Benned melyik pályázatíró őstehetség lapul?

Csukd be egy pillanatra a szemed és képzeld el, hogy tökéletes pályázatíró leszel. Megértesz és példaértékűen betartasz minden egyes pályázati szabályt. Látod a stratégiai összefüggéseket, de nincs az a nanorészlet, amelyiket szem elől tévesztenél akár egy pillanatra is. Az időbeosztásod mesteri, határidőről határidőre élsz. Lenyűgözően írsz, hibátlanul számolsz, ellentmondást nem ismerve érvelsz. Ráadásul az összes ügyfél és partner is a tenyeredből eszik.

És most ereszkedj vissza szépen a földre, aztán felejtsd el gyorsan, amit láttál, mert ilyen sose leszel. 🙂

De nyugi, van jó hírem is: nem is kell! Inkább találd meg, melyik pályázatíró tehetség lapul benned, és használd azt. Ám azt kíméletlenül!

A Kreatív

Egyik projekt le se zárult, már agyalsz a következőn. Tegnap még majd kiégtél a túlterheltségtől, ma már jöjjön végre valami új, új, új! Azonnal lecsapsz az első pályázati lehetőségre. Még csak tíz sort olvastál a kiírásból, s már ömlenek is belőled az ötletek. Minden újabb sornál eszedbe jut valami, amit újításként be lehetne vezetni. De most rögtön!

Újabb trendi technológia? Csili-vili új cucc? Felkapott téma? Gyúrjuk bele a pályázatba! Mit számít, hogy nem tudjuk pontosan, mi az! Még jó, hogy kéznél van a Kekec, aki seperc alatt kiszúrja az ötleteid hátulütőit, és nem hagy az eresznél magasabban lebegni.

Hogy azért mégse dolgoztasd a fél munkaközösséget egy überinnovatív, de nem támogatható pályázati ötleten.

A Jótét Lélek

Meg kell puhítani az ügyfél kőszívét? Senkinek se, de neked tuti sikerül.

Más már rég lerohant volna a térképről a helyedben, de te havonta protokollvacsorázol a legcikibb partnerrel is. Végighallgatod az agyament pályázati ötleteit, bólogatsz, egy-két jó tanácsot is adsz. És még élvezed is.

Órákon át méltatlankodsz a pályázati rendszer nem létező emberi oldalán vagy az abszurd szabályokon. Körmödszakadtáig próbálsz humánus megoldásokat belopni a projektbe. Amik meghatók ugyan, de durván szabálysértők is.

Persze, nem érted, miért.

S csak akkor állsz le végre, amikor a Tökéletes huszadszorra dörgöli az orrod alá a pályázati szabályokat, amiket nem tartanál be.

De te nem csüggedsz ezen. Te már csak ilyen vagy. Empatikus, segítőkész, gondoskodó. Mindent az emberekért. Akár a célcsoport tagjai, akár az ügyfél, akár a kollégák, a gondjuk a te gondod, az örömük a te örömöd.

Az a pályázat meg csak elkészül majd valahogy…

A Tökéletes

Ha mindenki úgy figyelne a pályázati követelményekre, mint te… Ha mindenkinek akkora felelősségtudata lenne, mint neked… Ha mindenki olyan rendszerezett, lelkiismeretes, fegyelmezett lenne, mint te…

Bezzeg akkor rend lenne!

Akkor senki se vállalna olyan pályázatírási munkát, amit nem tud megcsinálni tisztességesen. Senki se mulasztaná el betartani a pályázati szabályokat. Senki se lépné túl a határidőket, hogy ezzel a drága idődet rabolja. De sajnos más nem olyan, mint te. Így folyton bosszankodsz, javítgatsz, helyreigazítasz. Elvégzed más feladatát. Ami amúgy nem baj, így legalább el lesz végezve rendesen.

Azt mondják, kritikus vagy, neked semmi se elég jó, csak a hibákat keresed.

