POCU 4.1: Ki tartozik a projekt célcsoportjába?

A marginalizált roma közösségeket célzó POCU 4.1 pályázati kiírás tegnap jelent meg, a teljes pályázati anyagot INNEN töltheted le, az alapinformációkról pedig ITT találsz egy magyar nyelvű infografikát.

Ebben a bejegyzésben ennek a kiírásnak a legfontosabb elemét, a célcsoportot nézzük meg.

A POCU 4.1 keretében támogatható projektek célcsoportját a marginalizált roma közösségekben élő, szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett személyek alkotják.

De kik ők?

Ők azok, akik az alábbi kategóriák valamelyikébe beletartoznak:

Szegénység által veszélyeztetettek: olyan személyek, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, vagyis akiknek az ekvivalens rendelkezésre álló jövedelme nem éri el a nemzeti ekvivalens mediánjövedelem 60%-át.

Súlyos anyagi nélkülözésben élők: olyan személyek, akikre az alábbi problémák közül legalább 4 jellemző: 1. nem tudják fizetni a lakbért vagy a lakással kapcsolatos fizetési hátralékuk van, 2. nem tudják biztosítani a lakás megfelelő fűtését, 3. nem tudják fedezni a váratlan kiadásokat, 4. nem engedhetik meg maguknak, hogy naponta húst, halat, vagy azzal egyenértékű tápanyagot fogyasszanak, 5. nem engedhetnek meg maguknak évi egyhetes, nem otthon töltött üdülést, 6. anyagi okból nem rendelkeznek személygépkocsival, 7. anyagi okból nem rendelkeznek mosógéppel, 8. anyagi okból nem rendelkeznek színes televízióval, 9. anyagi okból nem rendelkeznek telefonnal.

Alacsony munkaintenzitású háztartásban élők: azok a 0-59 év közötti személyek, akik olyan háztartásban élnek, ahol a munkaképes korú (18-59 év közötti) felnőttek az előző évben a lehetséges munkaidejük kevesebb mint 20 százalékát töltötték munkával.

Mi kell, hogy egy személy a célcsoportba tartozzon?

  • szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett személynek kell lennie, a fentieknek megfelelően,
  • a projekt által célzott marginalizált közösség területén kell laknia / kell lennie a lakhelyének, és ha nincs oda szóló személyi igazolványa, akkor az igényfelmérésnek igazolnia kell, hogy valójában ott lakik,
  • legalább 2 különböző típusú szolgáltatásban kell részesülnie a projekt keretében.

És a számok?

Ahhoz, hogy a projekt megfeleljen a jogosultsági feltételeknek, a projekt célcsoportjának minimum 20%-a a roma közösség tagja kell, hogy legyen. De még ezen túl is vannak számszerű megkötések, egy részük kötelező indikátor:

Illusztráció: Antonio Uve via Behance

A legfrissebb bejegyzéseket olvastad már?