Van vállalkozásod? Íme 8 ötlet, hogy miként támogathatja a POCU

A vállalkozásokat több EU-s és kormányzati program támogatja, és nem marad ki ebből a sorból a POCU sem. Vállalkozásként ebben a programban sokféleképpen részt vehetsz, legyen szó munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, az alkalmazottaid képzéséről vagy éppen az oktatási rendszer és a piaci igények összehangolásáról.

Ugye, te is időben akarod tudni, hogy milyen lehetőségekre számíthatsz? Hoztam egy listát, hogy segítsek a tájékozódásban:

1. Ha munkanélküli fiatalokat alkalmaznál

A POCU az első két prioritási tengely keretében olyan fiatalokat (ún. NEET fiatalokat) támogat, akik munkanélküliek és nem vesznek részt sem oktatásban, sem képzésben. A vállalkozásoknak nagy szerep jut abban, hogy ezek a fiatalok megtalálják a helyüket a munka világában.

Éppen ezért ha vállalkozó vagy, és munkanélküli fiataloknak teremtenél új munkahelyeket, a POCU keretében ehhez pénzügyi támogatást kaphatsz.

Alkalmazóként akkor is kaphatsz pénzügyi támogatást, ha munkanélküli fiataloknak szervezel szakmai gyakorlatot (programe de ucenicie, stagii).

Az első ilyen POCU pályázati kiírás tervezetéről ITT írtam.

2. Ha munkanélkülieket, romákat és más hátrányos helyzetű személyeket alkalmaznál

Vállalkozásként a POCU harmadik prioritási tengelye keretében is többféle támogatást kaphatsz. Az előző ponthoz hasonlóan pénzügyi támogatásban részesülhetsz akkor, ha:

 • munkanélküli és inaktív, főként tartós munkanélküli, 55 és 64 év közötti, fogyatékkal élő, illetve alacsony végzettségű személyeknek,
 • romáknak,
 • vidéken élő, főként önellátó és félig önellátó gazdálkodóknak

teremtenél új munkahelyeket vagy szerveznél szakmai gyakorlati programokat. Ilyen típusú pályázati kiírás előkészítésén jelen pillanatban nem dolgoznak, de légy résen, mert előbb-utóbb ez is sorra kerül.

3. Ha a vállalkozásod városon van, egy évnél nem régebbi és nem mezőgazdasági tevékenységet folytat

Ha ilyen vállalkozást működtetsz és fejlődnél, a POCU keretében támogatást kaphatsz, amit közvetlen kedvezményezettként az alábbiakra költhetsz el:

 • új munkahelyek teremtése,
 • tanácsadási szolgáltatások (például üzleti terv készítése, jogi tanácsadás, könyvelés, marketing, üzletfejlesztés, stb.),
 • vállalkozásfejlesztési képzés,
 • egyéb vállalkozásfejlesztési támogatás (pl. mentorálás).

Ebben a témában egyelőre a kreatív iparágakhoz kapcsolódó új vállalkozások létrehozását támogató kiírás van előkészülőben, de a már meglévő vállalkozásoknak is lesz célzott kiírás.

4. Ha a versenyképes gazdasági ágazatok valamelyikében tevékenykedsz, és rendszerszintű fejlesztést tervezel

Még mindig a harmadik prioritási tengelynél tartunk, a figyelem most azokra a vállalkozásokra összpontosul, amelyek a versenyképesnek mondott gazdasági ágazatokban működnek.

Melyek ezek?

 • turizmus és ökoturizmus
 • textiláru és bőráru
 • kreatív iparágak
 • fa- és bútoripar
 • autóipar
 • információs és kommunikációs technológia
 • élelmiszer- és italipar
 • egészségügyi és gyógyszerészeti termékek
 • energetika és környezetmenedzsment
 • biogazdaság, biogyógyszerészet és biotechnológiák

Ha a vállalkozásod valamelyik versenyképes gazdasági ágazathoz tartozik, vagy ezek valamelyikéhez igazítaná a tevékenységét, támogatást kaphatsz a POCU keretében, és ezt a támogatást az alábbi tevékenységekre fordíthatod:

 • coaching és vállalkozásfejlesztési, illetve menedzsment képzés a vállalkozás menedzsereinek és a vállalkozónak,
 • outplacement típusú segítség az elbocsátott vagy elbocsátás előtt álló munkásoknak,
 • a vállalkozás humán erőforrás menedzsment tevékenységeinek javítása,
 • újszerű munkaszervezési modellek, egészségügyi és munkabiztonsági praktikák bevezetése,
 • rugalmas munkaformák bevezetése,
 • hosszú távú vállalati stratégiai tervezés.

