Kezdők leggyakoribb POCU-kérdései felém (POCU-GYIK 1. rész)

Amióta a blog létezik, rengeteg kérdés érkezett a Humán Tőke Operatív Programmal, vagyis a POCU-val kapcsolatban. Többen korábbi EU-s pályázati tapasztalat nélküli vagy csekély tapasztalattal rendelkező szervezetek nevében kérdeznek. Most ezekből a kérdésekből válogattam:

1. Iskola / öregotthon / civil szervezet / vállalkozás / önkormányzat stb. mire pályázhat a POCU keretében?

Erre a kérdésre nincs gyors, rövid és egyben kimerítő válasz.  

Ahhoz, hogy teljeskörű és folyamatos tájékoztatást kaphass, tudnom kellene, hogy pontosan milyen fejlesztési elképzelései vannak annak a szervezetnek, amelyik nevében felteszed a kérdést, és folyamatosan követnem kellene a pályázati kiírásokat, hogy lássam, melyik lenne megfelelő lehetőség. Ezt személyre szabott pályázatfigyelési szolgáltatásnak hívják, és nálam ilyen szolgáltatás nem elérhető.

Abban viszont szívesen segítek, hogy átlásd a rendszert, hogy magad is követni tudd a pályázati lehetőségeket.

A POCU egy átfogó humánerőforrás-fejlesztési program, amely lefedi az oktatás, képzés, foglalkoztatás és szociális szolgáltatás területeit. Ha szerkezetileg nézzük, a program főbb területei egyrészt kiemelt célcsoportokhoz, másrészt egy-egy speciális területhez kapcsolódnak.

AP1-2

NEET fiatalok

Az 1-es és 2-es tengelyek kiírásai például olyan projekteket támogatnak, amelyeknek azok a fiatalok alkotják a célcsoportját, akik nem dolgoznak és nem is vesznek részt sem oktatásban, sem képzésben (NEET fiatalok).

AP3

Vállalkozásfejlesztés

A 3-as tengely a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódik: már létező vállalkozások fejlesztését vagy új vállalkozások létrehozását támogatja. Ehhez a tengelyhez kapcsolódóan hirdették meg például a Diaspora Start Up kiírást, melynek keretében például ez a projekt is - listaelsőként 😉 - támogatást nyert.

AP4-5

Mélyszegénységben elő közösségek

A 4-es és 5-ös tengelyek elsődlegesen a mélyszegénységben élőket segíti, például a marginalizált közösségek fejlesztésével, a szociális gazdaság, a szociális és egészségügyi ellátó rendszer támogatásával. Az 5-ös tengely sajátossága, hogy helyi stratégiákat megvalósító projekteket támogat.

AP6

Oktatás és képzés

A 6-os tengely a felnőttképzés és oktatás területeit fedi le, és rendszerszintű fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásban dolgozók képzésére, a korai iskolai lemorzsolódás megelőzésére, a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítására.

Egy-egy pályázati kiírás a fent említett tengelyekhez kapcsolódóan jelenik meg és a jogosult pályázók körébe gyakran többféle intézmény és szervezet is beletartozik. Ezért nehéz megmondani, hogy egy bizonyos típusú szervezet konkrétan hova, mire pályázhat, mert előfordulhat, hogy gyakorlatilag majdnem bárhova.

Ha például egy iskola képviselője vagy, alapvetően a 6-os tengely kiírásait kell figyelned, de a 4-es és 5-ös integrált kiírások keretében is indulhatsz, mint a projekt oktatási komponenséért felelős partner.

Ha egy öregotthon vagy valamilyen más szociális szolgáltatást nyújtó intézmény lehetőségei érdekelnek, akkor a 4-es tengely kiírásai érdekesek számodra, de akár az 5-ös tengelyhez kapcsolódó kiírások is kézenfekvők lehetnek, hiszen ezek is integrált projekteket támogatnak.

Egy civil szervezet, attól függően, hogy mi a tevékenységi területe, szintén több lehetőség közül választhat. Ha felnőttképzéssel foglalkozik, akkor jellemzően bármilyen kiírásnál jogosult partner, ahol a kiírás felnőttképzési tevékenységeket is támogat.

Az esedékes POCU-pályázati kiírásokról nálam is olvashatsz, itt a blogon. Ha részletes bejegyzést minden egyes kiírásról nem is írok, a fontosabb kiírásokat bejelentő minisztériumi közleményt rendszerint megosztom a blog Facebook-oldalán.

Az éppen aktuális információk elsődleges forrása a POCU program hivatalos oldala, én is innen tájékozódom, ezt érdemes folyamatosan figyelni.

Ezen az aloldalon például nyomon követheted, hogy mikor milyen pályázati kiírás várható (bár a határidőket nem igazán szokták betartani), a pályázati kiírásokkal kapcsolatos híreket (pl. arról, hogy társadalmi vitára bocsátottak egy pályázati kiírást, megjelent egy új pályázati kiírás, változott valami egy folyamatban lévő pályázati kiírással kapcsolatban stb.) ITT követheted

Ha csak az érdekel, hogy jelenleg milyen POCU pályázati kiírásra lehet pályázni, akkor ITT érdemes szétnézned.


Illusztráció: BDO via Behance

Az online tanfolyam, ahol megtanulsz projektet tervezni

A PÁLYÁZATI FELTÉTELEK SZERINT