Pályázatfigyelés 3 lépésben humán szolgáltatóknak

Ha érezted már, hogy maga alá temet a temérdek pályázati lehetőség és egy szélmalomharc megtalálni köztük a megfelelőt… Ha bosszankodtál már azon, hogy túl sok időt emészt fel a százoldalas pályázati kiírások olvasgatása – fölöslegesen… És ha jutottál már el arra a pontra, hogy na kész, ebből neked elég…

… akkor ebben a bejegyzésben hadd segítsek egy kicsit.

Van az a mondás, hogy a kevesebb néha több.

Így van ez azokkal a pályázati kiírásokkal is, amelyekkel foglalkoznod kell ahhoz, hogy megtaláld a megfelelőt a szervezeted projektjeinek a támogatására.

Pályázati kiírásból általában nincs hiány, és ha elolvasol mindent, ami szembejön és egy kicsit is érdekesnek tűnik, hamar betelik ám a pohár.

Ezért szoktam mondani azoknak a szervezeteknek, akik hosszú távon, következetesen terveznek pályázni, hogy arra figyeljenek, amire tényleg érdemes, de arra nagyon.

Válasszák ki a nekik megfelelő támogatási programokat és csak a hozzájuk kapcsolódó pályázati kövessék, mert így két legyet ütnek egy csapásra.

Egyrészt időt spórolnak (és ép agysejtet :)), másrészt nem utolsó pillanatban kapnak észbe, ha megjelenik egy pályázati kiírás, hanem előbb lesznek pár lépéssel, és a projektötleteiket eleve úgy találhatják ki, hogy a várható pályázati kiírásokhoz illeszkedjenek.

Ráadásul nem is túl bonyolult megoldani, mindössze 3 lépést kell követned:

1. lépés: Válassz szűrési szempontot!

Az első lépés az, hogy szűrési szempontot választasz. Kell legalább egy fő szempont, ami alapján eldöntöd, hogy egy támogatási programnak a kiírásait figyeled vagy nem:

Célcsoport

01

Mondhatod azt, hogy fogyatékossággal élő gyerekeknek szeretnél segíteni és ehhez keresel pályázati lehetőséget. Vagy egyetemi hallgatóknak. Vagy időskorúaknak. Vagy tartós munkanélkülieknek. És így tovább.

Tevékenység

02

Szűrési szempont lehet a tevékenységi terület is. Például egy iskolánál az oktatás. Egy képzőközpontnál a felnőttképzés. Egy egyetemnél a felsőoktatás. Egy akkreditált szociális szolgáltatónál például az idősgondozás.

Szervezet

03

Vagy lehet a szervezet típusa. Ez egyes szervezeteknél működik, másoknál nem. Például egy iskola figyelheti úgy a pályázati lehetőségeket, hogy mindent követ, ami közoktatási intézményeknek szól. Egy civil szervezetnél ez nem megy.

Ha egy civil szervezet úgy figyeli a pályázati kiírásokat, hogy jöhet minden, ami civil szerveteknek szól, akkor valószínűleg találkozni fog egy sor olyan lehetőséggel, aminek semmi köze nem lesz az ő tevékenységéhez.

2. lépés: Döntsd el, mi érdekel és mi nem

A második lépésben az a dolgod, hogy feltérképezed a fő szempontjaidnak megfelelő pályázati programokat, támogatókat. Itt most nem az a cél, hogy egyből összerakd a komplett listát. Ezt folyamatosan bővítheted, ha menet közben újakkal találkozol.

Egy-egy támogatási programmal kapcsolatban kismillió információ van, és nem egy reális elvárás, hogy ebben a szűrési szakaszban ezen mind átverekedjük magunkat. De hogy könnyebben menjen, íme, néhány szempontot, ami alapján dönthetsz:

KIK PÁLYÁZHATNAK, VAGYIS KIK A JOGOSULT PÁLYÁZÓK?

Itt nem csak a szervezet típusa lehet érdekes. Olyan követelmény is lehet, ami földrajzi behatároláshoz, korábbi tapasztalathoz, szakmai elvárásokhoz kapcsolódik. Ha a pályázó szervezet nem tartozik a jogosult pályázók közé vagy van olyan feltétel, amit egyelőre nem teljesít, akkor ez a lehetőség esik.

MI A PROGRAM CÉLJA, MILYEN TEVÉKENYSÉGI TERÜLETEKET ÉS CÉLCSOPORTOKAT TÁMOGAT?

Nem elég tudni, hogy a pályázó mit szeretne a projekttel, az is fontos, hogy mi a támogató szándéka, mire szeretne pénzt adni. Ha a két oldalt összeveted, és találkoznak, vagy legalább van egy részleges átfedés, az adott programnál érdemes elidőzni. Ha nem, akkor lépj tovább. Vagy szabd át a szervezeti stratégiát. 

MILYEN PÉNZÜGYI FELTÉTELEK VANNAK?

Mekkora összeget lehet kérni? Kell-e önrész? Előre adják a pénzt vagy utólag? A szervezet meg tudja-e engedni magának, hogy pályázzon, tehát meg tudja-e előlegezni a projektet, ha muszáj? Mikre szoktak pénzt adni? Ha inkább eszközbeszerzésre van szükség, de olyan a program, hogy többnyire szakértői díjakra, szolgáltatásokra, utazásra, szállásra adnak pénzt, akkor ez is egy döntési pont.

3. lépés: Nézz utána a dolgoknak!

Ha sikerült kiválasztani azokat a programokat, amelyek szóba jöhetnek, van egy szűk listád, ami alapján célirányosan tudod követni a pályázati kiírásokat. Ezeket a programokat érdemes közelebbről is megismerni.

Kezdetben elég azt tudni, hogy egy-egy program keretében mikor lehet pályázati kiírásra számítani, milyen időközönként szokott megjelenni újabb kiírás. 

Ebben, ha van, segíthet a pályázati naptár, amit a támogató tesz közzé, de arra azért ne vegyél mérget, hogy hajszálpontosan a tervezett időpontban meg is jelennek a kiírások. Van program, ahol egy évre előre lehet látni az időpontokat és ez általában nem is változik (ilyen az Erasmus Plus), de van olyan is (például a POCU), ahol a pályázati naptár inkább laza iránymutatás, mint pontos előrejelzés.

Ha naprakész akarsz lenni a pályázati hírekkel, érdemes feliratkozni a támogató hírlevelére, bekövetni Facebookon, ha van a témával kapcsolatos Facebook, oda jelentkezni, ha a támogató szervez tájékoztató napot, felkészítőt, arra elmenni, korábbi webináriumok anyagait visszanézni.

És ha már tájékozódsz, kutakodj egy kicsit a támogatott pályázatok adatbázisában is. 

Keress rá a legmagasabb pontszámú pályázatokra és nézd meg, hogyan épülnek fel, mi lehet bennük a titkos fűszer.

Megéri, mert miután átnyálaztál pár nyertes pályázatot, egy adott ponton összeáll a fejedben, hogy egy támogató milyen típusú projekteket támogat szívesen. Ez pedig hasznos tudás. 😉

Még egy apróság…

Van egy listám az oktatási, képzési, foglalkoztatási és szociális projekteket támogató pályázati lehetőségekről. Ez egy remek kiindulópont lehet a második lépéshez. Kéred? Letöltheted a 3képesség minitréning tanulócsoportjában