5. Ha a versenyképes gazdasági ágazatok valamelyikében tevékenykedsz, és képeznéd az alkalmazottaidat

Az előzőhöz képest ez a pont annyiban más, hogy itt a rendszerszintű fejlesztés helyett a humánerőforrás-fejlesztésen van a hangsúly. Ha tehát a vállalkozásod valamelyik versenyképes gazdasági ágazathoz tartozik, vagy ezek valamelyikéhez igazítaná a tevékenységét, a POCU keretében támogatást kaphatsz:

 • az alkalmazottaid képzésére*, a versenyképes gazdasági ágazatokhoz kapcsolódó munkahelyek követelményeinek megfelelően,
 • az alkalmazottaid korábban szerzett kompetenciáinak elismerésére, a versenyképes gazdasági ágazatokhoz kapcsolódó munkahelyek követelményeinek megfelelően, típusú segítség az elbocsátott vagy elbocsátás előtt álló munkásoknak,
 • a munkahelyi tanulást szorgalmazó programok szervezésére.

*Pontosítás románul, hogy elkerüljük a félreértéseket: cursuri de calificare de nivel 2-4 conform Cadrului Național al Calificărilor, cursuri de scurtă durată, de specializare și perfecționare etc.

 • kimondottan a marginalizált közösségek szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett tagjainak teremtesz új munkahelyeket,
 • lehetőséget adsz ezeknek a személyeknek, hogy szakmai gyakorlatban (programe de ucenicie și stagii) vegyenek részt a vállalkozásod keretében.

A POCU mindkét esetben biztosítja a pénzügyi támogatást. Egy ilyen típusú pályázati kiírás éppen alakulóban van, a korábban véglegesként meghirdetett, de visszavont verzióról ITT írtam.

6. Ha szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett személyeket alkalmaznál

Ha vállalkozásként részt vennél a marginalizált közösségek életminőségének javításában, része lehetsz a megoldásnak mint alkalmazó, amennyiben:

7. Ha társadalmi vállalkozásod van

Társadalmi vállalkozóként a szociális gazdaság fejlesztésére vonatkozó pályázati kiírásokat kell szem előtt tartanod, mert ezek nem csak az új vállalkozások létrehozását támogatják, hanem a már meglévők fejlesztését is.

A pénzügyi támogatáson túl szakmai támogatást is kaphatsz, amely többek között kiterjed a képzésre, vállalkozásfejlesztési tanácsadásra, piackutatásra, marketingre.

Olyan pályázati kiírások esetében is érintett lehetsz, amelyek nem közvetlenül a szociális gazdaság fejlesztését célozzák, hanem a hátrányos helyzetű személyek munkaerőpiaci integrációját. Ilyenek például a marginalizált közösségek életminőségének javítását célzó, illetve a közösség által irányított helyi fejlesztéshez kapcsolódó pályázati lehetőségek.

Ilyen esetekben arra kaphatsz támogatást, hogy hátrányos helyzetű személyeket foglalkoztass.

8. Ha oktatási projektekben vennél részt

Akkor is támogathatja a vállalkozásodat a POCU, ha alkalmazóként, a magánszféra képviselőjeként szívesen része lennél azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek az oktatást a piaci igényekhez igazítanák. Itt elsősorban olyan projektekben vehetsz rész, amelyek az oktatási intézmények és a magánszféra közötti partnerségek kialakítására törekszenek.

Az együttműködések célja elsősorban a jól működő szakmai gyakornoki, internship vagy munkahelyi tanulási programok kialakítása, megvalósítása, és a képzési igények, illetve a munkaerőpiaci igények oda-vissza történő kommunikálása.


Illusztráció: innen.

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

AJÁNDÉK minitréning