UPDATE: 9 izgalmas értékelési szempont a POCU Innotech Student pontrendszeréből

Ha van nyertes POCU startup pályázatod, és úgy gondoltad, hogy kicsit kipofozod itt-ott, s kész is az új Innotech Student pályázat, akkor rossz hírem van: ugyanazzal a szöveggel már nem fogod megkapni ugyanazokat a pontszámokat. És nem azért, mert változott a célcsoport és némileg a tevékenységek is, hanem azért, mert időközben átalakultak az értékelési szempontok.

Sőt, a társadalmi vitára bocsátott verzióhoz képest is átalakult a végleges kiírás értékelési szempontrendszere, úgyhogy ebben a bejegyzésben nézzük a végleges változatot:

1. Átértékelődtek a stratégiai kapcsolódások

Vagy mondhatnám úgy is, hogy kissé leértékelődtek, mert összesen 5 pontot érnek, nem hatot. Az Innotech Student pályázatban nem szükséges már megindokolni, hogy a projekted hogyan kapcsolódik a regionális stratégiá(k)hoz és nem jár pontszám arra se, hogy hogyan viszonyulsz a Horizont 2020 KKV fejlesztési stratégiához.

De továbbra is kell figyelned arra, hogy mit írsz a pályázatba a SNC, a SNCDI, a SNOFM és a projekt viszonyáról, mert ezek 1-1 pontot érnek. 

A kiírás munkaverziójában nem járt külön pontszám arra, hogy a projekted hogyan támogatja a POCU 6.13-as célkitűzését, jogosultsági elvárás volt, hogy ez rendben legyen. Ám a végleges kiírás pontrendszerébe visszacsempészték ezt a szempontot, és nem mindegy, hogy erről milyen ügyesen tudsz indoklást írni, mert önmagában nem kevesebb, mint 2 pontot ér. 

Öt pont annyira sok, hogy akár el is döntheti a pályázatod sorsát! Ráadásul ezt az 5 pontot nem is olyan nehéz megszerezni. Ha szeretnél profi indoklást írni a pályázatba arról, hogy a projekted hogyan kapcsolódik a különféle stratégiákhoz, akkor ebben az ajándék oktatóvideóban segítek. Nem kell feliratkoznod, csak katt a linkre és  nézheted is.

2. A célcsoport igényei mégis fontosak

Ha ismersz, tudod, hogy a pályázatokban van egy rész, amiért egyenesen rajongok.

Imádom, amikor érvelni kell amellett, hogy miért van szükség a projektre és miért most azonnal, pont úgy. Az évek során változatos érvelési technikákat találtam (ki), van egy könyvtárnyi indokló szövegmintám, amiket csak feltöltesz a saját infóiddal és kész is.

Úgy vagyok vele, hogy ha már az ember projektet akar megvalósítani, legalább próbáljon meggyőződni arról, hogy a célcsoport is szeretné és igényli azt a projektet. 

Ezért is ujjongtam fel magamban, amikor észrevettem, hogy a végleges pontrendszerben a célcsoport igényeinek az igazolása nem tessék-lássék egyetlen árva pontszám, hanem 3.

Ez azt jelenti, hogy bizony hiteles adatokra, kutatási eredményekre, felmérésekre kell hivatkoznod, amikor a célcsoport igényeiről írsz a pályázatba.

3. Nem mindegy, hogy milyen a célcsoport összetétele 

A pályázók egy része imádja, másik része a háta közepére kívánja az extra vállalásokra járó plusz pontszámokat.

Pedig ez egy biztos módja annak, hogy a többi pályázóval szemben lépéselőnyben légy, ami szoros versenyben "élet-halál" kérdése lehet.

Az Innotech kiírás pontrendszerét nem szórták tele ilyen vállalásszerű pluszpontszámmal, de azért akad itt is néhány.

Az első a célcsoporthoz kapcsolódik, és instant 2 pontot jelent csak azért, ha vállalod, hogy a célcsoportnak legalább 10%-a roma VAGY vidéki lakhelyű lesz. 

Ha az alapcsony létszámuk miatt a roma egyetemi hallgatókat nagyobb számban nem szívesen vállalod be kvótaként, a harmincegynéhány vidéki lakhelyű hallgatóra nyugodt lélekkel rábólinthatsz, mert különösebb erőfeszítés nélkül is simán teljesíthető.

4. Nagyobb létszám, több pont

Maradjunk még egy picit a célcsoportnál.

Mert a célcsoport igényein és összetételén kívül van még egy fontos szempont, ami sok pontszámot hoz, és ez a létszám.

A 300 személy a minimum ahhoz, hogy a pályázat egyáltalán jogosult legyen. Ami efölött van, az jelenti a lépéselőnyt:

  • 301 és 320 közötti személy a célcsoportban 2 pontot jelent,
  • 321 és 340 fő fölötti célcsoportért 4 pont jár,
  • és ha még 340 fő fölötti célcsoportot is bevállalsz, az már 6 pont ezért a vállalásért.

És ez még nem minden! A célcsoportra kapható pontszámokkal eddig tizenegynél tartunk, de további 3 pont jár azért, ha a pályázatból kiderül, hogy hogyan fogod azonosítani, toborozni és kiválasztani a célcsoport tagjait. Sőt, további 2 pont jár arra, ha fel tudod mérni, a projekt milyen hatással lesz a célcsoportra és ha ezt úgy tudod leírni a pályázatba, hogy hihető legyen. De még mindig nincs vége. Külön 3 pontot ér, ha projektnek köszönhetően a célcsoport olyan előnyökhöz jut, amelyeknek a projekt híján a közelébe se jutna. Ez mindösszesen 19 pont, ami a maximálisan kapható pontszámok 19%-a. (Csak szólok, hogy a Projekttervezési Mesterkurzus célcsoportos leckéjében ezeken a szempontokon lépésről-lépésre végigmegyünk, hogy a projektedben az összes rendben legyen.)

5. Egy speciális téma - egy pont

Ha még emlékszel a Diaspora Startup és RSUP pályázatokra, a horizontális elveknél arra járt igazán sok pontszám, ha vállaltad, hogy a támogatott üzleti tervekbe be lesznek építve mindenféle szempontok, az IKT-megoldásoktól kezdve a szociális innováción át egészen az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságig.

(Csuklottam is eleget, mert a startup pályázatokba, amiket írtam, ez mind benne volt, és a megvalósításnál a nyertes üzleti terveket így összeválogatni, hát, finoman szólva is – nem volt fáklyásmenet…)

No, de az Innotech Student pályázatokban ilyen barbárságokat nem kell vállalni a pontszámelőnyért. Viszont 1-1 pontot ér, ha a projekt tevékenységeibe, módszertanába és eredményeibe beépíted a következő elveket:

  • fenntartható fejlődés,
  • esélyegyenlőség és antidiszkrimináció,
  • IKT-használat és digitális kompetenciák fejlesztése. 

Ugyanakkor további 1-1 pontot kap a pályázat, ha a projekted olyan elemket is tartalmaz, amelyek népszerűsítik a szociális innovációt és az IKT minőségének, használatának és hozzáférhetőségének a javítását.

6. Az új munkahelyek száma már nem pontszám kérdése

Az értékelési szempontrendszer munkaverziójában plusz pontszám járt volna azért, ha az új munkahelyek számára vonatkozó vállalás a minimálisnál nagyobb. A végleges pontrendszer értelmesebben kezeli ezt a kérdést: plusz munkahelyekért már nem jár plusz pontszám.

És ez rendben is van, mert a munkahelyeket azok teremtik majd, akik a de minimis támogatást kapják, ezért őket érdemes motiválni. 

