Partnerválasztási tízparancsolat POCU pályázóknak (2. rész)

Már összeállt a projekt váza, és akkor derül ki, hogy a partnerek egyikének túl kevés az összebevétele az igényelt támogatáshoz képest. Ott a pályázat a nyerteslistán, és a szerződéskötésnél derül ki, hogy a transznacionális partner dehogy akkreditált felnőttképző intézmény. Szerződésnek annyi. Hű, de profi szervezetnek tűnt, mindenki ajánlotta, de az együttműködés egy rémálom, bárcsak más partnert választottunk volna…

Annyi, de annyi ilyen helyzet állhat elő, amit jobb, ha az elején kezelsz, kivédesz!

Tíz pontban szedtem össze azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján úgy tervezheted meg egy POCU projekted partnerségét, hogy a pályázat jó eséllyel ne bukjon el a jogosultsági vizsgálaton és a megvalósítás ideje alatt se növekedjen rekordidő alatt az ősz hajszálaid száma.

Az előző bejegyzésben megnéztük az első öt szabályt, most lássuk a többit.

6. Ne feledd: az alvállalkozó nem partner, még álruhában sem!

Vannak olyan helyzetek, amikor felmerülhet a kérdés, hogy egy-egy tevékenység megvalósítására partnert vagy inkább alvállalkozót vonj be.

A POSDRU projektek idejében tipikusan ilyen tevékenység volt az informatikai rendszerek fejlesztése, és mi tagadás, volt is egy nagynevű informatikai cég, amelyet lépten-nyomon ott lehetett látni a POSDRU projektek megvalósítói között.

A POCU általános útmutatója most tiszta vizet önt a pohárba: világosan előírja, hogy informatikai rendszerek fejlesztésére, a kiszervezett tevékenységek ellenőrzésére, szállodai szolgáltatások nyújtására és beszállítói feladatokra nem lehet partnert bevonni. Ezeket ki kell szervezni!

De mikor vonj be partner helyett alvállalkozót?

Olyan esetben, amikor egy-egy szakmai tevékenységet a partnerek egyike sem tud elvégezni, ilyen lehet a kutatási tevékenység, karriertanácsadás, felnőttképzés stb.

FONTOS!

A POCU általános útmutatója szerint tartalmi tevékenységet csak a főpályázó szervezhet ki. Kivételnek számít transznacionális partnerek esetében a szakértői szerződés, amely az adott ország jogszabályai értelmében nem minősül kiszervezésnek, még akkor sem, ha a szakértő számlát állít ki, és az az eset, amikor egy partnerszervezet támogató tevékenységet szervez ki (servicii suport), például rendezvényszervezést.

A lényeg, hogy egy partnerszervezet nem szervezhet ki egy olyan szakmai tevékenységet, amely a projektben az ő feladata. Még egyszerűbben: ha egy partnert például azért vonsz be a projektbe, hogy szakképzési tevékenységeket végezzen, akkor a partnerszervezet nem vonhat be alvállalkozót erre a tevékenységre.

És mikor ne vonj be alvállalkozót?

Ha így egy tevékenység megvalósítása sokkal többe kerülne, és ez nem csak pontszámnövelési tipp a költséghatékonysági kritériumhoz, hanem szabály is: az általános útmutató szerint az ilyen kiszervezések nem számítanak elszámolható költségnek.

7. Légy precíz a munkamegosztásban!

A partnerek közötti munkamegosztás kulcskérdés nemcsak a pályázatírásban, hanem a megvalósítás során is.

A legtöbb esetben a pályázó ott téved, hogy nem veszi elég komolyan ezt a kérdést. Nem gondolja végig a megvalósítást. Vagy ha végig is gondolja, nem írja bele egyértelműen a pályázatba.

Márpedig az értéklők nem gondolatolvasók.

De még ha azok is lennének, úgyis csak azt az információt vehetnék figyelembe az értékelésnél, amit a pályázatba beírtál.

Ennek ellenére a konkrét munkamegosztás leírása gyakran elmarad. Pedig az útmutatókban és az értékelési kritériumok között szerepelni szokott ez az elvárás, és a POCU általános útmutatójában is ott áll: ha egy tevékenység bevonására több partnert is bevonsz, írd le a pályázatba, hogy milyen lesz munkamegosztás, melyik partner pontosan mit csinál.

8. Ne feledkezz meg a jogosultsági feltételekről!

Az általános útmutató mellett minden egyes pályázati kiírásnak van egy specifikus útmutatója is, és ebből tudhatod meg, hogy az adott kiírásra milyen típusú szervezetek nyújthatnak be pályázatot és milyen partneri összetételben.

A projekttervezés folyamata szempontjából kezdhettem volna akár ezzel is, mert a pályázat jogosultságát illetően ez az egyik legfontosabb előfeltétel.

9. Légy korrekt és várd el ugyanezt az összes partnertől!

Ha főpályázóként azt akarod, hogy a partnerség jól működjön, azzal kezdd, hogy te magad korrekt vagy. Ne titkolózz, ne tarts vissza semmilyen információt, ne tájékoztass félre senkit. A projekttervezési folyamat legyen nyitott, és kezdettől fogva vonj be minden érintettet.

Nem csak azért, mert több szem többet lát, hanem azért is, mert szakmai szempontból elég zsenáns úgy költségvetést tervezni, hogy minden partnernek csak a sajátját mutatod. Az ilyen helyzetek bizalmatlanságot szülnek, és erre nincs semmi szükség.

10. Ha egy partnerszervezet egyszer elbukott, akkor elbukott

Hányszor látom, hogy egy pályázó újra meg újra belemegy olyan együttműködésekbe, amelyekkel korábban már megütötte a bokáját…

És sorolja, sorolja az indokokat, hogy ez miért pont így jó, miért így éri meg.

Miközben szépen elvégzi a másik helyett a munkát – mert mi mást tehetne, ha a partnerszervezet nem a tervek és a szabályok szerint halad – és közben csak morog.

Szerintem van egy határ, amit nem érdemes átlépni.

Ha már tapasztaltad, hogy egy partnerszervezet visszaél a helyzetével vagy a jóindulatoddal, akkor azt az együttműködést a saját érdekedben le kell zárni.

Sok sikert! 🙂


Illusztráció: Katie Harris via Behance.

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS