Ötletek a projekted kommunikációs tervéhez

A legtöbb pályázatban a projekt kommunikációs tervét is be kell mutatni. Sőt, komolyabb pályázati programok esetében kötelező elvárások is vannak ezen a területen. Például megszabhatják, hogy szervezned kell legalább egy tájékoztatási eseményt, ki kell adnod legalább egy nyitó és egy záró sajtóközleményt, ki kell tenned legalább egy plakátot és így tovább.

POCU pályázatoknál például jogosultsági kritérium, hogy a pályázatban benne vannak-e a kötelező nyilvánossági elemek, és ha kihagytad, a pályázatod az első körben kieshet.

Erasmus+ pályázatoknál a disszeminációs tevékenységekre komoly pontszámokat kaphatsz, ha elég ügyesen sikerül megtervezni. Erről részletesen is írtam egy korábbi bejegyzésben, sok-sok ötletet és példát is találsz benne.

De a kötelező előírásokon túl is érdemes figyelmet fordítanod a projekt kommunikációjára, hiszen nem mindegy, hogy a célközönség tagjai mit értenek meg belőle, egyáltalán eléred-e vele az ingerküszöbüket.

Ebben a bejegyzésben 5 eszközt hoztam. Gondold végig, hogy a projektedhez melyik használható:

Portrévideók

Humánerőforrás-fejlesztési projekteknél a lényeg az ember. Aki valahogyan bekerül a projektbe, átmegy egy változáson, és a végén rá se ismersz.

Ezt a folyamatot portrévideóval lehet legjobban megfogni. Az Európai Szociális Alap honlapján ez ÍGY oldották meg.

Így oldottuk meg egy turisztikai képzési projektben:

És így egy szociális gazdaság fejlesztési projektben:

Az ilyen videók előnye, hogy jobban felkeltik az érdeklődést, és a történetmesélés erejével nyomot hagynak a nézőben, növelik annak az esélyét, hogy a projekt megjegyezhető, vagy akár szimpatikus lesz.

Hátrányuk, hogy megfelelő minőségben csak komolyabb pénzügyi keretből oldhatók meg, nem biztos, hogy minden projekt költségvetésébe belefér.

Projektkiadványok

A projektkiadványoktól valahogy nem szabadulunk. Pedig a legtöbb száraz és unalmas. Már össze sem tudom számolni, eddig hány projektkiadványt írtam, szerkesztettem, és mi tagadás, a legtöbb tényleg többnyire százaz és unalmas lett. Nem úgy ezek, főként a harmadik, a kampánykiadvány:


A megoldás: kevés szöveg, sok fotó, színes folyamatábrák, arcok, személyes történetek.

Ha megnéznéd, hogy mások hogyan csinálják, a SALTO-YOUTH szakmai könyvtárában sok-sok kiadványt találsz, van köztük sok remek példa is, ahonnan inspirációt meríthetsz.

A projektkiadványok előnye, hogy videókhoz képest jóval alacsonyabb költségvetésből kivitelezhetők, jól mutat, ha egy projekteseményen van mit kiosztani, hátrányuk viszont az, hogy már mindenki unja őket, és legtöbbször bele se lapoznak, ha egy konferenciáról haza is visznek pár példányt, vagy egyenesen a kukába kerülnek, vagy ott porosodnak egy-egy könyvespolcon, esetleg rejtett fiók mélyén.

A nyomtatott anyagok ideje ettől még nem járt le, lehet szép és hasznos, értelmes kiadványokat is készíteni, csak ez valamivel több munka és több pénz.

Plakátok

Ha mindenképpen kell plakát, miért lenne szokványos, amire ránéz az ember és a másik pillanatban már el is felejti? Minden projektnek van egy kulcsüzenete, miért ne épülnének aköré a plakátok? Saját repertoárból nekem ezek a kedvenceim.

Közösségi média

A POCU általános útmutatójában végre felhívják a pályázók figyelmét, hogy a projektkommunikációban használják bátran a közösségi média eszközeit.

Célcsoporttól függően és a megosztandó tartalom jellegétől függően használhatsz akár többféle platformot is, a lényeg, hogy tudd, mi a célod vele, és ha szükséges, tervezd be a projekt költségvetésébe a hirdetéssel és dizájnnal kapcsolatos költségeket.

Az egyik kedvenc példám a Kreatív Kolozsvár projekt Facebook-oldala.

Infografikák

Az infografikák továbbra is népszerűek, nem is csoda, mert nagyon jól lehet alkalmazni őket a projektkommunikációban, például összefoglalhatod vele a célcsoportodnak a projektben való részvétel feltételeit, megjeleníthetsz rajta egy folyamatot, bemutathatod a projekt eredményeit. Rögtön nem olyan unalmas, mint egy sima szöveg a projekt weboldalán.

Itt van egy jó példa az Erasmus+ program brüsszeli irodájától, és még egy.

Ilyen infografikákat lehet készítetni tervező céggel (aki amúgy a projekt többi nyilvánossági anyagát is készíti, viszont ez pénzbe kerül, amit ne hagyj ki a költségvetésből), illetve elkészíthetők „házilag” is, ehhez kitűnő ingyenes programok a Piktochart és a Canva.

Hajrá és sikeres projektkommunikációt!


Borítókép innen: Mark Teyssier via Behance

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

3KÉPESSÉG MINITRÉNING