5 alattomos pályázati hiba (és hogyan kerüld el)

A pillanat, amikor kiderül, hogy megvan a nyerteslista… Kiver a hideg veríték, libabőrözöl, a szíved a torkodban dobog, a kezed remeg. Tudod, hogy rengeteg ember sorsa múlhat ezen. És a te szakmai hiteled is. Aztán kattintasz és elönt az a diadalittas érzés, ahogy eljut az agyadig, hogy igen, ott van, SIKERÜLT!

Vagy a keserű csalódás, majd az önmarcangolás, a rágódás, hogy hiába tettél meg mindent, ismét hasztalan volt…

Kudarcélmény után sokan feladják, eldöntik, hogy ez volt az utolsó, holnaptól szakmát váltanak, ők pályázatot többet soha. Vagy legyintenek, s ugyanúgy csinálják tovább, aztán meglepődnek, hogy semmi nem változik.

Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha tudnák, hogy igazából mik azok a mélyebben gyökerező hibák, amelyek kiszámíthatóan csapnivaló pályázati eredményeket hoznak. Hogy végre le lehessen számolni velük.

Íme, az 5 legalattomosabb pályázati hiba! Ismerd meg őket és könyörtelenül számolj le velük:

Pályázati hiba #1

Ha pályázati kudarcról van szó, az első gondolat, ami átfuthat az agyadon, az az, hogy nem jól írtad meg. Ritkább esetben az is felmerülhet benned, hogy idióta az értékelő, igazságtalan a támogató, túl kis hal a pályázó szervezet. 🙂

Pedig legtöbbször nem erről van szó.

Az elutasított pályázatok nagy része azért végzi a vonal alatt, mert nem sikerül összehangolni a pályázati kiírást és a projektötletet.

Kezdetben ebbe a hibába én is beleestem. Tudod, amikor magával ragad a lelkesedés, és annyira beleszerelmesedsz a projektötletbe, hogy nem vagy hajlandó észrevenni az ellenérveket.

Mit tehetsz ellene?

A pÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA

Értsd meg a pályázati kiírás céljait! Nézd meg, mit szeretne a támogató, és ez köszönjön vissza a projekted céljaiban, a pályázat egészében is. Derüljön ki, hogy egy csapatban játszotok!

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

Vedd komolyan, hogy milyen tevékenységekkel pályázhatsz és mikkel nem! Tudom, könnyű elcsábulni és remélni, hogy sikerül a 6-ost eladni 9-esnek, de egy oda nem illő tevékenység agyoncsaphatja az összes többit.

INDIKÁTOROK

Értsd meg az indikátorokat, vállald, amit vállalni kell és igazítsd ehhez a projektet! Értékelőként nem egy pályázatot láttam, amit azért kellett elutasítani, mert egy indikátort félreértelmeztek és vállalták, de nem volt olyan tevékenység, amivel elérhető lett volna.

KIEMELT TÉMÁK

Kapcsolódj a pályázati kiírás kiemelt témáihoz! Van olyan támogatási program, ahol évente más és más kiemelt témákat támogatnak. Ha például egy oktatási projektet tervezel és kiemelt téma a digitális oktatás, akkor ezt építsd be a projektbe.

PÁLYÁZATI SZAKNYELV

Értsd meg, mi mit jelent! Minden pályázati kiírásnak van saját “szlengje”. Ezt muszáj ismerned, mert ha nem érted például, hogy egy Erasmus Plus pályázatban mi lehet szellemi termék, mik ennek az ismérvei, nem fogod tudni betartani és a pályázatod elvérzik.

PARTNERSÉG

Gondold meg jól, hogy a pályázó szervezet vagy a partnerség alkalmas-e. Nem is hinnéd, hány kiváló projekt bukik el ezen! Mert a partnerségben nincs civil szervezet. Vagy mert csak az van. Mert csak szomszédos országokból vannak partnerek. Mert a pályázó országos méretű projekttel pályázik, de tapasztalata csak helyi szinten van.

Pályázati hiba #2

Magadra ismersz?

Te vagy az a lelkiismeretes munkatárs, aki teszi a dolgát, és közben a hátán cipeli a pályázatírás terhét is. Te vagy az a pályázatíró, aki első az irodában, és este utolsóként el is oltja a villanyt.

Mert dolgozik. Mert neki fontos. Mert körmeszakadtáig küzd a projektötlettel, a pályázati szabályokkal, a határidővel.

EGYEDÜL.

De várjunk csak! Ez miért is pályázati hiba?

Azért, mert:

 1. 1
  egyedül csigatempóban haladsz, és ha rálépsz a gázra, szinte biztos, hogy kisíklik 1-1 fontos szempont a kezed közül,
 2. 2
  egyedül csak a te látószöged, a te véleményed van, és egy projekt ennél sokrétűbb dolog,
 3. 3
  egyedül nem tudhatsz és nem is tudsz mindent: szakmai szempontokat, jogszabályokat, pályázati trükköket, pénzügyi macerákat,
 4. 4
  egyedül nem tarthatod magadban sokáig a lelket.

Mit tehetsz ellene?

Állj meg egy pillanatra és légy őszinte magaddal: tényleg egyedül kell gyötrődnöd? Vagy eltűnődhetsz azon, hogy:

kOLLÉGÁK

A kollégáid nem tudnak vagy nem akarnak segíteni, esetleg nem is tudják, hogy segítségre van szükséged?

TÁMOGATÓ

Vedd komolyan, hogy milyen tevékenységekkel pályázhatsz és mikkel nem! Tudom, könnyű elcsábulni és remélni, hogy sikerül a 6-ost eladni 9-esnek, de egy oda nem illő tevékenység agyoncsaphatja az összes többit.

sZAKMAI KÖZÖSSÉG

Csatlakoztál-e legalább egy csoporthoz, ahol hasonszőrűek vívják a harcukat a saját pályázati gondjaikkal és ahol egymásnak segíthettek?

ESEMÉNYEK

Elmentél-e, ha volt, tájékoztató napra, tréningre, amit a pályáztató szervezett és olyan részletekről is beszélt, amelyekre a pályázati kiírást olvashatva egymagad nem biztos, hogy eléggé kiterjedne a figyelmed?

SZAKMAI SEGÍTSÉG

Követsz-e szakmai oldalakat (mint például ez a blog is), ahol tanulhatsz is, de a bejegyzések túloldalán egy élő ember ül, akitől kérdezhetsz és jó eséllyel válaszol is neked?

Pályázati hiba #3

Amikor a pályázatírás első tíz méterén tartasz, vannak napok, amik csak a vergődésről szólnak. Amikor hiába iszod az ötödik reggeli kávét, még mindig rozsdás az agyad. Amikor hiába rágod át magad huszadszorra a projektötleten, még arra is leereszkedik a köd, ami eddig kristálytiszta volt.

Ha megmondaná már végre valaki, hogy hol kezdd, igaz?! Hogy ne kelljen folyton lefutni a fölösleges köröket.

Ez az a pont, amikor könnyen kibillensz az egyensúlyodból, és hol ide, hol oda kapkodva írsz egy összefüggéstelen pályázatot. És ez óriási hiba!

De hogyan billenj vissza?

Egyszerűbben, mint gondolnád. A kulcs, mint mindig: most is a FÓKUSZ.

Egy humánerőforrás-fejlesztési projektnél ilyenkor az alapokat érdemes végiggondold:

 1. 1
  Mi a pályázati kiírás célja, milyen projekteket szeretne támogatni a pályáztató? Mik a kötelező tartalmi elvárások?
 2. 2
  Ki a célcsoport és mik a problémái, a szükségletei?
 3. 3
  Mik azok a tevékenységek, amelyekkel ezeket megoldod?
 4. 4
  Kik a partnerszervezetek, akikkel a projektet megvalósítod és kinek mi lesz a projektben a feladata?

FÓKUSZ

Nyiss egy új dokumentumot, készíts egy 2×2 cellás táblázatot és írd bele a fenti kérdésekre a válaszaidat. Ha ezzel elkészültél, nézz rá felülről is, és ha látod az összefüggéseket, gratulálok, mert elkészült a projektkoncepciód! Innen kezdve elkezdheted kibontani a részleteket.

Pályázati hiba #4

Ó, azok röpke kis részletek, amiken átverekedted magad, azt hitted, mind benne vannak a pályázatban, s lám, mégis kimaradtak!

Egy megkerülhetetlen költségvetési tétel, ami nélkül a projektet nem lehetne tisztességesen megvalósítani… Egy kulcspozíció, ami nélkül a levegőben lógó feladatok az agyonterhelt kollégák asztalán landolnának vagy nem végezné el őket senki… Egy melléktevékenység, ami nélkül döcögve mennének a projekt alaptevékenységei…

Apró kis fekete foltok, s minél több van belőlük, annál valószínűbb, hogy elutasítják a pályázatodat.

