40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz

A Diaspora Start Up nevű POCU kiírás legjobbnak minősített pályázata Magyarországon élő román állampolgároknak segít a szülőföldön vállalkozni, itthon kamatoztatva vállalkozói és szakmai tudásukat, tapasztalatukat.

A projektötlet gazdái a Romániai Vállalkozásokért Egyesület és a LAM Alapítvány, a pénzügyi támogatást az Európai Unió és Románia Kormánya biztosítják, összesen 9,134,198.41 lej értékben.

Akár 40.000 euró támogatás egy üzleti tervre, de kinek?

A kezdeményezés azoknak a román állampolgároknak szól, akik romániai lakhellyel rendelkeznek a központi vagy észak-nyugati régióban, és ezzel egy időben igazolni tudják, hogy a projekthez való csatlakozásukat megelőző legalább 12 hónapban hivatalosan Magyarországon tartózkodtak.

Ezen kívül azt is igazolniuk kell, hogy van vállalkozói tapasztalatuk, vagy szakmai tapasztalatuk, illetve képzettségük azon a területen, ahol vállalkozni szeretnének. A projektet népszerűsítő kampány során külön figyelmet kapnak a vállalkozni vágyó fiatalok és nők.

Még egy unalmas EU-s projekt?

A projekt nem csak arról szól, hogy 32 Magyarországon élő román állampolgár akár 40.000 euró értékű támogatást kap arra, hogy innovatív vállalkozást indítson egy jól kitalált üzleti terv alapján.

A résztvevők – összesen 260 személy – teljes körű vállalkozásfejlesztési programban vesznek részt, amely egy olyan gyakorlatias, fölösleges elméletektől mentes on-line vállalkozói képzéssel indul, amelyért fizeti is érdemes lenne. A képzés ideje alatt összeállított üzleti tervek versenybe szállnak, és a legjobb 32 pályázó a de minimis támogatás mellett további szakmai segítséget is kap. 

A cégbejegyzést megelőzően intenzív mentor programra kerül sor Startupbootcamp eseményekkel és személyre szabott on-line mentorálással, de a projekt szakértői a cégbejegyzés adminisztratív útvesztőiben is segítenek kiigazodni a jövendőbeli vállalkozóknak.

A segítség nem ér véget a cégbejegyzéssel és a pénzügyi támogatás kiosztásával: a szakértői csapat a fenntartási időszakban is rendelkezésre áll, nyomon követi és segíti a pénzfelhasználást és az új vállalkozások hosszú távú fejlődését.

A kapcsolati háló ereje

A program kiegészül egy vállalkozói együttműködési hálózattal, amelyhez a projekt összes résztvevője kezdettől fogva hozzáférést kap, így azok sem esnek ki a rendszerből, akiknek a projekt keretében nem jut pénzügyi támogatás az üzleti tervük megvalósítására.

A hálózat tagjaiként mind a 260 személy folyamatosan kapcsolatban állhat a vállalkozói és tanácsadói szféra képviselőivel, hasznos információkat szerezhet az éppen aktuális üzleti, tanácsadási és támogatási lehetőségekről, és élvezheti egy on-line közösség minden előnyét, a sikertörténeteken, mások gyakorlati példáján át egészen a többi vállalkozóval való együttműködési lehetőségekig.


Illusztráció: Mirko Grisendi via Behance

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

Projekttervezési mesterkurzus