9 sikeresen pályázó erdélyi magyar civil szervezet

Túl vagy már számtalan kisebb pályázaton, kisujjadban a megyei tanács és az éppen aktuális magyarországi alapítvány pályázati rendszere, de úgy érzed, nem kellene leragadni ezen a szinten, megérett az idő, hogy egy lépcsőfokkal feljebb lépj. Tele vagy jó ötlettel, civil szervezetként csupa hasznos tevékenységet folytatsz, a fiókodban csak gyűlnek a projekttervek, pályázni kellene. Ha még nem próbáltál továbblépni, ijesztő lehet az ismeretlen. Ha már pályáztál és elutasítottak, visszatarthat a kudarcélmény.

Ne hagyd!

Tény, hogy minden kezdet nehéz. De tudod, az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik. És aki már ezer mérföldön túl van, ugyanúgy az első lépéssel kezdte.

Ebben a bejegyzésben 9 civil szervezetet hoztam inspirációnak, hogy a példájukból kiindulva lásd, semmi sem lehetetlen. Többek között az a közös bennük, hogy mindannyian valósítottak meg POSDRU-projekt(ek)et.

Tanulmányozd a tevékenységüket, nézd meg, milyen projektekben vettek részt, kikkel működtek együtt, hol és hogyan kezdték a pályázást. Nyiss egy üres dokumentumot, és olvasás közben gyűjts listába minden olyan érdekességet, tanulságot, ötletet, ami hasznos lehet.

Ezekre a kérdésekre (is) keres(hete)d a választ:

 • Mi tartja össze ezeknek a szervezeteknek a pályázati stratégiáját? Van egy speciális célcsoport, amelyet többféle projekttel céloznak? Van egy terület, amihez valamilyen formában minden projektjük kapcsolódik? Van egy szolgáltatás, amelyhez tudatosan keresik a pályázati lehetőséget?
 • Egy-egy korábbi projekt eredményét továbbviszik más projekttel, vagy minden projekt alapja teljesen új ötlet?
 • Kikkel működnek együtt? Vannak visszatérő partnereik? Csak bizonyos típusú szervezetekkel működnek együtt, vagy változatos a partneri hálójuk? Hogyan egészítik ki egymást a partnereikkel?
 • Többnyire pályázati pénzből élnek, vagy más forrásszerzési tevékenységeik is vannak?
 • Inkább kezdeményezők, főpályázók a projektjeikben, vagy inkább partnerként csatlakoznak mások kezdeményezéseihez?
 • Hogyan épül fel egy-egy projektjük? A szervezet alaptevékenységét hogyan emelik át egy-egy pályázatba? Mi a pályázataikban a „csavar”, a többlet?
 • Van köztük olyan, amelyikkel együttműködhetnél?

Civitas Alapítvány

A Civitas Alapítvány régi motoros a pályázati világban, ezelőtt tíz évvel is ők voltak az elsők, akiket jó gyakorlatként megemlítettem, és ez ma sincs másképp. Projektjei négy nagy területet fednek le: a vidékfejlesztést, humánerőforrás-fejlesztést, a civil társadalom fejlesztését és a helyi közigazgatási kapacitás fejlesztését is. Olyannyira régi pályázók, hogy még Phare-projektet is megvalósítottak, nem is egyet.

Elsők voltak azoknak az erdélyi magyar civil szervezeteknek a sorában, akik stratégiai POSDRU pályázatot nyertek, méghozzá vidéki munkanélküliek képzésére, ami nem volt egy könnyű pályázati terep.

A Civitas székelyudvarhelyi regionális irodájának egyik emblematikus projektje a Székely Gyümölcs, de a kolozsvári irodához hasonlóan komoly POSDRU-tapasztalatot is gyűjtöttek.

Alpha Transilvana Alapítvány

A marosvásárhelyi székhelyű Alpha Transilvana Alapítvány picit kakukktojás az erdélyi magyar civil szervezetek listáján, mégis felkerült, mert sikerét magyar szakemberek munkájának is köszönheti. Tevékenységének főbb területei a korai nevelés, szolgáltatásnyújtás fogyatékkal élő gyerekeknek és fiataloknak, de számos jótékonysági akció is kötődik a nevéhez.

Az alapítvány társadalmi vállalkozásokat is működtet, köztük két védett műhelyt is. Számos kezdeményezését támogatta az EEA Grants, a svájci-román együttműködési program, a UNICEF, de volt Youth in Action és Erasmus+ projektjük is.

Tabula Egyesület

A szintén marosvásárhelyi Tabula Egyesület fő tevékenysége a felnőttképzés, alakulása óta folyamatosan valósít meg képzési projekteket. A Tabula Egyesület az egyik legjobb példa arra, hogy egy apró kezdeményezés hogyan válik lépésről lépésre komoly piaci szereplővé.

A fokozatosság tetten érhető a pályázati tevékenységben is: a Szülőföld Alap támogatásaival kezdték, ezt követték a Youth in Action és Grundtvig projektek, majd két POSDRU is, egyik éppen az Alpha Transilvana Alapítvánnyal együttműködésben.

POSDRU PROJEKTEK


 • Támogatott Foglalkoztatás Hatékonysága (EMA)
 • Valós esélyek munkaerő foglalkoztatásban az ákosfalvi régió fenntartható fejlesztésének érdekében

Romániai Vállalkozásokért Egyesület

A nagyváradi ROVE tevékenységeinek fő profilja a vállalkozásfejlesztés, a KKV-szektor támogatása.

A több mint tíz éves egyesület kezdettől fogva aktív pályázó. Magyarországi alapítványok és a megyei tanács pályázataival kezdték, aztán az első nagy lépés – egy Phare CBC projekt – után sorra jöttek a kisebb, majd nagyobb költségvetésű HURO CBC és a POSDRU projektek, kivétel nélkül vállalkozásfejlesztési témában, egy összefüggő stratégia mentén.

A ROVE több intézménnyel és szervezettel együttműködik a határ menti régióban, így helyi önkormányzatokkal, kereskedelmi és iparkamarákkal, foglalkoztatási ügynökségekkel, felnőttképzési szolgáltatókkal, vállalkozókkal, felsőoktatási intézményekkel.

MÜTF Egyesület

A székelyudvarhelyi MÜTF Egyesület felsőoktatási és felnőttképzési programokat működtet a MÜTF Oktatási Központ keretében. Kiemelt támogatói a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap és a Balassi Intézet, de nem emiatt került fel a listára, hanem azért, mert sikerült kitörnie a magyarországi támogatások körforgásából, és ez követendő példa.

A MÜTF Egyesület továbblépése egy tapasztalt, erős civil szervezettel, a Civitas székelyudvarhelyi irodájával együttműködésben történt, az eredmény egy ötletes pályaorientációs projekt Hargita megyei tizedikes és tizenegyedikes szakközépiskolás diákoknak.

A projektbe közel ezer diákot vontak be, több mint 450-en részesültek pályaorientációs tanácsadásban és mintegy száz diák vett részt a szakmai gyakorlati heteken.

POSDRU PROJEKT


 • Mi legyek?

Divers Egyesület

A marosvásárhelyi Divers Egyesület tevékenységével a sokszínűség, az emberi jogok védelme, a demokratikus értékek és az aktív állampolgárság mellett áll ki. Kiemelt célcsoportját a cigány közösségek képezik.

Az egyesület projektjeit a zürichi Lottery Fund, az EEA Grants és az Európai Bizottság is támogatta, de a portfóliójukban van POSDRU-projekt is. Az egyesület együttműködői között találjuk a Caritast és az Alpha Transilvana Alapítványt is.

LAM Alapítvány

Az illyefalvi LAM Alapítvány tevékenysége a kilencvenes évek elején gazdaképzéssel és svájci együttműködéssel kezdődött, ma már saját tangazdaságot működtet, számos felnőttképzési programot és sokrétű tanácsadást kínál.

Különlegességük, hogy egy családba tartoznak a LAM Mikrohitel Rt.-vel, ami biztos háttért jelent a szervezeti tevékenységhez, de ettől függetlenül nem dőlnek hátra, folyamatosan keresik a pályázati és együttműködési lehetőségeket, és szívesen csatlakoznak azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek a szervezet céljait szolgálják és illeszkednek a profiljukba és értékrendjükbe.

Az alapítvány két régióközi együttműködésen alapuló POSDRU-projektben is részt vett felnőttképzési szolgáltató partnerként.

CREST Forrásközpont

A szatmárnémeti székhelyű CREST Forrásközpont igazi veterán pályázó. Tevékenységei és projektjei több területet is lefednek, így például közösségfejlesztést, regionális fejlesztést, turizmust, környezetvédelmet, oktatást és képzést, ifjúsági és szociális ügyeket, kultúrát, KKV-szektor és mezőgazdaságot.

Az 1998 óta több tucat projektet valósítottak meg, támogatóik között találjuk a Világbankot, a Dél-Kelet Európai Stabilitási Paktumot, a Kárpátok Alapítványt, a Soros Alapítványt, a Charles Stewart Mott Alapítványt, a German Marshall Alapot, a Holland Királyság Bukaresti Nagykövetségét. Véget nem érő Phare projektlistájuk van, rengeteg civil, humánerőforrás-fejlesztési és határ menti Phare projekttel.

Caritas

És nem maradhat le a listáról a katolikus egyház nemzetközi segélyszervezete, amely többek között Gyulafehérváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon is sikeresen működik, és aktívan részt vett a POSDRU-pályázásban is. A Gyulafehérvári Caritas-szervezet több olyan projektet is bonyolít, amelyet az EEA Grants támogat, de kaptak már támogatást a svájci-román együttműködés keretében is, és valósítottak meg POR és POSDRU projektet is.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet is igen aktív pályázó, támogatóik között a helyi és országos intézmények mellett ott található például a HUSKROUA Határon Átnyúló Együttműködési Program, a svájci-román együttműködési program, az Erasmus+ és a POSDRU is.

POSDRU PROJEKTEK


 • Az egészségügyi és szociális szolgáltatások minőségének javítása a nők ápolói szakképesítése révén
 • Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért
 • Társadalmi befogadás a munkaerőpiacon - hálózat

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

3képesség minitréning