POCU 2014-2020: képzés az egészségügyi szektorban dolgozó szakembereknek

Ha tényleg igaz, hogy a MySMIS rendszer legkésőbb 2016. január elsejétől működésbe lendül, akkor hamarosan egy újabb POCU kiírással lehetünk okosabbak.

November 26-ig lehetett hozzászólni az egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek kompetenciafejlesztését célzó pályázati kiírás (Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate) munkaverziójához, a pályázati szesszió kezdete jövő év januárjára tehető. Már ha hihetünk a POCU-hoz kapcsolódó ütemezési előrejelzéseknek.

Íme pár alapadat az egészségügyi szolgáltatások alacsony színvonalán és korlátozott hozzáférésén javítani kívánó kiírásról:

Keretösszeg

  • 30 millió euró

A projekt értéke

  • egy projekt elszámolható összköltsége legfeljebb 5.000.000 euró lehet

Projektek típusa

  • országos

Ez azt jelenti, hogy olyan projekttel lehet pályázni, amelynek célcsoportjába az összes régióból vannak résztvevők. Vagyis a kiírás nem támogat csak egy településre, megyére vagy régióra korlátozódó kezdeményezéseket.

Mi a szándék ezzel a kiírással?

A kiírás célja az egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek szakmai kompetenciáinak javítása, ezt tükrözi a két indikátor is, amelyhez a projekteknek hozzá kell járulniuk:

  • képzésben / jó gyakorlat cserében részt vevő személyek száma
  • a támogatás következtében magasabb képesítési szintet elért / képesített személyek száma – ez kötelezően az előző indikátor értékének minimum 80%-a

Itt érdemes magasabb értéket vállalni, mint a minimális 80%, mert az nulla pontot ér a hatból, míg 81% és 90% között 3 pont jár, 91% fölött pedig hat.

Kik pályázhatnak?

  • az egészségügyi minisztérium / közhatóságok önállóan, vagy a projekt tevékenységei szempontjából releváns szervezetekkel (egyetemekkel, civil szervezetekkel stb.) együttműködve

Kik tartoznak a célcsoportba?

  • orvosi szolgáltatásokat nyújtó szakemberek, vagyis: orvosok, asszisztensek, az orvosi szolgáltatások minőségének biztosítása szempontjából releváns egyéb szakemberek

Támogatható tevékenységek

  • a célcsoport szakmai kapacitását növelő képzési tevékenységek és tapasztalatcserében, jó gyakorlat cserében való részvétel, beleértve a transznacionális tapasztalatcseréket is

Futamidő

  • legtöbb 36 hónap

Illusztráció: serag basel via Behance

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS