3 tipp, hogy jobb indokló szövegeket írj a pályázatba

Két típusú pályázatíró van. Az egyik tudja, hogy a pályázatban az indokló szövegek a legfontosabbak. A másik pedig tud is írni ilyen szövegeket. Jó, mondjuk, hogy a második típusba tartozol. De megy ez nehezített terepen is?

Ebben a bejegyzésben 3 különböző helyzetet hoztam, amikor nehezített pályán mozgunk, és elmondom azt is, hogy melyiket hogyan kezeld jól:

1. Amikor a projektben sokféle tevékenység van

Amikor az első bonyolult pályázatot írtam, szemrebbenés nélkül besétáltam ebbe a csapdába én is.

Szociológiai felmérés, tananyagfejlesztés, hálózatépítés, képzések több témában és tanácsadás is. Volt ott minden. De mivel a képzésen és a tanácsadáson volt a hangsúly, az igényfelmérés és az indoklás ezek körül forgott.

Volt is meglepetés és fejet falba verés, amikor kijött az eredmény, és a pályázat a nyerteslista helyett a tartaléklistára került. (Végül növelték a keretösszeget és a projekt köszöni szépen, megvalósult.)


Az értékelők szerint az egyik alaphiba az volt, hogy a projekt olyan tevékenységségeket is tartalmazott, amelyeknek a szükségességét nem indokoltuk meg. Nem írtuk le egyenként, hogy melyik tevékenység miként oldja meg a célcsoport sajátos szükségleteit.

És tényleg, igazuk volt.

Ezt a hibát rendszeresen látom bonyolultabb pályázatokban, mert meglepően sokan elkövetik. Tudod, amikor van egy indokló szöveg, olvasod, bólogatsz, érted és az érvek alapján számítasz valamire. De amikor eljutsz odáig, hogy mit szeretnének, leesik az állad, mert valami egészen mást, mint amiről az érvelés szólt.

Hogyan kerüld el ezt a csapdát? 

Hogyan kezeld azt a helyzetet, amikor sokféle tevékenység zajlik a projektben és meggyőző indoklást kellene írni ehhez?

Amikor helyrejöttem az első sokkból a tartaléklistás pályázati értesítő után, eldöntöttem, hogy ez volt az első és utolsó ilyen eset: kerül, amibe kerül, megtanulok meggyőző indoklást írni olyankor is, amikor egy projekt ezerféle tevékenységből áll.

A trükkös módszer, amit azóta is bedobok:

1

1. lépés - átváltoztatás 

Szerre veszem az összes tevékenységet és a visszájára fordítom. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden tevékenységből hiányt vagy problémát csinálok. 

2

2. lépés - ellenőrzés

Addig nem állok le, amíg a két oldal nem kerül egyensúlyba: minden tevékenység kötelezően megoldja a célcsoport egy problémáját.

3

3. lépés - keresztellenőrés

Nem írogatok egyetlen olyan problémáról se – még ha témájában kötődik is a projekthez – amelyiket a projekt valamelyik tevékenysége nem old meg.

Ha onnan indulsz, hogy mik lesznek a projekt tevékenységei és nem onnan, hogy ad-hoc módon a témához így-úgy kapcsolódó érveket gyűjtesz egy halomba, akkor csiribi-csiribá, megtörténik a varázslat: az indokló szöveged pont azt fogja alátámasztani, amiről a projekt szól.

2. Amikor a pályázati kiírásnak sokféle célja van

Vannak azok a pályázati programok és kiírások, amelyek a támogatott projekteken keresztül – ha világbékét nem is – valami viszonylag nagyot szeretnének elérni.

Ilyenkor látod azt, hogy a pályázati kiírásban van többféle cél is, amihez mind kapcsolódni kell lehet. Például kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, intézményi minőségfejlesztés, nemzetközi együttműködések támogatása, nyelvoktatás és -tanulás fejlesztése stb.

Kész ultra-all-inclusive svédasztal, ahol degeszre eheted magad.

Az átlagos pályázó könnyen bele is futhat ebbe a csapdába, gondolva, hogy minél több célhoz probálja közelíteni a projektjét, annál jobb. Pedig nem. Ez a “kapcsolódjunk mindenhez egy kicsit” hozzáállás pontszámnövelés helyett épp hogy pontszámlevonással járhat. Például amikor az értékelők úgy gondolják, hogy a pályázó nem írta le konkrétan és egyértelműen, hogy a projekt hogyan kapcsolódik a pályázati kiírás céljaihoz. Mert csak általánosságokat írt.

Mit tegyél, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

Például ezt:

1

1. verzió - válassz egyet

Gondold végig, melyik a pályázati kiírásnak az az egy célja, amelyikhez a projekted leginkább kapcsolódik. Ha megvan, építsd eköré az indoklásnak azt a részét, ami arról szól, hogy a projekted hogyan támogatja a kiírás vagy program céljait.

2

2. verzió - válassz többet

Ha egynél több cél van, ami szóba jöhet - mert a projekted bonyolultabb - győződj meg arról, hogy a kapcsolódás egyik cél esetében sem mondvacsinált vagy felületes.

De itt egy konkrét példa:

Ha van egy olyan nemzetközi projekted, ahol például több iskola együttműködik, hogy egy tantárgyhoz, amit mindenhol tanítanak – mondjuk a matematikához – közösen egy új tananyagot dolgozzanak ki, hiába készül a tananyagból angol verzió is (mert ezt a legtöbb európai országban beszélik, és így könnyebb a projekt eredményeit terjeszteni) a projekted nem fog például a pályázati kiírás idegennyelv-oktatás céljához kapcsolódni, mert nem arról szól.

3. Amikor a projektben többféle célcsoport típus van 

Ha az első két nehezített pályán gond nélkül átsuhansz is, van egy harmadik eset.

Oktatási projekt, de tanulóknak, tanároknak és intézményvezetőknek is. Vállalkozásfejlesztési projekt, de vállalkozni akaróknak és gyakorló vállalkozóknak, sőt menedzsereknek is. Szociális projekt, de krónikus betegeknek és a hozzátartozóiknak is. Felzárkóztató program egy szegény településen, nagyjából mindenkinek.

Mondom, hol a csapda: az ember azt hinné, hogy egy projektnek egy fókuszpontja van.

Oktatási projektnél például a tanulók.

Idősgondozási projektnél az idős betegek.

Vállalkozásfejlesztési projektnél, hogy minél több sikeres vállalkozás és egyre több munkahely legyen.

Jó, ha van egy fókusz, de innen, ha nem figyelsz, csak egyetlen lépés, hogy az igényfelmérésben egy kalap alá vegyél mindenkit vagy kihagyd azokat, akik “mellékszerepet” töltenek be. Az eredmény pedig valami ilyesmi az értékelési ívben: “a pályázó nem mutatta be a projekt célcsoportjainak a sajátos problémáit és igényeit.

Mit tegyél, ha a projektedben nemcsak többféle tevékenység, de ehhez többféle célcsoport is van?

1

1. lépés - bemutatás külön-külön 

A célcsoport leírásában mutasd be szerre a projekt összes célcsoport típusát. (Hogy miket érdemes végiggondolni, amikor a célcsoportot bemutató szöveget írod, arról részletes útmutatást és konkrét példákat itt találsz >>)

2

2. lépés - igényfelmérés külön-külön 

Mérd fel az igényeket, problémákat, szükségleteket, minden célcsoport típust érintve, külön-külön. Minden egyes célcsoport típus esetében, amelyikkel valami történik a projektben, fel kell tudnod mutatni egy igény- és problémalistát.

3

3. lépés - problémamegoldás külön-külön

Írd le, melyik célcsoportnak milyen igényeit oldja meg a projekt, külön-külön. Tudod, a logika: igény-tevékenység, igény-tevékenység és így tovább. Csak ezt most - attól függően, hogy hány típusú csoportot érint a projekted - több szálon futtatod.

Illusztráció: Eiko Ojala via Behance

A sikeres pályázatíróknak van 3 képességük - ingyenes minitréning

legyen neked is!