POCU pályázati naptár 2016 – újratöltve

Te is arra vársz, hogy végre elinduljon a POCU pályázati szesszió? Félig kész a marginalizált roma közösségeket támogató projektkoncepciód, de azért jó lenne már látni a végleges feltételeket, hogy haladhass a munkával?

Vállalkoznál a kreatív szektorban, de az egyetlen kiindulópont mindeddig egy régi pályázati útmutató munkaverziója, tele képtelenségekkel?

Ezer ötleted van arra, hogy mit lehetne kezdeni azokkal a fiatalokkal, akik nem dolgoznak és nem vesznek részt sem oktatásban, sem képzésben, de végleges pályázati útmutató nélkül mégis hogyan rakd össze a projektötletet?

Nem vagy egyedül, sokan vagyunk ebben a helyzetben, hogy csak várunk és várunk…

Amikor a tavalyi év végén visszavonták a meghirdetett POCU pályázati útmutatókat, hogy túl bonyolultak, és egyébként is sehol sem tart a MySMIS pályázati rendszer, az egyik Facebook csoportban egy kolléga megjegyezte, hogy szerinte Húsvétig nem lesz itt POCU pályázás.

Akkor azt hittem, túloz, pedig alighanem fején találta a szöget.

Azóta megjelent már néhány pályázati naptár, volt szó januári, majd márciusi hajráról, és ím, itt állunk március legvégén, egy újabb pályázati előrejelzéssel, amelyik pár napja jelent meg, és áprilisi indulást ígér.

Mikor lesznek tehát végleges pályázati kiírások?

Mikor számíthatunk arra, hogy végre olvashatjuk a marginalizált roma közösségeket célzó végleges útmutatót, a NEET fiataloknak szánt támogatási program útmutatóit, a közösség által irányított helyi fejlesztés (DLRC) kiírásait?

Hát a Kreatív Romániát?

Átnéztem az új naptárt, és készítettem egy-egy havi előrejelzést a várható fejleményekről:

Április az új március

Az új előrejelzés szerint ebben az évben megpályáztatnák a POCU költségvetésének közel 80%-át, mintegy 3500 millió eurót.

Áprilisban 1175 milliós összegre lehetne pályázni, hat területen, több mint tíz pályázati kiírás keretében:

A tervek szerint végre napvilágot látnak azok a pályázati kiírások, amelyek a NEET fiatalok regisztrálását és oktatásba vagy munkába helyezését támogatnák.

Végre megjelennének a marginalizál közösségeket célzó kiírások is, de nem csak roma, hanem nem-roma közösségek vonatkozásában is.

Szintén áprilisi kiírás lenne a részben előkészített DLRC-kiírás, és nem csak 20.000 főt meghaladó városokban, hanem 20.000 fő alatt is.

És lenne két oktatási-képzési pályázati lehetőség is: szakképzés NEET fiataloknak, illetve bölcsődék és óvodák támogatása.

Májusban munkanélküliek, gyerekek és fiatalok

A májusban kiírásra tervezett költségvetés sem aprópénz: mintegy 830 millió euró, négy területen, kilenc pályázati útmutatóval.

A harmadik prioritási tengely (AP3) első kiírásai a munkanélkülieket céloznák munkaerőpiaci intézkedésekkel.

Napvilágot látnának azok a pályázati kiírások is, amelyek az intézményekben élő gyerekek és fiatalok számának csökkentését céloznák közösségi szolgáltatások kialakításával, illetve növelnék azoknak a fiataloknak a számát, akik az önálló életre felkészülve kerülnek ki az intézményi rendszerből.

Szintén májusban jelenne meg a szociális munkás és gyerekgondozó hálózat fejlesztését célzó kiírás, és az iskoláknak is több pályázati lehetőség nyílna, többek között a korai iskolai lemorzsolódás csökkentésére, második esély programokra, oktatásfejlesztésre és pedagógusképzésre.

Júniusban szociális gazdaság

A júniusra tervezett POCU pályázati lehetőségek is izgalmasnak ígérkeznek. Úgy tűnik, külön kiírásként jelentkezik a NEET fiatalok vállalkozásra való ösztönzése, lesz külön pályázati lehetőség a fogvatartottak támogatására.

A tervek szerint a nyár elején jelennek meg az egészségügyi szektorban dolgozók képzésére vonatkozó pályázati kiírások (ebben a témában volt draft pályázati útmutató is, itt írtam róla), és az is, amelyik a bentlakásos intézetekben élő idős és fogyatékkal élő személyek támogatását célozná integrált szolgáltatásokkal.

És igen, júniusban jelenne meg az első olyan pályázati kiírás, amely társadalmi vállalkozásokat támogatna.

A júniusra tervezett pályázati kiírások értéke mintegy 309 millió euróra rúgna, ebből a legjelentősebb költségvetés az egészségügyi szektoré.

Júliusban célkeresztben az oktatás

A nyáron két pályázati kiírásra is számíthatnak a vállalkozások, 148 millió euró értékben. A kiírások a 3.8 és 3.9 specifikus célokhoz kapcsolódnak, és közük lesz a humán erőforrás menedzsment standardok, praktikák javításához, valamint az elbocsátás előtt álló alkalmazottak támogatásához is.

Júliusban startolna két szociális témájú pályázati lehetőség is, egyik a szociális ellátórendszer javítását támogatná, másik a közösségi szociális ellátás fejlesztését.

Az oktatási intézmények ötféle pályázati kiírásra számíthatnak, összesen 267 millió euró értékben, olyan célokhoz kapcsolódóan, mint:

Augusztusban nyugalom

Augusztusra egyetlen pályázati kiírást terveznek, 100 milló euró értékben, az ANOFM reformjának támogatására. Ettől függetlenül augusztusban az átlag POCU-pályázó sem fog unatkozni, ha az előző két hónapban valóban megjelenik a tervezett kiírásoknak legalább fele.

Szeptemberben Kreatív Románia

Bizony, nem márciusban, nem áprilisban, hanem legkorábban szeptemberben számíthatunk a Kreatív Románia programra, amely a kreatív szektorban vállalkozókat támogatná pénzügyileg és vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokkal egyaránt.

Az már biztosan látszik, hogy nem magánszemélyek fognak pályázni, hanem globális grant megoldást alkalmaznak. A vállalkozásösztönzési kiírások szeptemberi keretösszege 190 millió euró, így ebben a körben nem csak a kreatív szektort fogják támogatni, hanem mást is.

Szeptemberben jelenne meg egy újabb pályázati lehetőség vállalkozásoknak, méghozzá az alkalmazottaik képzésére.

Újabb lehetőségek lesznek elérhetők az egészségügy számára is: szeptemberre várhatók azok a kiírások, amelyek az országos screening programokat támogatják.

És végül, szintén szeptemberre várhatjuk a folyamatos szakképzés támogatását célzó pályázati kiírásokat, amelyeknek az lesz a lényege, hogy a szakképzés felé irányítsák azokat az alkalmazottakat, akik alacsony képzettségű felnőttek, 40 éves kor fölöttiek vagy hátrányos helyzetű vidéki térségekből származnak.

És most?

Hát itt tartunk most…

Feljavították és nyilvánosan teszteltették a MySMIS pályázati rendszert, kicsit felülvizsgálták a POCU általános útmutatót, bár ez még mindig nem a végleges, és hétfőn megjelent ez a szép új ütemterv, amelyet az imént havi bontásban szétszedtem.

Te melyik kiírásra vársz? 🙂


Illusztráció: innen.

A lépésről lépésre módszer, amivel a listaelső pályázatokat írom

PROJEKTTERVEZÉSI MESTERKURZUS