Hogyan írj ütős indoklást a pályázatodhoz?

Ha már bukott el pályázatod azért, mert pár ponttal kevesebbet kapott, mint az utolsó a nyerteslistán, akkor te is át tudod érezni azt a frusztrációt, ami ezzel a kudarccal jár. Amikor csak ülsz az értesítés előtt összeszorult torokkal és jön, hogy a falnak fuss, mert nem tudod elhinni, hogy tényleg csak ennyin múlt az egész.

Ezt az érzést mindannyian igyekszünk megúszni.

Vannak ügyfeleim, akik meg szoktak kérni, hogy mielőtt leadják a pályázatot, nézzem meg, hol lehetne pontszámot növelni.

És mivel ez gyakran az utolsó száz méteren van, csak apróságokat tudunk javítani, mert pár nap alatt nem lehet egy egész projektet újratervezni. Van egy listám arról, hogy mit kell megnézni és mi az, amit csak átfogalmazással javítani lehet, nem kell a projektet fenekestől felforgatni.

Tipikusan ilyen a pályázati indoklásnak az a része, ahol azt kell leírni, hogy hogyan támogatja a projekt a pályázati kiírás céljait és hogyan kapcsolódik a különböző tervekhez, stratégiákhoz. Ez egy olyan része a pályázatnak, ahol gyorsan, egyszerűen lehet viszonylag sok pontszámot nyerni.

Vagy veszíteni.

Mégis a pályázóknál gyakori hiba, hogy ezt a részt felületesen írják meg.

Ahhoz, hogy megnézzük, hogyan kell jó indokló szöveget írni, ebben a videóban egy példamondatot hoztam, ami rosszul van megírva, és ezen a példán keresztül megmutatom, hogy mit kell javítani ahhoz, hogy jó legyen:

Illusztráció: Pavi Sankar via Behance

Projekttervezési Mesterkurzus

Az egyetlen online tanfolyam, amelyik lépésről-lépésre segít Neked megtervezni a projektet, a pályázati kiírás szabályai szerint