Mit tegyél, hogy ez ne így legyen?

Van valami, ami amúgy is kell a pályázatodhoz, és ha csavarsz egyet rajta, segít megszüntetni a fekete foltokat. Hogy mi az?

A projekt ütemterve, Excel táblázatban tervezve.

És íme, a tippjeim is, hogy hogyan használd jól:

 • Tegyél be egy plusz oszlopot, amelyikben tevékenységenként külön-külön összeírod a várt eredményeket.
 • Tegyél be egy plusz oszlopot, amelyikben a tevékenységekhez hozzákötöd az indikátorokat.
 • Tegyél be egy plusz oszlopot, amelyikben minden tevékenységnél felosorlod a szükséges anyagi erőforrásokat (eszközöket, helyszíneket, szolgáltatásokat).
 • Tegyél be egy plusz oszlopot, amelyikben minden tevékenységnél felsorolod a feladatok elvégzéséhez szükséges pozíciókat.
 • Rendszerezz! Minden szükséges eszközhöz és pozícióhoz írd be zárójelbe, hogy melyik partnerhez kötődik.
 • Ellenőrizd minden tevékenység futamidejét, és annak megfelelő időtartamra tervezd be a költségvetésbe a hozzá kötődő anyagi és emberi költségeket.
 • Ne csak vízszintesen nézd a táblázatot! Bolygasd meg függőlegesen is, és ellenőrizd le a teljes folyamatot.

Ha így használod az ütemtervet, búcsút inthetsz a káosznak és a fekete foltoknak is.

Pályázati hiba #5

Sokan panaszolják nekem, hogy hiába feszülnek bele a projekttervezésbe, hiába csíszolgatják tökéletesre a tevékenységek részleteit, hiába tervezik meg banira pontosan a költségvetést, a pályázatuk mégis elbukik.

Mi lehet ilyenkor a gond?

Van egy hiba, amit ha elkövetsz, számlatan ponton rontja a pályázatodat, akkor is, ha a projektet hajszálpontosan megtervezted. Ezt a hibát akkor követed el, amikor úgy mondod el, hogy szükség van a projektedre (mi egyébként klassz), hogy nem használsz hiteles forrásokat.

Honnan legyenek hiteles forrásaid?

Mutatok néhány információforrást, ahonnan te is előbányászhatod azokat a meggyőző adatokat és információkat, amelyek a projekted hiteles indoklásához kellenek:

STATISZTIKA

Ismered a mondást: van a hazugság, a pofátlan hazugság és a statisztika. 🙂 S mégis, a legbiztosabb forrás, amit egy pályázati indoklásban fel tudsz használni, az a statisztika. Lehet országos, lehet egy adott intézmény egy bizonyos témát érintő statisztikája, de lehet saját is (ha a pályázó például iskola vagy helyi önkormányzat).

MÁSOK KUTATÁSAI

Mások által készített elemzések, kutatások, felmérések a projekted témájában, a célcsoportodhoz kapcsolódóan. Ha tudod, hogy vannak intézmények, amelyek a témádban kutatnak, keresd ott, hanem egy Google-kereséssel sokszor bámulatos kincsekre akadsz.

STRATÉGIÁK

Stratégiák, fejlesztési tervek elemző részei, ahol pontos leírást kapsz egy-egy országos, regionális, helyi vagy ágazati problémahalmazról. Ezeket megtalálod egy-egy intézmény honlapján, aszerint, hogy a projektednek milyen témája van.

SAJÁT ADATGYŰJTÉS

Általad gyűjtött adatok, információk: úgy, hogy: 1. készítesz egy online vagy offline kérdőívet, amit kitöltetsz a célcsoport (potenciális) tagjaival, 2. elbeszélgetsz a célcsoport tagjaival egyénileg vagy csoportosan, 3. megkérdezel olyan személyeket, akik kapcsolatban vannak a célcsoporttal és mérvadó a véleményük (pl. tanulók esetén a tanárokat, időskorú betegek esetén a szociális gondozókat, családorvosokat stb.)

Az online tanfolyam, ahol megtanulsz projektet tervezni

A PÁLYÁZATI FELTÉTELEK SZERINT

Te melyik pályázati hibába szotál beleesni leggyakrabban?


Illusztráció: Magdalena Koźlicka via Behance