10 végzetes hiba, amin elcsúszik a pályázatod

Ha következőkor figyelsz, hogy ezeket a hibákat messziről elkerüld, máris nagyon sokat teszel azért, hogy a pályázatod ne azon a listán landoljon, amin azt írja: RESPINS.

1. Lövésed sincs a célcsoport valós igényeiről

Mert nem is végzel igazi igényfelmérést.

Összeszedsz pár statisztikai adatot, leírod a saját véleményedet arról, hogy a célcsoportnak mire lenne szüksége, de az a baj, hogy ez még nem győzi meg az értékelőt. És mivel nem lehet biztos abban, hogy bizonyíthatóan jól tudod, mire van igény, abban sem lehet biztos, hogy a tevékenységek a célcsoportod valós igényeit elégítik ki.

Tehát duplán fog lepontozni. Minimum.

2. Nem sikerül megtalálnod a projekt belső logikáját

Megnézel pár korábbi hasonló nyertes pályázatot. Hű, de jól megfogalmazták a célokat, inspirálódsz, ezt-azt átveszel.

A tevékenységeid megvannak, hisz tudod, mit akarsz, az indikátorok úgyis előre adottak, szuper, összeállt a kép!

Csak arra nem figyelsz, hogy egy-egy célhoz nincs tevékenység rendelve, egy-egy tevékenységgel nem tudni, mi a cél, és az indiktárok egy része is csak úgy lóg a levegőben, nem is biztos, hogy a tevékenységeiddel pont oda jutsz.

Ez bizony brutális lepontozás.

3. Nem számszerűsíted a projekt eredményeit

Minél egyszerűbb, annál jobb, minél kevesebb konkrétum, annál kevesebb kötöttség – gondolod. De rosszul gondolod, mert nagyvonalakban számszerűsíteni nem elég.

Remek, hogy szervezel 3 képzést munkanélkülieknek, de milyen szakmára, milyen képesítési szinten? És hány résztvevő, hány képzési óra per alkalom? Milyen százalékban fognak sikeresen vizsgázni? Nyilván képzéseként külön-külön. Vállalkozásfejlesztési tanácsadást is nyújtasz 50 személynek? Nagyszerű! De hány tanácsadási óra per fő? És mi a konkrét kimenet? Legalább 25 kész üzleti terv? Vagy majd meglátod, ahogy alakul?

Tudnod kell most, vagy jól lepontoznak.

4. Nem veszed figyelembe a jogszabályokat

Tehát szakképzést tervezel munkanélkülieknek. Legyen mondjuk gyümölcsfeldolgozás, úgyis annyi a felhasználatlan gyümölcs. Képzésenként hetven óra, ennyi szokott lenni az átlag, a költségvetésbe is magas óradíjjal pont ennyi fér.

Csak arra nem gondolsz, hogy ez így nem fog menni. Mert milyen szakmára is képeznél? Egyáltalán arra lehet? Hetven órás szakképzésre fogsz tudni szerezni akkreditációt? Nem hinném, mert egy szakképzés minimum 360 képzési óra, a törvény így írja elő.

Ja, hogy azt nem olvastad?

Pedig kellett volna!

5. Nem írod le pontosan a megvalósítás módszereit

Kitalálod, hogy létrehozol egy vállalkozásfejlesztési műhelyt, sok-sok érdekes és interaktív tevékenységgel, de nem derül ki, hogy miként fog működni. Lesz marketing stratégia verseny is, de korai még arra gondolni, hogy hogyan választod ki a legjobb munkákat. A szakképzés ügyében sem tiszta minden, mert nem gondoltál arra, hogy a kötelező gyakorlati órákra hova mennek majd a hallgatók.

És az sem teljesen világos, hogy a menedzsment rendszer miként fog működni, hogyan ellenőrzöd a szakértőidet, az alvállalkozókat, milyen szabályokat követtek majd a pénzügyi folyamatokban.

Ez további komoly pontszámveszteség...

6. A projekt fenntartásáról csak általánosságokat írsz

Ez tényleg kemény dió, de mégis milyen konkrétumot tudnál írni, ha a tervet a támogatáson túli időszakra nem gondoltad tovább?

Sőt, már a megvalósítás idejére sem terveztél olyan tevékenységet, ami a jövőbe mutatna.

Ha új képzési programot akkreditáltatsz, annak mi lesz a sorsa? Lesz rá kereslet később is? A projektben futtatott képzések során teszteled, hogy mi volt jó és mi nem, hogy a hallgatók igényei szerint feljavítsd? És a vállalkozásfejlesztési központ, azzal mi lesz? Ki fog ott dolgozni? Honnan lesz fizetése? Lesz egyáltalán ügyfél, akit kiszolgáljon?

7. Zavarosan mutatod be a partnerek közötti munkamegosztást

Az jó, hogy nem mindent egyetlen szervezet akar megoldani, a partnerek nagyon fontosak.

De leírtad konkrétan, hogy kinek mi a feladata? Jó-jó, hogy A is meg B is a részt vesz a képzési tevékenységekben, de ki mit fog csinálni? Majd együttműködnek?

Ugyan!

8. Elszámolod magad a szakértői pozíciókkal

A partnerszervezetnek kell még egy szakértői pozíció, valami koordinátori jó lesz, de a projekt idejére végig.

Mit mondhatnál, legyen. De az felmerül benned, hogy ez a koordinátor konkrétan mit fog csinálni? Milyen tevékenységekkel lesz dolga? És azok a tevékenységek futnak végig a projekt során, vagy csak a fizetése?

Á, ne akadjunk fenn apróságokon! Majd kialakul. Csak jutnál már oda…

9. A projekt költségvetését nem indokolod meg rendesen

Olyan szép kerek ez a költségvetés, benne van minden, amit kértek. Mindenkinek lesz fizetése, szuper laptopok, még egy autót is lízingelsz. Ez aztán igen!

De minden egyes költségvetési tételt lebontottál egységárra?

Világos, hogy a szolgáltatási szerződések összege miért annyi, amennyi?

És honnan szedted az összegeket? Hasraütésszerűen, vagy kértél be árajánlatokat, megnézted az emágon? És minden egyes költségvetési tételnél tiszta ügy, hogy miért van rá szükség? És hogy miért pont akkora mértékben?

Nem? Ajaj…

10. Másolsz egy másik pályázatból, de nem okosan

Hát, mi tagadás, megesik ez...

De vetted a fáradságot, hogy az átvett szövegeket a projektednek megfelelően átírd? Maradhatnak ugyanazok az igények, elvégre hasonló a célcsoport. Ne zavarjon, hogy Ialomița megyében kicsit más a helyzet, mint mondjuk Temesváron. Hogy a szövegben pár helyen véletlenül a déli régió maradt a nyugati helyett?

Ó, az se zavarjon! Az értékelők úgyse veszik észre!


Illusztráció: innen.

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

AJÁNDÉK minitréning