Hogyan támogatja a POCU a felnőttképzési szolgáltatókat?

Ha az elmúlt időszakban aktív POSDRU-pályázó voltál, hozzászokhattál, hogy felnőttképzési szolgáltatóként majdnem minden területen kezdeményezhettél, pályázhattál. Hozzászokhattál, hogy a szervezeted a vezérhangya. Majdnem bármilyen képzési pályázattal szerencsét próbálhattál.

A képzési szolgáltatókat és a felnőttképzési szektort a POCU 2014-2020 is támogatja, de a POSDRU-hoz képest átírtak pár szabályt és feltételt.

Vannak például olyan területek, ahol a felnőttképzési tevékenység támogatható projekttevékenység, de a képzési szolgáltató nem vehet részt a projektben partnerként. És a partneri konstrukciók is változtak, egyre inkább előtérbe helyezve az alkalmazókat (a vállalkozásokat).

Elmúltak azok az idők, amikor két-három másik felnőttképzési szolgáltatóval partnerségben megpróbálhattad megmenteni a világot anélkül, hogy a csapatban ott lettek volna az alkalmazók, akik a képzésből kikerülőknek munkahelyet biztosítanak.

Úgy is mondhatnám, hogy képzési szolgáltatóként a POCU-ban elsősorban mellékszerepre kell készülnöd. De ez nem azt jelenti, hogy a mellékszerepek ne lennének fontosak, tartalmasak és változatosak.

Olvass tovább, és kiderül, milyen irányt érdemes követned, ha képzési szolgáltatóként POCU projektekben szeretnél részt venni.

A bejegyzéssorozat első részben az első három prioritási tengely (AP) lehetőségeit hoztam:

1. Munkanélküli fiatalok képzése (AP1, AP2)

A POCU első két prioritási tengelye az ún. NEET fiatalokat célozza, akik a 16-24-es korcsoportba tartoznak, nem foglalkoztatottak, és nem vesznek részt sem oktatásban, sem képzésben. Ezekkel a projektekkel a cél a NEET fiatalok munkaerőpiaci integrációja, és ehhez képzési szolgáltatóként szükség van rád.

Ilyen projektek esetében két út áll előtted.

Az egyik, hogy pályázóként próbálkozol, de alkalmazókkal és más szakmai feladatot (pl. karriertanácsadást, munkaközvetítést) ellátó szervezetekkel együttműködésben.

A másik, hogy szolgáltatóként veszel részt, azaz egy projekt képzési alvállalkozójaként.

Mindkét esetben fontos, hogy légy kapcsolatban és ápolj jó viszonyt azokkal a vállalkozókkal, akik munkanélküli fiataloknak hoznának létre új munkahelyeket. A NEET fiatalokat célzó projektekben vállalkozásösztönzési komponens is lehet, így ha a képzési palettádon vállalkozásfejlesztési képzés is van, itt jól hasznosíthatod.

2. Alkalmazottak képzése (AP3, PI 10iii)

A POSDRU-ban ez a terület egy óriási aranybánya volt a POSDRU-pályázó képzési szolgáltatók számára. Nagyon szép és jó pályázatokat lehetett írni, mert a sötétben tapogatózás helyett a célcsoport kéznél volt, egy-egy kérdőívvel könnyen és lézerpontosan fel lehetett mérni a képzési igényeket, ami egy sikeres képzési pályázat alapköve.

De a POCU-ban az ilyen típusú pályázatokból kimaradnak a képzési szolgáltatók, legalábbis ami a versenyképes gazdasági ágazatok valamelyikében tevékenykedő vállalkozások alkalmazottainak képzését illeti.

Képzési szolgáltatóként részt vehetsz viszont alvállalkozóként, ha olyan képzéseket kínálsz, amelyek az alábbi területekhez kapcsolódnak:

 • turizmus és ökoturizmus,
 • textiláru és bőráru,
 • kreatív iparágak,
 • fa- és bútoripar,
 • autóipar,
 • információs és kommunikációs technológia,
 • élelmiszer- és italipar,
 • egészségügyi és gyógyszerészeti termékek,
 • energetika és környezetmenedzsment,
 • biogazdaság, biogyógyszerészet és biotechnológiák.

Ugye mondanom sem kell, hogy itt is kulcstényező a vállalkozásokkal való jó kapcsolat, vagy magasabb összegű, közbeszerzésre kerülő képzési szolgáltatások esetén a szakmai múlt és referencia.

3. Hátrányos helyzetű személyek képzése (AP3, PI 8.i)

Ebben a szövegkörnyezetben hátrányos helyzetű személynek minősülnek:

 • a munkanélküli és inaktív, főként a tartós munkanélküli, az 55 és 64 év közötti, a fogyatékkal élő, illetve az alacsony végzettségű személyek,
 • a romák,
 • a vidéken élő, főként önellátó és félig önellátó gazdálkodók.