Az Innotech Student pályázati útmutatója szerint különböző mértékű de minimis támogatásokat kaphatnak azok, akiknek a projekt keretében támogatják az üzleti terveiket. Minél több munkahely teremtését vállalja egy vállalkozó kedvű fiatal az üzleti tervében, annál magasabb támogatást kaphat. 100.000-80.001 euró közötti támogatásért legalább 5 új munkahelyet kell teremteni és fenntartani, 80.000-60.001 euróért legalább négyet, 60.000-40.001 euróért legalább hármat, és 40.000 euróért (vagy annál kevesebbért) legalább kettőt.

7. Nem árt bevonni az üzleti szférát

A projekt során szakmai gyakorlatot is kell végezni egy-egy hasonló tevékenységet folytató cégnél azoknak a személyeknek, akiknek nyertes lesz az üzleti tervük. Sőt, innovatív oktatási módszerként szimulált vállalkozásokat is létre lehet hozni (nem kötelező!), amihez jó, ha van a pályázóknak az üzleti szférával kiépített kapcsolata.

Ez a szemlélet a ponttrendszerben is visszaköszön, és ha a projekted hozzájárul ahhoz, hogy együttműködés alakuljon ki a projektet megvalósító szervezetek és az üzleti szféra között, akkor van 4 pontod.

Az üzleti szférával való partnerség kialakítása eredetileg csak egyetlen pontot ért volna, de így, hogy 4 pontot ér, ezt alaposabban végig kell gondolni, hogy legyen mit leírj a pályázatba a maximális pontszámért.

8. Egyes szakértők aranyat érnek

A Diaspora Startup vagy RSUP projektcsapatokban kötelező pozíció volt a vállalkozói képzési szakértő és a mentori koordinátor is. Az Innotech Student projektcsapatokba nem muszáj ilyen munkaköröket betenni, ellenben nagyon megéri.

Konkrét számokban gondolkodva: ha van legalább egy vállalkozói képzési szakértő, és megfelel az útmutatóban megadott szakmai követelményeknek, kapsz érte 3 pontot. És ugyanez a helyzet a mentori koordinátorral is, ez is 3 pontot ér. Ez összesen már 6, én nem hagynám elveszni.

Ahhoz, hogy ezeket a pontszámokat megkapd, fontos, hogy a két pozíció munkaköri leírásában pontosan az a követelmény (is) szerepeljen, amit az útmutató előír. A vállalkozói képzési szakértő esetében "experiență în design-ul și susținerea de sesiuni de formare în domeniul dezvoltării antreprenoriale", míg a mentori koordinátor ennek a követelménynek kell megfeleljen: "experiență în activități de mentorat și/ sau consultanță pentru dezvoltarea afacerilor și/sau experiență și cunoștințe în managementul și dezvoltarea unor întreprinderi".

9. Hosszabb fenntartási idő, több pont

POCU pályázatoknál gyakran előfordul, hogy többletpontszám jár arra, ha a projektben létrehozott akármit a lehető leghosszabb ideig fenntartod a támogatás után. Emiatt első blikkre azt hittem, itt is akkor jár sok-sok (2-6) pont, ha a támogatott vállakozások fenntartási ideje meghaladja a kötelező fenntartási időszakot.

De ezt pályázóként bevállalni borzasztó durva lenne.

Így másodszori nefutásra már más a helyzet.

A fenntartási fejezetnél a plusz pontszámok arra járnak, ha pályázatban vállalod, hogy a projektben létrehozott új vállalkozásokat támogató és népszerűsítő mechanizmusokat fejlesztesz ki, és támogatod, illetve népszerűsíted az összes vállalkozást a projekt futamideje alatt 6 hónapig, plusz a vállalkozásoknak legalább 70%-át a projektzárást követően is:

  • legalább 3 hónapig - 2 pontért,
  • legalább 6 hónapig - 4 pontért,
  • legalább 9 hónapig - 6 pontért.

Less be a kulisszák mögé!

Ebben a videóban egy POCU pályázat értékeléséről mesélek. Nézd meg, és vigyázz, hogy Te ne kövesd el a hibáimat:

Szólj hozzá vagy kérdezz és oszd meg, ha tetszett 🙂