Hogyan legyen fenntartható a POCU projekted?

Miért fontos, hogy a projekted hosszú távon fenntartható legyen? Több okból is, de elsősorban azért, mert nincs az a támogató, aki jó szívvel adna sok pénzt olyasmire, ami a támogatás után varázsütésre megszűnik. Ahhoz, hogy a pályázatban hitelesen tudj írni a projekted fenntartásáról, előbb meg kell tervezned a projektnek a támogatás utáni élelét.

Ebben segít ez a bejegyzés.

Kezdjük az elején!

Egyáltalán mi az, hogy egy projekt fenntartható?

Röviden és tömören: ez azt jelenti, hogy a projekted nem ér véget akkor, amikor a támogató már nem ad rá pénzt.

Mit jelent az, hogy a projekt nem ér véget?

Ha az elmúlt években valósítottál meg POSDRU projekteket, nagyon jól tudod, hogy ezeknek a projekteknek a fenntartását nem nagy művészet igazolni. Azért nem, mert az értékelési szempontok annyira szubjektívek voltak, hogy a pályázatba bármit lehetett írni, ami vállalásnak tűnt, és még pontszámot is lehetett kapni rá.

Fenntarthatóság dolgában az átlagos POSDRU-pályázó annyira találékony lehetett, hogy a megoldásait a Mátyás király meséiből ismert furfangos székely leány megirigyelhette volna (aki ugye, ment is, meg nem is, vitt is, meg nem is). 

De ha engem kérdezel, fenntarthatósági vállalást csak akkor lehet komolyan venni és számon kérni, ha mérni is lehet.

Ha azt mondod, hogy például a projekt keretében nyújtott képzéseket a projekt után is megtartod majd az igényeknek megfelelően, akkor vállaltál is, meg nem is. De akkor lesz ebből konkrét vállalás, ha azt mondod, hogy a projekt utáni 1 évben legalább 3 új csoportnak tartasz képzést az adott szakmában.

Ha egy pályaorientációs központot kell fenntartanod és azt mondod, hogy a szolgáltatásokat továbbra is nyújtod azoknak, akiknek szükségük van rá, akkor szintén vállaltál is, meg nem is. Akkor komoly a vállalásod, ha azt mondod, hogy évente legalább 50 fiatalnak nyújtasz tanácsot abban, hogyan szerezze meg az első munkahelyét.

De ugye miért vállalnál konkrétumokat, ha a ködösítés is megteszi és sokkal egyszerűbb igazolni, hogy betartottad-e?

A POCU projektek fenntartásánál is lehet ködösíteni?

Igen is, meg nem is. 🙂

De inkább nem.

Én nem ködösítenék, mert ha valamit létrehozol, azt nem az enyészetnek teszed, de ki-ki maga tudja. Másrészt pedig értékelőtől függ, hogy bedől a meséknek, vagy tesz érte, hogy a ködösítés elnyerje méltó jutalmát.

Példaként nézzük végig ebben a bejegyzésben, mit mond a POCU 4.1 pályázati kiírás értékelési szempontrendszere és lássuk, hogyan lehet megfelelni a követelményeknek. A pályázat a 100 pontból tízet kaphat a fenntarthatósági részletekre, ebből a minimum a 7, ha kevesebbet gyűjtesz össze, a pályázat nem megy át a rostán (ez a szabály az összes POCU kiírásra érvényes).

Kötelező számszerű vállalások

Három pont jár a projekt legfontosabb tevékenységeinek a folytatására, és itt konkrét értékeket kell vállalni a kapcsolódó indikátorok kötelező értékein felül.

Ez az a pont, ahol nem lehet ködösíteni:

A háromból 1 pont jár az egészségügyi-szociális szolgáltatások fenntartásáért akkor, ha a kötelező 6 hónapon túl vállalod a szolgáltatásnyújtás folytatását a rászorulók számára, és világosan kiderül a pályázatból, hogy mit fogsz tenni ennek érdekében.

!

Tehát itt van két szempont: egyik a fenntartási időszak időtartama (6+ hónap), a másik a konkrét intézkedések, amelyek garantálják a fenntartást (ki, mit, hogyan csinál? miből, kinek, mikor, milyen körülmények között?)

További 1 pont jár a foglalkoztatási intézkedések fenntartásáért akkor, ha a kötelező 6 hónapon túl vállalod a fenntartást a foglalkoztatottak legalább 75%-a esetében.

!

„Proiectul își asumă o perioadă de sustenabilitate a măsurilor de ocupare după cum urmează: a) minimum 75% din ținta minimă pentru din numărul persoanelor care beneficiază de măsuri de ocupare, indicatorul 4S38, pe o perioadă de peste 6 luni de la încetarea calității de participant – 1 pont”. Ahol 4S38 = Persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitățile marginalizate care au un loc de muncă, inclusiv cele care desfășoară o activitate independentă, la încetarea calității de participant.

A százalékos érték számításának alapja tehát az az indikátor, amelyik a foglalkoztatási rátát méri, és amelyet a hatásossági szempontoknál pontoznak. Ha ismered az értékelési szempontrendszert vagy olvastad a hatásosság értékeléséről szóló bejegyzést, tudod, hogy akkor jár a maximális 3 pont, ha 29%-nál többet vállalsz.

És további 1 pont jár a projektben fejlesztett oktatási szolgáltatások fenntartására, ha a fenntartás időszaka meghaladja a kötelező 6 hónapot és a pályázatból kiderül, hogy miként valósul meg a fenntartás.

!

Ez a harmadik alkritérium is az elsőhöz hasonlóan két szempontra vonatkozik: az időtartamra és a konkrét intézkedésekre.

Intézményi fenntarthatóság

Az intézményi fenntarthatóság 7 pontot ér összesen, ami így oszlik el:

 • Az oktatási terület struktúrái: 2 pont
 • A foglalakoztatási terület strukturái: 2 pont
 • Az egészségügyi-szociális terület struktúrái: 2 pont
 • A lakáskörülmények javításához kapcsolódó struktúrák fenntartása: 1 pont

Akkor járnak ezek a pontszámok, ha a pályázatból kiderül, hogy konkrétan hogyan fognak ezek a struktúrák működni a projektzárás után. 

No, itt van esély némi szubjektivitásra az értékelés során, mert írja valahol, hogy mi az a struktúra, és mikor vehetjük úgy, hogy az adott struktúra fenntartásáról a pályázó minden lényegeset elmondott?

Nem ír sehol semmi ilyet, és tudod te is, hogy ahol szubjektivitás van, ott ködösíteni is lehet.

De kérlek, ne tedd!

Előszöris szögezzünk le egy dolgot: intézményi fenntarthatóság csakis akkor van, ha intézmény is van. Vagy nevezhetjük akár struktúrának is. De bármi is a neve, léteznie kell.

Oktatásnál ez egyszerű, mert ott az iskola, illetve az a civil szervezet, amelyik besegít az iskolának a korai lemorzsolódás megelőzését célzó programokkal.

A foglalkoztatásnál is egyszerű, mert egyrészt ott az alkalmazó vállalkozás, amelyik támogatásban részesült a munkahelyteremtésért cserében, másrészt ott az új vállalkozás, amelyik a projektben kapott támogatásból jött létre.

A szociális és egészségügyi szolgáltatásoknál sem bonyolult a helyzet, hiszen az új szolgáltatásokat valamilyen akkreditált intézmény, szervezet nyújtja.

Ennél valamivel érdekesebb a lakáskörülmények javításához kapcsolódó intézményi fenntarthatóság, de példaként álljon itt egy pályázati szövegrészlet az általam írt POCU 4.1 pályázatból (ami aztán listaelső lett):

!

"Solicitantul va achizițina în cadrul proiectului un container sanitar în care va funcționa o spălătorie publică pentru persoanele în risc de sărăcie și excluziune socială, care nu au condiții de igienă corespunzătoare în locuințele proprii. Acest container va fi accesibil persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială și după finalizarea proiectului, pentru o perioadă minimă de 3 ani. Resursa umană necesară pentru mentenanța containerului va fi asigurată de Solicitant și în perioada de sustenabilitate. Această persoană va fi responsabilă pentru asigurarea serviciilor de întreținere a echipamentelor din spălătorie. Solicitantul va asigura funcționarea containerului sanitar la locul de desfășurare a proiectului și exclusiv în scopul pentru care va fi achiziționat."

Irányelvek az intézményi fenntarthatóság tervezéséhez

És akkor nézzük gyorsan a lényeget, mire figyelj a tervezésnél, miről és hogyan írj a pályázatban:

Mint a négy terület esetében konkrétan nevezd meg a szerveztet, amelyik a fenntartásért felel. Ha több ilyen van, akkor az összeset.

Tervezés közben mind a négy típusú struktúránál gondold végig, hogy:

 • Milyen tevékenységet fognak továbbvinni és hogyan?
 • Kiknek? (Ide bejöhet a multiplikálás és más célcsoportokra való kiterjesztés szempontja is.)
 • Milyen humán erőforrás szükséges a fenntartáshoz? (Milyen munkaviszonyban, milyen intenzitással?)
 • Milyen anyagi erőforrásokra lesz szükség a fenntartáshoz? (Kell még más is azon kívül, ami már megvan és amit a projektben szereznek be?)
 • Várhatóan mekkora pénzigénye lesz a fenntartártásnak? (És főként honnan lesz rá pénz?)
 • Infrastruktúra fejlesztés esetében: ezt ki, hogyan, miből fogja fenntartani, hogyan adminisztrálja, hogyan hasznosítja?
 • Ha a projektben létrehozott új struktúra több intézmény együttműködését igényli: ki koordinál, ki mit tesz bele, mi lesz a tulajdonjoggal?

A pályázatban bontsd külön „alfejezetekre” ezt a részt, és írj külön mind a négyről (hiszen külön pontozzák!) Csak olyan vállalást tegyél, amelyről tudod, hogy betartható!

Ha ezekre a kérdésekre megadod a választ, akkor már ezzel többet tettél, mint a pályázók többsége.


Kép: Nate Williams via Behance.

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS