Hány darab támogatott POCU projekted lehet?

Potenciális pályázóként (egy jogi személy képviselőjeként) biztosan elképzelted, hogy milyen jó lesz majd kihasználni a POCU pályázati lehetőségeket. A szervezetednek vagy intézményednek lesz majd egy munkanélküli fiatalokat célzó projektje, egy, amelyik a szociális gazdaság fejlesztéséről szól, még egy, amivel új vállalkozások létrehozását segíted, és így tovább.

Tele vagy projektötlettel, miért ne valósítanád meg az összeset?

De tervezgetés közben számoltál azzal is, hogy a POCU keretében nem feltétlenül lehet annyi támogatott projekted, amennyit csak szeretnél?

Egy korábbi bejegyzésben írtam már arról, hogy a magánszférából származó POCU pályázók pénzügyi és működési kapacitását hogyan számolják. Ha nem olvastad, akkor klikk, és olvasd el most. Arról viszont nem írtam akkor, hogy ha már van 1 támogatott POCU projekted, a másodiktól kezdődően bizonyos korlátozások

lépnek érvénybe.

Nézzük szerre a lehetséges eseteket (mindhárom kizárólag a magánszférából származó főpályázókra vonatkozik):

#1 A bevétel alapú ellenőrzés

Ebben az esetben már adott egy támogatott POCU projekt, amelyiknél a pénzügyi kapacitás ellenőrzésénél az utolsó 3 lezárt pénzügyi év bevételeinek / árbevételének összegét vették figyelembe.

Szeretnél még legalább egy, de inkább több projektet. Rendben. Lehet.

De a második, harmadik, negyedik, akárhányadik projektet csak akkor támogatják, ha a POCU keretében kapott összes támogatás az újonnan igényelt támogatási összeggel együtt nem haladja meg az utolsó 3 lezárt pénzügyi év bevételeinek / árbevételének dupláját.

Tehát az első támogatott projekt után valahányszor új pályázatot nyújtasz be és azt támogatják, a pénzügyi kapacitás ellenőrzése úgy történik, hogy:

megnézik, mekkora támogatást kaptál a korábbi POCU projektre / projektekre, ezt összeadják azzal az összeggel, amelyet az aktuális POCU pályázatban igényeltél, és az így kapott összeg nem lehet több, mint az utolsó 3 lezárt pénzügyi év bevételeinek / árbevételének duplája.

Így néz ez ki román nyelven:

“1. În cazul aplicanților pentru care s-a calculat capacitatea financiară pe baza sumei cifrelor de afaceri/sumei veniturilor totale pe ultimii 3 ani (n-1, n-2 şi n-3) conform situaţiilor financiar- contabile, valoarea totală a asistenței financiare nerambursabile contractate în cadrul apelurilor lansate în cadrul POCU nu poate depăși dublul sumei cifrelor de afaceri/sumei veniturilor totale pe ultimii 3 ani (n-1, n-2 şi n-3) conform bilanțului contabil.”

Nézzünk egy lehetséges példát:

2017-et írunk, most nyújtod be a harmadik POCU pályázatodat. 2016-ban már pályáztál kettőt, és ez, az egyszerűség kedvéért, mondjuk 2-2 millió lejnyi, összesen 4 millió lej támogatási összeget hozott. A harmadik pályázatban szintén 2 millió lej lenne a szervezetedre eső támogatási összeg.

Megkaphatod?

Ha a 2014-es, 2015-ös és 2016-os évek összbevétele legalább 3 millió lej, aminek a duplája 6 millió lej, akkor igen, mert a három POCU projektben kapott össztámogatás éppen ekkora összegre rúg. Negyedik támogatott projekted 2017-ben már nem lehetne. 2018-ban viszont, amikoris az utolsó három lezárt pénzügyi év 2015, 2016 és 2017 lenne, újra pályázhatnál, de csak abban az esetben, ha ennek a három évnek az összbevétele meghaladná a 3 millió lejt, aminek a dupláját az első három projekttel már kimerítetted.

Ha a 2015-ös, 2016-os és 2017-es évek összbevétele 3,5 millió lej lenne, aminek a duplája 7 millió lej, akkor a 2018-ban leadott pályázatba beleférne egy 1 millió lejes támogatás.

És ezt így számolnád újra minden egyes pályázatnál, úgy, hogy az utolsó három lezárt pénzügyi év a pályázat benyújtásának évéhez képest mindig változna, míg a POCU keretében kapott összes támogatás értéke folyamatosan kumulálódna.

#2 A 20-30%-os limit

Itt is van már egy támogatott projekt, de ebben az esetben az igényelt támogatás 20%-át vagy 30%-át kaptad meg, az utolsó 3 lezárt pénzügyi év bevételeitől függetlenül. Ebben az esetben neked (értsd: az általad képviselt jogi személynek), főpályázóként, ez itt a történet végét jelenti.

Vagyis:

2. Aplicanții pentru care s-a calculat capacitatea financiară ca procent maxim (30% sau 20%) din valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate la nivel de proiect nu pot contracta mai mult de 2 proiecte în cadrul apelurilor lansate în cadrul POCU.

#3 Az is-is eset

Ebben az esetben van már két támogatott projekt, de az egyiknél a pénzügyi kapacitást az utolsó 3 lezárt pénzügyi év bevételeinek / árbevételének összege alapján ellenőrizték. Vagyis: a két korábbi projekt közül csak az egyik esetében éltél a 20-30%-os limittel.

Szeretnél még egy, de lehetőleg több projektet. Rendben. Neked is lehet, és erre az esetre is ugyanaz a szabály érvényes, mint az elsőre. Vagyis:

3. În cazul în care aceluiași aplicant i-au fost aprobate spre finanțare cel puțin 2 proiecte, dintre care cel puțin pentru un proiect s-a calculat capacitatea financiară pe baza sumei cifrelor de afaceri/sumei veniturilor totale pe ultimii 3 ani (n-1, n-2 şi n-3) conform situaţiilor financiar -contabile, în etapa de precontractare se va aplica algoritmul de la punctul 1 de mai sus.”

Miért érdemes tudnod mindezt?

Azért, hogy időben tudd eldönteni, mi fontos neked, mire pályázz, milyen projektbe fogj bele. Hogy ne adj le több pályázatot, mint amennyit a pénzügyi kapacitásod hosszú távon is elbír. Hogy ne fogj bele minden áron egyszerre több projektbe, mert lehet, hogy az első háromnál nem lesz gond, de a negyediknél talán már túl magas lesz a POCU támogatások összértéke, és túl ehhez képest alacsony az az érték, amit az éppen aktuális utolsó három lezárt pénzügyi év összbevételének a duplája ad.

És főleg azért, hogy mindezen elgondolkodva ülj le és végezz pár számítást, gondolj végig pár lehetséges forgatókönyvet.

UPDATE:

Ezt a bejegyzést 2016. július 12-én aktualizáltam, a POCU általános útmutatójához kapcsolódó corrigendum és a POCU 4.1 / 4.2 kiírásokhoz kapcsolódó Helpdesk válaszok alapján. Ezek értelmében a számolás már a második szerződés előtt elkezdődik (tehát 1 támogatott projekt után), illetve pontosították azt is, hogy ezek a szabályok csak a főpályázókra érvényesek.

A Helpdesk válaszából viszont nem derül ki, hogy mi történik akkor, ha egy szervezet korábban partnerként részt vett már legalább 1 POCU projektben és a következőben főpályázó lenne.

Éppen ezért érdemes minden esetben a biztonság kedvéért számolni, mindaddig, amíg a gyakorlat nem igazolja, hogy valójában miként járnak el az ellenőrzésnél, vagy nem jelenik meg egy újabb tisztázó válasz vagy értelmezés.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebook-on is.

Illusztráció: Barbara Dziadosz via Behance