Milyen a jó pályázati szöveg és hogyan írj ilyet?

Ha eddig abban a hitben éltél, hogy kitűnő pályázati szöveget csak az tud írni, aki finoman szólva is a szavak nagymestere, akkor kapaszkodj, mert ez most durva lesz. A jó pályázati szöveg nem azon múlik, hogy annak idején fogalmazásórán te kaptad-e a legtöbb piros pontot. Hanem azon, hogy meg tudod-e győzni vele azokat, akiknek írod.

De ez csak egy szempont. A jó pályázati szöveg ennél többet tud:

1. Bizalmat ébreszt

Tudom, hogy te írni szoktad a pályázatokat, nem értékelni, de játszuk most azt, hogy te vagy az értékelő: 

Előtted százoldalnyi szöveg, a pályázókat nem ismered, a pályázatot most látod először. Úgy vagy vele, mint az újszülött: újdonság minden. Aztán elmerülsz a szövegben, és sorról sorra, bekezdésről bekezdésre kialakul benned egy kép. Eldöntöd, többnyire észrevétlenül, hogy ebben a pályázóban bízhatsz-e. Elhiheted-e neki, hogy jóhiszeműen írta a pályázatot, hogy tudja, mit akar, hogy képes és alkalmas végigvinni azt. Mit szólsz, automatikusan mit fog keresni ehhez az agyad?

Bizony!

Tényeket. Számokat. Ellenőrizhető adatokat és információt. Részleteket. Konkrét vállalásokat. Bizonyítékokat.

Most pedig kapcsold vissza az agyad pályázatíró üzemmódra és nézzük végig, hova tudod ezeket becsempészni a pályázatodba:

A pályázó szervezet bemutatásába

Ne csak arról írj, hogy miben tapasztaltak a pályázó szervezetek. Mondd el azt is, hogyan szerezte a tapasztalatát. Írj hasonló projektekről, eredményekről, együttműködésekről.

A feladatmegosztásba

Amikor a partnerek közötti feladatmegosztásról írsz, ne mosd össze a szerepeket! Írd le konkrétan, ki miért felel, mi lesz a feladata, miért csöppent bele és mit hoz a projektbe.

A tevékenységleírásba

Neked könnyű, mert te tervezted… De az értékelő csak annyit lát a tevékenységekből, amennyit leírtál neki. Ne spórold ki a részleteket. Minél több kérdése marad, annál ingatagabb lesz az bizalma.

Az eredmények leírásába

Megfoghatatlan távlati hatások helyett konkrét eredményekről írj, amik megszámolhatók, számonkérhetők, nyilvántarthatók. Amik ott vannak a tevékenységek végén.

A célcsoport bemutatásába

Nevezd meg őket, írd le, hányan vannak, ne feledkezz meg a jellemzőikről és mutasd be pontszerűen a problémáikat és az igényeiket. Ha többféle célcsoportja van a projektnek, akkor mutasd be külön-külön.

Az indoklásba

Ne csak légből kapott érveid legyenek, hivatkozz ellenőrizhető adatforrásokra. Keress statisztikai adatokat, érveket mások felméréseiből, elemzéseiből, gyűjts adatot és információt első kézből.

A fenntartási tervbe

Dajkamese helyett írj konkrét vállalásokról, amelyekből kiderül, hogy a projekt a támogatás után hogyan él tovább. Gondolj arra is, ki felel a fenntartásért és mi lesz a projekt után a feladata.

A kockázatelemzésbe

Ne elégedj meg annyival, mint az átlagos pályázatírók. Az általános projektmenedzsment kockázatok mellett gondolj végig minden tevékenységet és mérd fel a spéci kockázatokat is.

2. Könnyen követhető

Most újra értékelő vagy. Olvasol, figyelsz, elemzel, döntesz és pontszámot adsz. Gondolj csak bele, ilyenkor elsősorban vajon mire figyelsz? Mi a fő viszonyítási pont?

Hát nem a saját személyes véleményed, az biztos! Nem is a saját tapasztalatod. És nem is az, hogy az előző pályázat, amit értékeltél, mennyivel volt korrektebb.

Tudod, mire figyelsz?

Az értékelési szempontokra.

És ha a pályázat nem az értékelési szempontokat követi, ötször-hatszor is újra kell olvasnod, hogy megtaláld, amit keresel. Már ha egyáltalán ott van valahol. Miközben a munkaóráid ketyegnek és egy pályázattal nem szöszölhetsz két pályázatnyi időt… Vagy ha lelkiismeretes vagy, egye fene, elolvasod ötször, de azért megjegyzed magadnak, hogy ez a pályázó az idődet rabolta…

Mit tanulhatsz meg ebből pályázatíróként?

Azt, hogy a pályázatod legyen követhető. Azt írd le az értékelőnek, amit keres. Azt, amire pontszámot adhat. Ehhez pedig muszáj követni az értékelési szempontrendszert is, nem csak a kitöltési útmutatót!

3. Meggyőző

Képzeld el, hogy a pályázat, amit értékelsz, csapong. Az érvek szétszórtan, a tevékenységek és a problémák épphogycsak köszönőviszonyban, a célcsoport ködös, a projekt összhangja recseg-ropog. Semmi se függ össze semmivel, az egész egy égbekiáltó káosz.

Most mondd meg, meggyőzne ez téged?

Legfeljebb arról, hogy a pályázónak fogalma sincs a saját projektjéről. Mert valószínűleg nem tervezte meg rendesen.

Így ha pályázatíróként a jó pályázati szövegre gyursz, ne csak az üres szöveget csíszolgasd, gyúrj rá a projekttervezésre is!

(Tipp: Gyere, csatlakozz a 3képesség minitréning tanulócsoportjához, ahol velünk együtt a 3 pályázatírói szuperképességedet fejlesztheted, köztük a projekttervezést is.)

+1 Jó benyomást kelt

De objektivitás ide, logikus gondolkodás oda, attól, hogy pályázatot értékelsz, még nem leszel robot. Továbbra is hús-vér ember maradsz, akinek, urambocsá’, vannak érzelmei.

Aki, ha egy pazarul megírt indokló szöveget lát, örömében ujjong.

Ha trehány, széteső, összecsapott szöveggel kell vesződjön, futkározik a hátán a hideg. És ha pimasz költségvetésbe botlik, elönti a méreg. Mert hát nem robot, hanem ember. És hiába vagy szakmailag és etikai szempontból is toppon, hiába vagy tárgyilagos, ezek az érzések tudat alatt hatnak. És esetleg, talán-talán hathatnak a pontszámokra is.

Most őszintén, pályázatíróként miért bosszantanád tudat alatt az értékelőt?

Miért keltenél benne negatív érzéseket? Amikor írhatsz egy bizalmat keltő, követhető, meggyőző pályázatot, és így előcsalogathatod a tudatalatti jóindulatát? 🙂


Illusztráció: Margaret Scrinkl via Behance

A sikeres pályázatíróknak van 3 képességük - ingyenes minitréning

Legyen neked is!