Jöjjön közelebb, Safranek… (POCU 3.8)

A nemrégiben megjelent POCU 3.8-as pályázati kiírástervezetekkel kapcsolatban az lehet az ember első gondolata, hogy hurrá, végre egy lehetőség azoknak a vállalkozásoknak, akik hatékonyabb menedzsmentet, és főleg hatékonyabb humánerőforrás-menedzsmentet szeretnének.

Mert ugye, a Macskafogó óta tudjuk, hogy a főnök és a beosztottak közti harmónia a sikeres együttműködés biztos záloga.

A pályázati világban sem teljesen új dolog ez, volt már hasonló korábban is, a POSDRU 3.2 keretében. Akkoriban a támogatott vállalkozások klassz kis projekteket valósíthattak meg, ezek során képezhették a vezetőiket, humánerőforrás stratégiát dolgozhattak ki, ésatöbbi, csupa hasznos dolog. Ezek voltak a kedvenceim.

Összességében hasonló célt szolgálna a két tervezett POCU 3.8-as kiírás is, csak van egy bökkenő: az egyik nagyvállalkozásoknak szól, a másikra patronátusok, szakszervezetek és vállalkozói egyesületek pályázhatnak, kizárólag egymagukban, partner nélkül. Vagyis: közvetlenül KKV-k vagy kereskedelmi kamarák, vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek és egyéb releváns szervezetek nem számítanak jogosult pályázónak, egyelőre ki vannak zárva.

A jó hír viszont az, hogy tervezetekről beszélünk, amelyek június 6-ig véleményezhetők, illetve az is jó hír, hogy a szűk pályázói kör nem csak engem zavar, hanem sok más érintettet is, így várhatóan több irányból érkezik majd javaslat a minisztériumhoz a jogosult pályázók listájának bővítésére.

De addig is nézzük, miről szól az a kiírás, amelyre a szakszervezetek, patronátusok és vállalkozói egyesületek (“asociatii de intreprinderi“) pályázhatnak:

"Versenyképes humán erőforrás"

Pontokba szedem a legfontosabb tudnivalókat:

A kiírás keretében azok a projektek kapnak támogatást, amelyek javítják a vállalkozások humánerőforrás-menedzsment eszközeit, módszereit, praktikáit, illetve javítják az alkalmazottak munkakörülményeit.

(Hogy aztán az alkalmazottak mindennek köszönhetően többet, hatékonyabban, gyorsabban, vidámabban termeljenek…)

A kiírás a versenyképes ágazatok vállalkozásait támogatja, ide tartoznak az Országos Versenyképességi Stratégia (SNC) szerint a következők:

 1. 1
  turizmus és ökoturizmus,
 2. 2
  texil- és bőripar,
 3. 3
  fa- és bútoripar,
 4. 4
  kreatív iparágak,
 5. 5
  autóipar,
 6. 6
  IKT,
 7. 7
  élelmiszer- és italgyártás,
 8. 8
  egészség- és gyógyszeripar,
 9. 9
  energia és környezetmenedzsment,
 10. 10
  biogazdaság.

Ezekről van részletes táblázat a pályázati útmutatóban, de a programdokumentumból eddig is lehetett tudni, hogy a POCU vállalkozásfejlesztés témában a versenyképes ágazatokat támogatja.

A kiírás kizárólag a kevésbé fejlett régióknak szól, vagyis Bukarest-Ilfov ebben a körben sem pályázhat. (Kell neki fejlettebb régiónak lenni…)

Támogatható tevékenységek

 • A versenyképes ágazatokban dolgozó alkalmazottakat célzó, a továbbképzési programokban való részvétel fontosságát és szükségességét tudatosító kampányok szervezése.
 • Képzések szervezése a vállalkozásokban dolgozó menedzserek és vállalkozók számára és/vagy business coaching tevékenységek és/vagy műhelymunkák, szemináriumok, konferenciák, előadások, tájékoztató események stb. szervezése. A képzések célja a menedzsment és vállalkozói kompetenciák fejlesztése, tervezhetők az ANC által akkreditált képzések, illetve az adott vállalkozás által elismert nem akkreditált képzések is. A képzéseken a stratégiai menedzsment tagjai vehetnek részt, illetve azok a vállalkozók, akik saját vállalkozásukat irányítják.
 • Képzések és/vagy műhelymunkák, szemináriumok, konferenciák, előadások, tájékoztató események stb. szervezése a HR-osztályokon dolgozó alkalmazottak számára. Itt is szóba jöhetnek akkreditált és nem akkreditált képzések is.
 • Hosszú távú stratégiai terv kidolgozása a vállalkozáson belüli változások előrevetítésére.

Ha a pályázó nem rendelkezik a tevékenységek megvalósításához szükséges tapasztalattal vagy akkreditációval, bevonhat alvállalkozókat.

A projekt maximális futamideje:

 • 12 hónap

Pályázhatnak:

 • patronátusok,
 • szakszervezetek,
 • vállalkozói egyesületek,

de csak egymagukban, nem partnerségben.

Célcsoport:

 • egyéni munkaszerződéssel rendelkező vezetők, akik a versenyképes ágazatokban működő vállalkozások stratégiai menedzsmentjének tagjai,
 • egyéni munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottak, akik a versenyképes ágazatokban működő vállalkozások HR-osztályain dolgoznak,
 • olyan vállalkozók, akik saját vállalkozásukat irányítják.

A célcsoport kötelező minimális létszáma 250 fő.

Ami vicces, hogy a kiírás szerint a projekt célcsoportjába való belépés pillanatában (tehát a megvalósítás során) a célcsoportnak azok a tagjai, akik egyéni munkaszerződéssel rendelkeznek, fel kell mutassanak egy olyan igazolást, amelyből kiderül, hogy a kedvezményezett (solicitant) egyéni munkaszerződéses alkalmazottai.

Hogy ez hogyan lesz lehetséges a jelenlegi pályázói körrel, az jó kérdés, mert itt a pályázó nem a vállalkozás, hanem egy másik szervezet, lásd fentebb.

Indikátorok

Hadd hagyjam ezt így románul, hogy a fordítással nehogy torzuljon:

 • 4S16 – Persoane care beneficiază de sprijin, din care: persoanele care asigură managementul strategic al firmelor/antreprenori/persoanele din departamentele de RU: miminum 250,
 • 4S14 – Persoane certificate/ care și-au îmbunătățit nivelul de calificare urmare a sprijinului primit, din care: persoane care asigură managementul strategic al firmelor/antreprenori /persoane din departamentele de RU: az előző indikátor értékének minimum 80%-a,
 • 4S13 – Întreprinderi care au introdus sisteme instrumente, metode, practici etc. standard de management al resurselor umane/ condiții de lucru îmbunătățite, din care: IMM-uri
 • 4S17 – Întreprinderi sprijinite, din care: IMM-uri (a támogatott KKV-k száma minimum 25)

Pénzügyi keretek

Rendelkezésre álló keretösszeg: 60.888.395,24 euro. Egy projekt maximális értéke: 500.000 euro. Vagyis: több mint száz pályázat támogatható. Önrész: 0%.

Szólj hozzá vagy kérdezz!