Jöjjön közelebb, Safranek… (POCU 3.8)

A nemrégiben megjelent POCU 3.8-as pályázati kiírástervezetekkel kapcsolatban az lehet az ember első gondolata, hogy hurrá, végre egy lehetőség azoknak a vállalkozásoknak, akik hatékonyabb menedzsmentet, és főleg hatékonyabb humánerőforrás-menedzsmentet szeretnének.

 

Mert ugye, a Macskafogó óta tudjuk, hogy a főnök és a beosztottak közti harmónia a sikeres együttműködés biztos záloga.

 

A pályázati világban sem teljesen új dolog ez, volt már hasonló korábban is, a POSDRU 3.2 keretében. Akkoriban a támogatott vállalkozások klassz kis projekteket valósíthattak meg, ezek során képezhették a vezetőiket, humánerőforrás stratégiát dolgozhattak ki, ésatöbbi, csupa hasznos dolog. Ezek voltak a kedvenceim.

 

Összességében hasonló célt szolgálna a két tervezett POCU 3.8-as kiírás is, csak van egy bökkenő: az egyik nagyvállalkozásoknak szól, a másikra patronátusok, szakszervezetek és vállalkozói egyesületek pályázhatnak, kizárólag egymagukban, partner nélkül. Vagyis: közvetlenül KKV-k vagy kereskedelmi kamarák, vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek és egyéb releváns szervezetek nem számítanak jogosult pályázónak, egyelőre ki vannak zárva.

 

A jó hír viszont az, hogy tervezetekről beszélünk, amelyek június 6-ig véleményezhetők, illetve az is jó hír, hogy a szűk pályázói kör nem csak engem zavar, hanem sok más érintettet is, így várhatóan több irányból érkezik majd javaslat a minisztériumhoz a jogosult pályázók listájának bővítésére.

 

De addig is nézzük, miről szól az a kiírás, amelyre a szakszervezetek, patronátusok és vállalkozói egyesületek (“asociatii de intreprinderi“) pályázhatnak:

 

„Versenyképes humán erőforrás”

 

Pontokba szedem a legfontosabb tudnivalókat:

A kiírás keretében azok a projektek kapnak támogatást, amelyek javítják a vállalkozások humánerőforrás-menedzsment eszközeit, módszereit, praktikáit, illetve javítják az alkalmazottak munkakörülményeit.

 

(Hogy aztán az alkalmazottak mindennek köszönhetően többet, hatékonyabban, gyorsabban, vidámabban termeljenek… 🙂)

 

A kiírás a versenyképes ágazatok vállalkozásait támogatja, ide tartoznak az Országos Versenyképességi Stratégia (SNC) szerint a következők: 1. turizmus és ökoturizmus, 2. texil- és bőripar, 3. fa- és bútoripar, 4. kreatív iparágak, 5. autóipar, 6. IKT, 7. élelmiszer- és italgyártás, 8. egészség- és gyógyszeripar, 9. energia és környezetmenedzsment, 10. biogazdaság. Ezekről van részletes táblázat a pályázati útmutatóban, de a programdokumentumból eddig is lehetett tudni, hogy a POCU vállalkozásfejlesztés témában a versenyképes ágazatokat támogatja.

 

A kiírás kizárólag a kevésbé fejlett régióknak szól, vagyis Bukarest-Ilfov ebben a körben sem pályázhat. (Kell neki fejlettebb régiónak lenni…)

 

Támogatható tevékenységek:

 

 • A versenyképes ágazatokban dolgozó alkalmazottakat célzó, a továbbképzési programokban való részvétel fontosságát és szükségességét tudatosító kampányok szervezése.

 • Képzések szervezése a vállalkozásokban dolgozó menedzserek és vállalkozók számára és/vagy business coaching tevékenységek és/vagy műhelymunkák, szemináriumok, konferenciák, előadások, tájékoztató események stb. szervezése. A képzések célja a menedzsment és vállalkozói kompetenciák fejlesztése, tervezhetők az ANC által akkreditált képzések, illetve az adott vállalkozás által elismert nem akkreditált képzések is. A képzéseken a stratégiai menedzsment tagjai vehetnek részt, illetve azok a vállalkozók, akik saját vállalkozásukat irányítják.

 • Képzések és/vagy műhelymunkák, szemináriumok, konferenciák, előadások, tájékoztató események stb. szervezése a HR-osztályokon dolgozó alkalmazottak számára. Itt is szóba jöhetnek akkreditált és nem akkreditált képzések is.

 • Hosszú távú stratégiai terv kidolgozása a vállalkozáson belüli változások előrevetítésére.

 

Ha a pályázó nem rendelkezik a tevékenységek megvalósításához szükséges tapasztalattal vagy akkreditációval, bevonhat alvállalkozókat.

 

A projekt maximális futamideje:

 

 • 12 hónap

 

Pályázhatnak:

 

 • patronátusok,

 • szakszervezetek,

 • vállalkozói egyesületek,

 

de csak egymagukban, nem partnerségben.

 

Jogosult célcsoport:

 

 • egyéni munkaszerződéssel rendelkező vezetők, akik a versenyképes ágazatokban működő vállalkozások stratégiai menedzsmentjének tagjai,

 • egyéni munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottak, akik a versenyképes ágazatokban működő vállalkozások HR-osztályain dolgoznak,

 • olyan vállalkozók, akik saját vállalkozásukat irányítják.

 

A célcsoport kötelező minimális létszáma 250 fő.

 

Ami vicces, hogy a kiírás szerint a projekt célcsoportjába való belépés pillanatában (tehát a megvalósítás során) a célcsoportnak azok a tagjai, akik egyéni munkaszerződéssel rendelkeznek, fel kell mutassanak egy olyan igazolást, amelyből kiderül, hogy a kedvezményezett (solicitant) egyéni munkaszerződéses alkalmazottai. Hogy ez hogyan lesz lehetséges a jelenlegi pályázói körrel, az jó kérdés, mert itt a pályázó nem a vállalkozás, hanem egy másik szervezet, lásd fentebb.

 

Indikátorok:

 

(Hadd hagyjam ezt így románul, hogy a fordítással nehogy torzuljon):

 

 • 4S16 – Persoane care beneficiază de sprijin, din care: persoanele care asigură managementul strategic al firmelor/antreprenori/persoanele din departamentele de RU: miminum 250,

 • 4S14 – Persoane certificate/ care și-au îmbunătățit nivelul de calificare urmare a sprijinului primit, din care: persoane care asigură managementul strategic al firmelor/antreprenori /persoane din departamentele de RU: az előző indikátor értékének minimum 80%-a,

 • 4S13 – Întreprinderi care au introdus sisteme instrumente, metode, practici etc. standard de management al resurselor umane/ condiții de lucru îmbunătățite, din care: IMM-uri

 • 4S17 – Întreprinderi sprijinite, din care: IMM-uri (a támogatott KKV-k száma minimum 25)

 

Pénzügyi keretek:

 

Rendelkezésre álló keretösszeg: 60.888.395,24 euro. Egy projekt maximális értéke: 500.000 euro. Vagyis: több mint száz pályázat támogatható. Önrész: 0%.

 

Mi tagadás, tetszik nekem ez a pályázati kiírás. Csak ezt-azt jó lenne módosítani benne. Szerintetek mit? Írjátok meg ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .