Iskola mindenkinek?

Pályázathat-e az iskolám? Milyen tevékenységeket kell tartalmaznia egy projektnek? Kik tartoznak a célcsoportba? Milyen intézmények pályázhatnak? Mekkora önrészt kell biztosítani?

Egy hete jelent meg a POCU két első oktatási pályázati kiírásának végleges változata, és azóta véget nem érnek a felmerülő kérdések.

Az első kiírás több programcélt lefedő integrált projekteket támogat, oktatási programokkal, pénzügyi támogatással, rendszerszintű fejlesztésekkel, az oktatásban dolgozók képzésével és ösztönzésével.

Ez az ISKOLA MINDENKINEK kiírás, ez nézzük meg most.

Pályázhat-e az iskolám?

A kiírással kapcsolatban felmerülő első kérdés az, hogy milyen oktatási intézmények vehetnek részt?

Ehhez készült két intézményi sorrend, az egyik az óvodákra, a másik az iskolákra vonatkozik. A sorrend az intézmények hátrányos helyzetére vonatkozó besoroláson alapszik, a besorolások az egytől ötös skálán mozognak, ahol 1 – leghátrányosabb helyzetű intézmények, 5 – legkevésbé hátrányos helyzetű intézmények.

A besorolás azért érdekes, mert a pályázatok elbírálásánál előnyben részesülnek a hátrányosabb helyzetű iskolák. Ez nem úgy történik, hogy a kevésbé hátrányos helyzetű iskolákat kizárják, hanem úgy, hogy többletpontszám jár a besorolási szint alapján:

  • 8 pont az egyes kategóriának,
  • 6 pont a másodiknak,
  • 4 pont a harmadiknak,
  • 2 pont a negyediknek,
  • és a legkevésbé hátrányos helyzetű iskolák nulla pontot kapnak.

A listákat INNEN töltheted le, a pályázati csomag részei: Anexa 1 – Ierarhizare gradinite, Anexa 1 – Ierarhizare scoli. A mellékletek között megtalálható a módszertan is, amely alapján besorolták az oktatási intézményeket, és amelyet kötelező használni, ha egy intézmény a mutatói alapján úgy gondolja, hogy rosszul lett besorolva, és ezen módosítani szeretne (Anexa 1 – Metodologia de ierarhizare unitati scolare).

A pályázat kötelező melléklete egy előzetes igényfelmérés (ehhez is van útmutató – Anexa 2 – Linii directoare privind analiza de nevoi), ennek az felmérésnek a részeként lehet megindokolni egy oktatási intézmény újrabesorolását.

Milyen tevékenységeket tartalmazhat egy projekt?

Ahhoz, hogy egy projekt támogatható legyen, tartalmaznia kell minimum: oktatási programot óvodásoknak és iskolásoknak (1.3.1 – OS6.2, OS6.3), valamint vagy rendszerszintű fejlesztési intézkedéseket (1.3.2), vagy pedig az oktatásban dolgozókat érintő intézkedéseket (1.3.3).

Az alábbi infografikán megnézheted, hogy melyek a támogatható tevékenységek, milyen egy egyszerű projekt és milyen egy kombinált projekt:

Kik tartoznak a célcsoportba?

A kiírás négyféle programcélt is érint, és ennek megfelelően több típusú célcsoport is van:

Milyen intézmények pályázhatnak?

Az eredeti elképzeléstől eltérően az oktatási intézményeknek nem kell kötelezően részt venniük a projektpartnerségben.

DE: nem maradhatnak ki a projektből, hiszen oktatási intézmény nélkül nincs oktatás.

Az eredeti feltételekhez képest a változás az, hogy amennyiben a pályázó nem az oktatási minisztérium, nem az illetékes tanfelügyelőség és nem is az illetékes iskola, a pályázónak be kell vonnia együttműködő partnerként azokat az oktatási intézményeket, amelyek keretei között megvalósulnak a tevékenységek. (lásd: Anexa 3 – Cerinte minime acord colaborare unitati de invatamant).

Szóval akkor kik pályázhatnak?

Mekkora önrészt kell biztosítani?

Iskolák esetében az önrész mértéke 2% a saját költségvetésükből.

A POCU projektekben az önrészt minden partner magának biztosítja, a rá vonatkozó szabályok szerint. Egy magánszféránból érkező szolgáltatónak például 5%-os önrésze van, míg az oktatási minisztériumra a 15%-os önrész érvényes.

Mindez a POCU általános útmutatójából derül ki, amit ITT olvashatsz, a 36. oldalon.


Illusztráció: Multiple Owners via Behance.

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

3képesség minitréning