Kezdők leggyakoribb POCU-kérdései felém (POCU-GYIK 1. rész)

Amióta a blog létezik, rengeteg kérdés érkezett a Humán Tőke Operatív Programmal, vagyis a POCU-val kapcsolatban. Többen korábbi EU-s pályázati tapasztalat nélküli vagy csekély tapasztalattal rendelkező szervezetek nevében kérdeznek. Most ezekből a kérdésekből válogattam:

 

1. Iskola / öregotthon / civil szervezet / vállalkozás / önkormányzat stb. mire pályázhat a POCU keretében?

 

Erre a kérdésre nincs gyors, rövid és egyben kimerítő válasz. 🙂 Ahhoz, hogy teljeskörű és folyamatos tájékoztatást kaphass, tudnom kellene, hogy pontosan milyen fejlesztési elképzelései vannak annak a szervezetnek, amelyik nevében felteszed a kérdést, és folyamatosan követnem kellene a pályázati kiírásokat, hogy lássam, melyik lenne megfelelő lehetőség. Ezt személyre szabott pályázatfigyelési szolgáltatásnak hívják, és nálam ilyen szolgáltatás nem elérhető.

 

Abban viszont szívesen segítek, hogy átlásd a rendszert, hogy magad is követni tudd a pályázati lehetőségeket.

 

A POCU egy átfogó humánerőforrás-fejlesztési program, amely lefedi az oktatás, képzés, foglalkoztatás és szociális szolgáltatás területeit. Ha szerkezetileg nézzük, a program főbb területei egyrészt kiemelt célcsoportokhoz, másrészt egy-egy speciális területhez kapcsolódnak.

 

Az 1-es és 2-es tengelyek kiírásai például olyan projekteket támogatnak, amelyeknek azok a fiatalok alkotják a célcsoportját, akik nem dolgoznak és nem is vesznek részt sem oktatásban, sem képzésben (NEET fiatalok).

 

A 3-as tengely a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódik: már létező vállalkozások fejlesztését vagy új vállalkozások létrehozását támogatja. Ehhez a tengelyhez kapcsolódóan hirdették meg például a Diaspora Start Up kiírást, melynek keretében például EZ a projekt is támogatást nyert.

 

A 4-es tengely elsődlegesen a mélyszegénységben élőket segíti, például a marginalizált közösségek fejlesztésével, a szociális gazdaság, a szociális és egészségügyi ellátó rendszer támogatásával.

 

Az 5-ös tengely szintén marginalizált közösségeket támogat integrált (egyszerre több területet – pl. oktatást, foglalkoztatást, szociális és egészségügyi szolgáltatásokat stb. – lefedő) kezdeményezésekkel. A tengely sajátossága, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek vagy a LEADER program keretében jóváhagyott fejlesztési stratégiákhoz kötődően, vagy pedig a POCU által támogatott projektek keretében kidolgozott stratégiákhoz kötődően kell megvalósulniuk.

 

És végül a 6-os tengely az oktatás és képzés területét fedi le.

 

A program szerkezetéről és a tengelyekről bővebben ITT olvashatsz.

 

Egy-egy pályázati kiírás a fent említett tengelyekhez kapcsolódóan jelenik meg és a jogosult pályázók körébe gyakran többféle intézmény és szervezet is beletartozik. Ezért nehéz megmondani, hogy egy bizonyos típusú szervezet konkrétan hova, mire pályázhat, mert előfordulhat, hogy gyakorlatilag majdnem bárhova.

 

Ha például egy iskola képviselője vagy, alapvetően a 6-os tengely kiírásait kell figyelned, de a 4-es és 5-ös integrált kiírások keretében is indulhatsz, mint a projekt oktatási komponenséért felelős partner.

 

Ha egy öregotthon vagy valamilyen más szociális szolgáltatást nyújtó intézmény lehetőségei érdekelnek, akkor a 4-es tengely kiírásai érdekesek számodra, de akár az 5-ös tengelyhez kapcsolódó kiírások is kézenfekvők lehetnek, hiszen ezek is integrált projekteket támogatnak.

 

Egy civil szervezet, attól függően, hogy mi a tevékenységi területe, szintén több lehetőség közül választhat. Ha felnőttképzéssel foglalkozik, akkor jellemzően bármilyen kiírásnál jogosult partner, ahol a kiírás felnőttképzési tevékenységeket is támogat.

 

Az esedékes POCU-pályázati kiírásokról nálam is olvashatsz, itt a blogon. Ha részletes bejegyzést minden egyes kiírásról nem is írok, a fontosabb kiírásokat bejelentő minisztériumi közleményt rendszerint megosztom a blog Facebook-oldalán.

 

Az éppen aktuális információk elsődleges forrása a program hivatalos oldala, én is innen tájékozódom, ezt érdemes folyamatosan figyelni.

 

Ezen az aloldalon például nyomon követheted, hogy mikor milyen pályázati kiírás várható (bár a határidőket nem igazán szokták betartani), a pályázati kiírásokkal kapcsolatos híreket (pl. arról, hogy társadalmi vitára bocsátottak egy pályázati kiírást, megjelent egy új pályázati kiírás, változott valami egy folyamatban lévő pályázati kiírással kapcsolatban stb.) ITT követheted, de ha csak az érdekel, hogy jelenleg milyen POCU pályázati kiírásra lehet pályázni, akkor ITT érdemes szétnézned.

 

Illusztráció: BDO via Behance.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .