5 pontos tudnivaló a Románia Start Up Plus programról, ha vállalkozni akarsz

Vállalkozni akarsz és szeretnéd tudni, hogyan segíthet rajtad a POCU Románia Start Up Plus (RSUP) programja? Amióta felröppent a hír, hogy lesz Kreatív Románia program a kreatív szektorban induló vállalkozások támogatására, többen kerestetek ilyen-olyan kérdéssel ebben a témában.

Végleges Kreatív Románia pályázati kiírás azóta sem lett, van viszont egy jelenleg futó pályázati kiírás, a Románia Start Up Plus, amely hasonló célt szolgál, és a kreatív szektor is érinti.

Erről a kiírásról hoztam most pár tudnivalót, a célcsoport, vagyis a potenciális vállalkozó szemszögéből:

1. Vállalkozni szeretnék. Hogyan pályázhatok a RSUP pályázati kiírás keretében?

Röviden: SEHOGY.

A POCU pályázatokat – bármilyet – csak jogi személyek nyújthatják be.

A Románia Start Up Plus kiírás esetében például akkreditált képzési szolgáltatók, szakszervezetek, helyi önkormányzatok, kereskedelmi kamarák, civil szervezetek, egyetemek, különféle illetékes állami intézmények pályázhatnak.

Ezek az intézmények, szervezetek, 2016. október végéig olyan projektekkel pályázhatnak, amelyek keretében legalább 300 potenciális vállalkozónak nyújtanak szakmai támogatást és legalább harmincnak – a legjobbaknak – pénzügyi támogatást is.

Te, mint vállalkozni akaró személy, ebben a szakaszban nem pályázó vagy, hanem a fenti szervezetek projektjeinek célcsoportjába tartozol, feltéve, ha megfelelsz a célcsoportra vonatkozó jogosultsági szempontoknak.

2. Akkor mire pályázhatok?

Október végéig elkészülnek a pályázatok, és ezt követi egy kiszámíthatlan hosszúságú időszak, amely során értékelés zajlik, megszületnek az előzetes és végleges listák a támogatott pályázatokkal, megkötik a nyertesekkel a szerződéseket.

Erre valószínűleg 2017 folyamán kerül sor, ha szerencsénk van, még az év első felében, de nem merném megtippelni, hogy pontosan mikor.

A támogatott projektek keretében elkezdődnek a tájékoztató tevékenységek, és érdemes lesz erre odafigyelned, mert abban a régióban, ahol laksz, körülbelül 5 ilyen projekt fog megvalósulni.

A projektmegvalósítóktól a tájékoztatási szakaszban információt szerzel arról, hogy hogyan kerülhetsz be a projekt célcsoportjába, és milyen feltételek mellett kaphatsz pénzügyi támogatást. Ha megfelelnek a feltételek, jelentkezel a célcsoportba.

3. Hogyan kerülhetek be a célcsoportba?

A projektmegvalósítók speciális követelményeket is meghatározhatnak, de a pályázati kiírás alapján:

  • minden esetben kötelező, hogy olyan személy legyél, aki városi környezetben, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozást akarsz indítani,
  • a lakhelyed lehet vidéken is és városon is, a lényeg, hogy abban a régióban legyen, ahol a projekt megvalósul (ez Bukarest-Ilfov régióban nem lehet),
  • ha NEET fiatal vagy, vagyis olyan 16 és 24 év közötti személy, akinek nincs állása és éppen nem is tanul, akkor ebből a körből kimaradsz, meg kell várnod a NEET fiataloknak szóló hasonló lehetőséget.

4. Mi történik, ha bekerülök a célcsoportba?

Ha bekerülsz valamelyik támogatott projekt célcsoportjába, számíts rá, hogy egy nagyon hasznos és izgalmas időszak elébe nézel. Függetlenül attól, hogy kinek a projektjében veszel majd részt, a következőkre számíthatsz:

  • Elvégzel egy minimum 40 órás akkreditált vállalkozásfejlesztési képzést, amelynek gyakorlati része is lesz, és a végén lesz egy üzleti terved. A képzés alatt a képzők segítenek neked megtalálni az üzleti ötletet és végigvezetnek az tervezés folyamatán.
  • Az üzleti terveddel benevezhetsz egy versenyre, és ha elég magas pontszámot kapsz, a zsűri jóváhagyja az üzleti tervedet. Ha nem választják ki az üzleti tervedet (és tartaléklistára sem kerül), elköszönsz a projekttől, de legalább részt vettél egy hasznos képzésen.
  • Ha a kiválasztottak között vagy, ezen a ponton már nagyon örülsz, de pénzről még szó sem lesz, mert a verseny után részt kell venned egy minimum 40 órás szakmai gyakorlaton egy olyan vállalkozásnál, amelyik a tervezett vállalkozásodhoz hasonló tevékenységet folytat. Ezt a vállalkozást nem neked kell megkeresned, a projekt szakértőitől ebben is segítséget kapsz.
  • A szakmai gyakorlat után belépsz egy mentorprogramba, ahol a mentoroddal és / vagy a vállalkozásfejlesztési tanácsadókkal előveszitek a jóváhagyott üzleti tervet, kiegészítitek, megnézitek, változtak-e a körülmények, előkészültök a vállalkozás bejegyzésére és indítására.
  • A projekt szakértői segítenek bejegyezni a vállalkozást, projekttől függően akár el is mennek veled a cégbírósághoz, bankba, de mindenképpen útmutatást adnak, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Ezen a ponton már megvan a saját vállalkozásod.
  • Amint megvan a bejegyzett vállalkozás, a projekt keretében szakmai és pénzügyi támogatást kapsz az üzleti terv gyakorlatba ültetéséhez, és ha ügyes vagy, minden lehetőség adott, hogy egy sikeres vállalkozást felépíts, ami aztán nem szűnik meg a kötelező fenntartási időszak utáni első napon, hanem egyre sikeresebb lesz.

5. Mit kell tudnom a pénzügyi támogatásról?

A pénzügyi támogatásnak több feltéle van.

Az első, hogy az üzleti tervedet az üzleti terv verseny keretében kiválasszák és támogatásra jóváhagyják, ezt követően részt vegyél a kötelező szakmai gyakorlaton, bekerülj a mentorprogramba, majd bejegyezd a vállalkozást. A pénzügyi támogatást már a vállalkozásod kapja, a jogi személy, nem pedig te, a fizikai személy.

Az üzleti terved eleve akkor lesz támogatható, ha eleget tesz bizonyos követelményeknek.

Ebben a csomagban találod a Schema de minimis nevű dokumentumot, ebből az 5. és 7. cikkelyeket érdemes elolvasnod, ha az általános érvényű szabályokra vagy kíváncsi. Projekttől függően lehetnek még speciális feltételek is, például a tervezett vállalkozásnak egy bizonyos területhez kell kapcsolódnia, de erről még korai beszélni.

A de minimis támogatás mértéke maximum 40.000 euró lehet, de ez az érték attól függ, hogy az adott projektben ezt hogyan határozták meg. Kevesebb lehet, több nem. Ezt az összeget azért kapod, hogy az üzleti tervedet megvalósítsd. Előlegként megkapod a támogatás maximum 75%-át (projekttől függően kaphatsz kevesebbet is). A fennmaradó összeg csak akkor jár, ha a vállalkozás működésének első 12 hónapjában az előlegként kapott összeg legalább 30%-nak megfelelő jövedelmet tudsz felmutatni. Ha ez nem sikerül, a fennmaradó összeget nem kapod meg.

A támogatás fejében vállalod, hogy a támogatási szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül alkalmazol legalább 2 személyt. Csak olyan személyeket alkalmazhatsz, akiknek a projekt régiójában van a lakhelyük.

A bejegyzéstől kezdődően a vállalkozást legalább 12 hónapig kell működtetned, ebből az utolsó 6 hónap fenntartási időszak, tehát erre már nem kapsz támogatást. A fenntartási időszakban a munkahelyeket is fenn kell tartanod.

A támogatási szerződés megkötésének pillanatában nem lehetsz többségi tulajdonos egy másik vállalkozásban. Ha a projekt keretében létrehozott vállalkozásnak rajtad kívül más tulajdonosa is lesz, kötelezően te kell legyél a többségi tulajdonos.

Összegzésképpen

Ha városon akarsz vállalkozni, a Románia Start Up Plus program jó támogatási lehetőség lehet. Kövesd a fejleményeket, figyeld, hogy a régiódban milyen projektek indulnak. Programszinten körülbelül 10000 személy vehet részt vállalkozásfejlesztési képzésben és hozzávetőlegesen 1500 új vállalkozást terveznek támogatni.

Az egyik akár a Te vállalkozásod is lehet.


Illusztráció: Mirko Grisendi via Behance.

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS