridley Scott filmjében, a filmkritikusok egy része kiborult.

Mi nem tetszett nekik? Többek között az, hogy a cselekmény nem az angol betyár hőstetteire épült, hanem azt próbálta bemutatni – mintegy eredettörténetként – hogy Robinból hogyan lett Robin Hood.

Pályázatíróként nagy szükséged van erre az elemi kíváncsiságra, ami arra hajt, hogy a dolgok mögé nézz. Ha csak egy tanácsot fogadsz meg, akkor ez legyen az, mert alapos ismeretek nélkül nem fogod érteni a projekt lényegét, és ha nem érted, hogyan írhatnál róla jó pályázatot?

Tippek

Amikor a célcsoport igényeiről írsz, ne elégedj meg felszínes információkkal. A célcsoport bemutatása a projekt előtti állapot, innen indulnak a tevékenységek, a kiindulópontot márpedig ismerned és értened kell. Írj arról, hogy milyen a célcsoport jelenlegi helyzete, mi a problémája, milyen nehézségekkel, hiányokkal küzd. Kérdezz, nézz utána az okoknak, problémáknak, olvass, gyűjts össze minden elérhető információt, adatot, hogy teljes és valós legyen a kép.

Melyik lesz az első tanács, amit megfogadsz? 🙂


Borítókép: innen.

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

AJÁNDÉK minitréning