Bezzeg, ha nem hibáznának!

Bezzeg, ha olyanok lennének, mint te!

Akkor bezzeg minden tökéletes lenne. 

Igaz, hirtelen eltűnne a világból a lazaság, a spontaneitás, a gyermeki életöröm, de mit számít az… Csak a munka menjen!

A Mérnök

Nincs az az élethelyzet, amire ne lenne egy Excel táblád (legalább). Csekklisták Excelben. Tennivalók Excelben. Célcsoport Excelben. Értékelési szempontrendszer Excelben. Kimutatások Excelben. A gyerek napirendje Excelben. Tele függvénnyel. Nem gond, hogy csak te érted.

Míg a többiek a részletekkel szöszmötölnek, te már látod a nagy képet is. Összefüggések, konkrétumok, számok – ez a te világod. Csak semmi haszontalan lelkizés, csacska locsi-fecsi.

Ha költségvetést készítesz, az maga a tökély. Mindenhez (de tényleg mindenhez!) szerzel árajánlatot. Többet is.

A Kreatív elszállt költségtételeit mind kidobáltad, a Tökéletest háromszor is felhívtad, hogy sorolja fel még egyszer a szabályokat. És a végén a hibákat is kiszűretted vele. Ebben aztán kereshetik, hol lóg ki a lóláb! Mert te minden egyes tételt megindokoltál, az utolsó baniig. Többféleképpen is.

A Kekec

A kollégák elsunnyognak előled, titokban azt remélik, még véletlenül sem leszel ott a projekttalálkozón. Az ügyfél hatszor a kardjába dől, mire dűlőre jut veled. Mert te aztán senkit és semmit nem kímélsz. Mindenre találsz valamilyen kifogást, minden pályázati ötletben látsz valamilyen lesből támadó buktatót.

Hogy ez mást zavar? Hogy letöröd a lelkesedést? Badarság! Neked ne jöjjenek azzal, hogy a pesszimizmusod illúzióromboló! Amikor te csak óvatos optimista vagy.. Inkább köszönnék meg, hogy bölcsen felkészíted őket minden eshetőségre. Nem hagyod, hogy a vesztükbe rohanjanak!

És tényleg… Ha van projekt, aminek a legváratlanabb kockázatait is sikerül kiszúrni előre, és legalább három alternatív forgatókönyvvel várni a kockázatkezelést, na, akkor azt a projektet te tervezted.

A Laza

Amikor mindenki más hajtépve rohangál fel-alá az egekbe ugró kortizolszinttől, egy valaki van, aki dühítően higgadt marad. És az te vagy. Mert minek idegeskedni, amikor az ember nyugodt is lehet? Hogy pályázati határidő? Hogy kifutunk belőle? Ugyan! Ez a karótnyelt Tökéletes is… Érti a fene, mitől lett megint ennyire kimért! Amikor csak másfél napot késtél a leírással, amit kért…

Még hogy te lusta, megbízhatatlan, trehány?! Miközben keményen dolgozol (persze, csak amikor akarsz). Hibátlanul és kitartóan elvégzed a legmonotonabb feladatot is. Csak ne legyen életbevágóan fontos. S csak ne kelljen dönteni. És ne háborgassanak, ne sürgessenek, hagyjanak békében dolgozni.

A végén úgyis minden megoldódik. Eddig még egy pályázatot se láttál, amelyik lekéste volna a határidőt. (Mondjuk, szerencsére nem is rajtad múlt…)


Illusztráció: Tania Yakunova via Behance


Tudod, hogy Te melyik vagy? 🙂

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

3képesség minitréning

2 thoughts on “Benned melyik pályázatíró őstehetség lapul?

  1. Ennyi év után illik is tudni! 😀 Nekem is van ám 1-2 tippem Rólad. Kíváncsi lennék, hogy az én elképzelésem arról, hogy melyik vagyok, talál-e azzal, amit te tudsz rólam. 🙂

Comments are closed.