Ezt a célcsoportot a POSDRU ötödik prioritási tengelye támogatta, az alábbi projekt egy vidéki foglalkoztatást elősegítő projekt, olyan képzési szolgáltatókkal, mint a ROVE, a LAM Alapítvány és a Kovászna Megyei Munkaerőfoglalkoztatási Ügynökség.

A helyi önkormányzatok részt vettek a projektben, alkalmazók viszont nem, és ez a lényeges különbség egy ilyen típusú POSDRU és POCU projekt között.

Ha hátrányos helyzetű személyeket képeznél azért, hogy ezek a személyek aztán a képzésből kikerülve elhelyezkedjenek, akár pályázóként is megteheted, de mindenképpen alkalmazókkal és más szakmai feladatokat ellátó szervezetekkel együttműködésben. Vagy itt is lehetsz alvállalkozó.

Ha pályázóként indulnál inkább, akkor a következő kérdésekre legyen meg a válaszod:

 • Kiket képeznél szívesen, melyik célcsoport típust?
 • Helyszínileg hol találhatók ők, milyen régióban, megyében?
 • Milyen szervezetek képviselik őket?
 • Van-e kapcsolatod ezekkel a szervezetekkel?  
 • Ha nincs, hogy vedd fel a kapcsolatot velük?
 • A környéken melyek azok az alkalmazók, akik pénzügyi támogatásért cserében munkahelyeket teremtenének?  
 • Kapcsolatban állsz velük?
 • Hogyan alakítasz ki partnerséget velük? 

4. Vállalkozásfejlesztési képzések (AP3, PI 8.iii)

A POSDRU 3.1 remek lehetőség volt azoknak a képzési szolgáltatóknak, akik potenciális vállalkozókat, vállalkozókat és KKV-menedzsereket akartak képezni, hogy új vállalkozások jöjjenek létre és a már meglévők gyorsítópályára lépjenek. Ez a projekt például pont ilyen volt:

Ám a vállalkozásfejlesztés támogatása a POCU-ban kissé átalakult, a POSDRU 3.1-hez hasonló kiírás valószínűleg nem várható. Nem számíthatunk például olyan esetre, hogy felnőttképzési szolgáltatók és más szervezetek pályázóként kezdeményeznek egy, a fentihez hasonló típusú projektet.

Azért nem, mert itt a tömeges vállalkozóképzés helyett egy-egy vállalkozás szintjén merül fel vállalkozásfejlesztési képzés, a pályázók köre pedig a vállalkozni akaró személyekre és a városi, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató KKV-kra korlátozódik, és persze globális grant esetén a programkezelőkre.

Pályázó ugyan nem lehetsz, de vállalkozásfejlesztési képzési szolgáltatóként mindenképpen ott lesz a helyed ezekben a POCU projektekben, még ha egyelőre nehéz is elképzelni, hogy a támogató milyen formában gondolta megvalósítani az ilyen projekteket.

5. Képzések menedzsereknek és vállalkozóknak (AP3, PI 8.v)

A második pontban volt már szó azokról a vállalkozásokról, amelyek a versenyképes gazdasági ágazatok valamelyikében tevékenykednek.

Esetükben az alkalmazottak képzése mellett a menedzsereket és magukat a vállalkozókat is lehet képezni, azért, hogy fejlesszék a menedzseri és vállalkozói kompetenciáikat és ennek köszönhetően sikeressé vagy még sikeresebbé tegyék a vállalkozást.

Azonban itt is csak vállalkozások pályázhatnak, a képzési szolgáltatók szerepe alvállalkozói szerep.

6. A foglalkoztatási ügynökségek korszerűsítése (AP3, PI 8.vii)

A foglalkoztatási ügynökségek – tehát alapvetően ANOFM, AJOFM-k – korszerűsítésének fontos része az alkalmazottaik képzése, de olyan tevékenységeket is támogatnak majd, amelyek lényege a partnerségépítés a munkaerőpiaci integrációban szerepet vállaló szervezetekkel, így a képzési szolgáltatókkal is. Tehát ha helyileg illetékes munkaerőfoglalkoztatási ügynökséggel (AJOFM-vel) amúgy is együttműködsz, akkor az ilyen típusú POCU projektekről is ejtsetek majd szót legközelebb.

Összegzésképpen

Amint látod, a POSDRU-hoz képest változott pár részlet a felnőttképzési szolgáltatók pályázati lehetőségeit illetően, de azért van jó pár irány, amit követhetsz.

Arra is rájöhettél, hogy a POCU-korszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kell majd fektetned az alkalmazókkal való együttműködésre, és arra is készülnöd kell, hogy bizonyos esetekben nem főpályázóként vagy partnerként, hanem alvállalkozóként vehetsz részt egy-egy POCU projektben.

Nézd végig a fenti listát, és gondold végig, hol a helyed, melyik számodra a jó irány. A következő részben a maradék három prioritási tengely lehetőségeivel jövök.


Illusztráció: innen.

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS