9 izgalmas értékelési szempont a POCU Innotech Student pontrendszeréből

Ha van nyertes POCU startup pályázatod, és úgy gondoltad, hogy kicsit kipofozod itt-ott, s kész is az új Innotech Student pályázat, akkor rettenetesen rossz hírem van: ugyanazzal a szöveggel már nem fogod megkapni ugyanazokat a pontszámokat. És nem azért, mert változott a célcsoport és némileg a tevékenységek is, hanem azért, mert időközben átalakultak az értékelési szempontok:

 

Mutatom is, hogyan (de ne feledd, hogy egyelőre a május 4-ig társadalmi vitára kiírt dokumentumokra alapozunk):

 

1. Átértékelődtek a stratégiai kapcsolódások

 

Pontszámban itt ugyan nem változott semmi, de már nem hatfelé kell figyelni a 6 pontért. Nem kapsz pontszámot például arra, hogy szépen leírtad-e, hogyan kapcsolódik a projekted a POCU specifikus céljához (attól még bele kell írnod a pályázatba, mert a jogosultsági vizsgálatnál nézik!).

 

Nem kell leírnod azt, hogy a projekt hogyan kapcsolódik a regionális stratégiá(k)hoz. Nem adnak pontszámot arra se, hogy hogyan viszonyul a projekted a Horizont 2020 KKV fejlesztési stratégiához.

 

Viszont nagyon kell figyelned arra, hogy mit írsz a pályázatba a SNC, a SNCDI, a SNOFM és a projekt viszonyáról, mert ezek 2-2 pontot érnek. (Ha szeretnéd ezt jól csinálni, ebben az ajándék oktatóvideóban segítek.)

 

2. Uramatyám, igényeket indokló szöveg pályázatban még ilyen keveset nem ért!

 

Ha ismersz, tudod, hogy a pályázatokban van egy rész, amiért egyenesen rajongok. Imádom, amikor érvelni kell amellett, hogy miért van szükség a projektre és miért most azonnal, pont úgy. Az évek során változatos érvelési technikákat találtam ki, van egy könyvtárnyi indokló szövegmintám, amiket csak feltöltesz a saját infóiddal és kész is.

 

De az Innotech Student pályázatodhoz erre nem lesz szükség!

 

Az értékelési szempontok között ugyanis egyetlen kritérium van, ami a projekt szükségességét firtatja, és az is csak egy (1) pontot ér. Ezért az egy pontért azt kell tenned, hogy kvantitatív és/vagy kvalitatív adatokra, felmérésekre vagy statisztikai adatokra hivatkozva leírod, mik a célcsoport igényei.

 

Most hogy ez jó hír neked, vagy nem, azt Te tudod. Annyi biztos, hogy emiatt nem kell majd túlgörcsölni az igényfelmérést, és nem kell napokat azon maszatolnod, hogy minden adat és érv élére állítva legyen.

 

3. A célcsoport összetétele nem mindegy

 

Csak úgy pikk-pakk, minden erőfeszítés nélkül megkapsz két pontot, ha a célcsoportodnak minimum 10%-a vidéki vagy roma. Hangsúlyozom, hogy VAGY, és nem ÉS.

 

Tehát nem mondhatod, hogy esélytelen.

 

4. A célcsoport létszáma se mindegy

 

A minimum 300 fős célcsoport annyira elég, hogy egyáltalán pályázhass.

 

Ha a maximális 8 pontszám kellene, az több mint 420 főért jár. 6 pontot kapsz, ha 381 és 420 fő közötti célcsoporttal dolgozol, négyet, ha 341 és 380 közöttivel, illetve kettőt, ha 301 és 340 közötti létszámra rúg a célcsoportod.

 

5. Digitalizáció rulez

 

Ha még emlékszel a Diaspora Startup és RSUP pályázatokra, a horizontális elveknél arra járt igazán sok pontszám, ha vállaltad, hogy a támogatott üzleti tervekbe be lesznek építve mindenféle szempontok, az IKT-megoldásoktól kezdve a szociális innováción át egészen az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságig.

 

(Csuklottam is eleget, mert a startup pályázatokba, amiket írtam, ez mind benne volt, és a megvalósításnál a nyertes üzleti terveket így összeválogatni, hát, finoman szólva is – nem volt fáklyásmenet…)

 

No, de az Innotech Student pályázatokban ilyen barbárságokat nem kell vállalni a pontszámelőnyért, viszont a digitalizáció, mint horizontális és másodlagos téma pontszámot ér.

 

Két pontot kaphatsz arra, ha a projekt tevékenységeibe, a megvalósítás módszereibe és az eredményekbe becsempészed az IKT-használatot és a digitális kompetenciafejlesztést, és további egy pontot, ha a projekt népszerűsíti az IKT minőségének, használatának és hozzáférhetőségének a javítását.

 

6. Nem mindegy, hogy a támogatott vállalkozásokban a célcsoportból hány személy fog elhelyezkedni

 

Az útmutató szerint a munkahelyes indikátor értéke egyenlő minimum a támogatott üzleti tervek száma, ami legalább 14 kell, hogy legyen. De erre nyilván nulla pontot kapsz. 10% plusszért 1 pont jár, 20% plusszért 2, 30% plusszért 3, 40% plusszért 4 és végül 50% plusszért 5 pont. A projektben létrehozott vállalkozásokban minél több olyan személy helyezkedik el, aki a célcsoport tagja, annál több pontot kap a pályázatod.

 

7. Nem árt bevonni az üzleti szférát

 

A projekt során szakmai gyakorlatot is kell végezni egy-egy hasonló tevékenységet folytató cégnél azoknak a személyeknek, akiknek nyertes lesz az üzleti tervük. Sőt, innovatív oktatási módszerként szimulált vállalkozásokat is létre kell hozni, amihez jó, ha van a pályázóknak az üzleti szférával kiépített kapcsolata.

 

Ez a szemlélet a ponttrendszerben is visszaköszön, és ha a projekted hozzájárul ahhoz, hogy együttműködés alakuljon ki a projektet megvalósító szervezetek és az üzleti szféra között, akkor van is egy pontod.

 

8. Egyes szakértők aranyat érnek

 

A Diaspora Startup vagy RSUP projektcsapatokban kötelező pozíció volt a vállalkozói képzési szakértő és a mentori koordinátor is. (Üdv a klubban 🙂 ha bármelyik pozíciót betöltötted egy korábbi POCU projektben.) Az Innotech Student projektcsapatokba nem muszáj ilyen munkaköröket betenni, ellenben nagyon megéri.

 

Konkrét számokban gondolkodva: ha van legalább egy vállalkozói képzési szakértő, és megfelel az útmutatóban megadott szakmai követelményeknek, akkor kapsz érte 3 pontot. És ugyanez a helyzet a mentori koordinátorral is, ez is 3 pontot ér. Ez összesen már 6, én nem hagynám elveszni. 🙂

 

9. Minél hosszabb ideig tart a projekt fenntartása, annál jobb

 

Olyat már láttam, hogy többletpontszám jár arra, ha a projektben létrehozott akármit a lehető leghosszabb ideig fenntartasz a támogatás után, és első blikkre azt hittem, hogy itt akkor jár jó sok (maximim 6) pont, ha a támogatott vállakozások fenntartási ideje meghaladja a kötelező 6 hónapot.

 

De ez borzasztó durva lenne.

 

Így másodszori nefutásra már más a helyzet: a maximum 6 pont arra jár, ha a pályázatban vállalod, hogy a projektben létrehozott új vállalkozásokat támogató és népszerűsítő mechanismuzokat fejlesztesz ki, és támogatod, illetve népszerűsíted ezeket a vállalkozásokat a projektzárást követően 18 hónapig. 12 hónapra 4 pont jár, kilencre 2, és ha csak az alap 6 hónapot vállalod, akkor nulla pont (mert ennyi kötelező).

 

Nos, melyik változásnak örülsz leginkább?

 

Ha pályázatírás közben személyre szabott POCU tanácsadást szeretnél tőlem, itt tudsz 1 órás online konzultációra időpontot foglalni >>

 

Illusztráció innen: Michele Marconi via Behance

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .