Így tervezz konkrét célokat a projektedhez (videólecke)

Milyen egy jó konkrét cél? Mitől lesz konkrét? Mi az, hogy SMART? Egyáltalán hogyan fogalmazd meg a projekted céljait, hogy rendben legyenek? Ha neked is gyötrelem, hogy jó célokat írj a projektedhez, tarts velem, mert ebben a 15 perces videóban:

 • elmondom, miért ne úgy tervezz projektcélokat, ahogyan a klasszikus projektmenedzsment elmélet tanítja,
 • megmutatom azt a 4+1 lépést, ami szerint én szoktam tervezni egy projekt céljait,
 • megmutatom egy konkrét példán keresztül, hogy milyen egy SMART cél és mire figyelj, hogy a te projekted céljai is SMARTok legyenek.

Mielőtt megnézzük a lépésket, hadd oszlassak el egy tévhitet a céltervezéssel kapcsolatban.

Ha jártál már pályázatíró képzésen, vagy olvastál ebben a témában tankönyveket, szakmai anyagokat, biztosan emlékszel, hogy a klasszikus elmélet szerint egyszer meg kell fogalmaznod a célokat, majd ezekhez meg kell találnod a megfelelő tevékenységeket. Tehát egyszer látod, hogy mit szeretél elérni, és csak utána azt, hogy hogyan.

Ha általában a célokra gondolunk, mondjuk egy személyes célra, egy életcélra, ez egy teljesen logikus menetrend. De amikor pályázatot írunk, ehhez projektet tervezünk és ennek a céljait probáljuk megfogalmazni, akkor ez az elmélet a legtöbb esetben úgy bukik meg, ahogy van.

Hogy miért?

 • Mert a legtöbb pályázati kiírás megszabja, hogy milyen tevékenységeket támogat, és innen kezdve ez lesz a fő kiindulópont.
 • Aztán a pályázati kiírásnak is vannak céljai és ezek is irányt szabnak a projektnek. Ha azt akarod, hogy támogatható legyen a projekted, úgy kell megfogalmazd a projekted céljait, hogy ezekhez kapcsolódjanak.
 • És van még egy érvem: elvárás szokott lenni, hogy a projek céljai legyenek SMART-ok. És ahhoz, hogy ilyen célt fogalmazz meg, szüséged lesz konkrét részletekre.

0. lépés: Enélkül nem megy...

Onnan indulunk, hogy már tudod, kik tartoznak a célcsoportba, milyen tevékenységek fognak megvalósulni és milyen eredmények várhatók. Tudod azt is, hogy a projekt hogyan kapcsolódik a pályázati kiírás és a program céljaihoz, prioritásaihoz. Amíg ezek a részletek hiányoznak, nincs értelme célokat megfogalmazni.

1. lépés: Bontsd a projektet összefüggő komponensekre!

Egy projektkomponens valamilyen logika mentén két vagy több projekttevékenységet kapcsol össze. Ritkábban előfordul, hogy csak egyet.

Milyen csoportosítási logikát kövess?

 • Ha a projekt többféle célcsoportot érint, csoportosíthatod a tevékenységeket célcsoport szerint.
 • Ha több típusú tevékenység van: a tevékenységek jellege szerint.
 • Ha jól elkülöníthető folyamatok, projektfázisok vannak, kövesd ezeket.

2. lépés: Teszteld, hogy jók-e a projekt komponensei!

Egy projektkomponens akkor jó, ha olyan célt tudsz mellé tenni, amelyik az összes hozzá tartozó tevékenység szempontjából találó. Itt még nem megyünk bele a részletekbe, csak a cél jellegét próbáljuk meghatározni.

Milyen jellegű célok lehetnek?

Például:

 • Valaminek a javítása…
 • Valaminek a fejlesztése…
 • Valaminek a növelése…
 • Valaminek a csökkentése…
 • Valaminek az ösztönzése…

3. lépés: Teszteld a projekt szerkezetét!

Akkor van rendben a projekt szerkezete, ha:

 • a projekt minden egyes célja teljesíthető, ha a hozzá kapcsolódó tevékenységeket megvalósítjuk,
 • nincs olyan tevékenység se, amelyik nem kapcsolódna a projekt valamelyik céljához,
 • nincs olyan tevékenység se, amelyik két vagy több célhoz kapcsolódna,
 • nincs egyetlen olyan cél se, amelyikhez nem kapcsolódnak tevékenységek.

4. lépés: Fejts ki minden célt a SMART-kritériumok szerint!

Nézzük meg egy példán keresztül, mit jelent ez:

260 Magyarországon élő, az észak-nyugati és központi régiók valamely városában vállalkozni kívánó román állampolgár vállalkozói készségeinek a fejlesztése, egy online vállalkozásfejlesztési képzés keretében (a projekt első évének a végéig)

Mi az, hogy SMART?

SPECIFIKUS

(sajátos, jellegzetes), mert világos belőle, hogy pontosan kikkel és mit szeretnénk elérni: nem akármilyen 260 személlyel van dolgunk, hanem olyan személyekkel, akik Magyaországon élnek és Romániában, földrajzilag behatárolható helyen szeretnének vállalkozni.

MÉRHETŐ

mert tudjuk, hány személyről van szó, le tudjuk mérni, hogy megvalósult-e a cél és milyen mértékben. Ha pontosabban akarnánk mérni, kiegészíthetnénk még egy mérőszámmal: a képzést sikeresen zárók arányával is.

AKCIÓ-ORIENTÁLT

mert egyértelmű belőle, hogy milyen tevékenységet kell megvalósítani ahhoz, hogy a cél teljesüljön, azaz: le kell bonyolítani egy online képzést.

REALISZTIKUS

mert nem az álmok szintjén mozog, nem az összes Magyarországon élő román állampolgárt vagy akár az összes külföldön élő román állampolgárt célozza, hanem csak egy kezelhető részüket. Annyit, amennyire a projekt erőforrásaiból futja.

TIME-BOUND

(időhöz kötött), mert el tudjuk helyezni az időben, az ütemtervben, tudjuk, hogy meddig kell teljesíteni, azaz van konkrét határideje.

Illusztráció: Eiko Ojala via Behance

Az online tanfolyam, ahol megtanulsz projektet tervezni

A PÁLYÁZATI FELTÉTELEK SZERINT