A pályázatírás alapjai – indikátor gondok

Nemrég megkeresett egy kedves ismerősöm, egy szociális ügyekkel foglalkozó szervezet vezetője, hogy segítsek egy villámképzés keretében megérteni az EU-s pályázati világ alapjait. Arról beszélgettünk, hogy mi a legnehezebb, amikor belekezdenek egy pályázat megírásába, és hamar kiderült, hogy már az egyes pályázati fogalmak értelmezése is épp elég komoly gond.

Az egyik ilyen nehezen értelmezhető fogalom az indikátor.

Ezt nem csak azért gondolom, mert a legtöbb pályázatírási képzésen ezzel kapcsolatban merül fel a legtöbb kérdés, hanem mert tisztán emlékszem, hogy kezdő pályázóként nekem is ez okozta a legtöbb fejtörést. Képes voltam napokon át rágódni azon, hogy jó indikátorokat adtam-e meg, hogy lehet-e majd ezeket mérni, egyáltalán lehet-e teljesíteni.

Ha benned is felmerülnek ezek a kérdések, ebben a bejegyzésben adok pár választ.

Mi az az indikátor?

Minden tevékenységünkkel valamire jutunk, valami más lesz, több lesz (vagy kevesebb), mint korábban volt.

Én most blogbejegyzést írok, ez egy tevékenység. A közvetlen kimenete az, amit éppen olvasol. Az eredménye, legalábbis remélem, hogy megértesz egy eddig zavaros fogalmat, tehát tudni fogod, amikor következőkor pályázatot írsz, hogy a projektedet milyen mutatókkal, vagy ha úgy tetszik, indikátorokkal mérd.

A hatása például az lehet, hogy növekszik a sikeres pályázataid száma.

Általánosságban véve a következő indikátorokkal találkozhatsz, amelyek szintről szintre mérik a projektek következményeit:

01

Output indikátor: a közvetlen kimenetre vonatkozik, román nyelvű kiírásokban úgy is találkozhatsz vele, mint „indicator de realizare imediată”. Például: képzésben részt vevő személyek száma.

02

Eredményindikátor: ez azt a következményt méri, ami a közvetlen kimenetnek köszönhetően belátható időn belül (de még a projekt ideje alatt!) bekövetkezhet vagy bekövetkezik. Román nyelven: „indicator de rezultat”. Eredményidikátor lehet például: a képzést követően elhelyezkedő személyek száma.

03

Hatásindikátor: ez azt méri, hogy a projekt hosszú távon milyen hatást fejt ki. A legtöbb pályázatban ezt nem kell megadni, mert egyetlen projekttel ilyen hatást nem érhetünk el, csak hozzájárulunk és projektszinten érdemben úgysem mérheted. Hatásindikátor lehet: a munkanélküliségi ráta csökkenése.

De ahány pályázati program, annyi szokás. Van, ahol mindhárom típusú indikátort kérik megadni, van ahol csak az első kettőt, van ahol megmondják helyetted, hogy mit kell vállalnod, neked már csak a vállalt értéket kell hozzátenni.

Amikor az összes indikátor előre adott

A POCU pályázatoknál például nem kell azon gondolkodni, hogy milyen indikátoraink legyenek, mert minden kiírás esetében kész lista áll rendelkezésre, kötelező és nem kötelező indikátorokkal.

A projekt tervezett tevékenységei alapján ezekből kell válogatni és a kiválasztott indikátorokat számszerűsíteni. Az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb POCU pályázati kiírása az új vállalkozások létrehozását célozza, ezekkel a kötelező indikátorokkal:

Output indikátorok

 • Persoane care beneficiază de sprijin – vagyis azoknak a személyeknek a száma, akik a célcsoport tagjainként valamilyen támogatást kapnak, ami lehet például vállalkozásfejlesztési képzés, mentorálás, cégbejegyzési tanácsadás, pénzügyi támogatás.

Eredményindikátorok

 • IMM-uri create şi funcţionale la 6 luni după terminarea sprijinului – vagyis a támogatott személyek által létrehozott, és a pénzügyi támogatást követően legalább 6 hónapig fenntartott KKV-k száma.
 • Locuri de muncă create și existente urmare a sprijinului primit de șomeri&inactivi/ persoane angajate la 6 luni după terminarea sprijinului – vagyis a támogatott vállalkozások keretében létrehozott, és a pénzügyi támogatást követően legalább 6 hónapig fenntartott munkahelyek száma.

Itt mindhárom indikátornál a követelező minimális értékeket is megadta a pályázati kiírás, többet lehetett vállalni, kevesebbel a pályázat nem támogatható.

De mutatok egy korábbi POSDRU-s példát is, amelyik a szociális gazdaság fejlesztését célozta:

Output indikátorok

 • Numărul structurilor de economie socială înființate (kötelező): 6
 • Număr de persoane care beneficiază de orientare/consiliere – economie socială: 180
 • Număr de participanți la instruire – economie socială: 0
 • Număr de participanți FSE – femei: 90
 • Număr de participanți FSE – persoane de etnie romă: 180
 • Număr de participanți FSE – persoane cu dizabilități: 0
 • Număr de participanți FSE – alte grupuri vulnerabile: 0
 • Număr de evenimete de comunicare și promovare – economie socială: 6

Eredményindikátorok

 • Numărul locurilor de muncă create de structurile economiei sociale (kötelező): 30
 • Ponderea participanților la programele de formare pentru specialiști în domeniul incluziunii sociale, care obțin certificare (%), din care femei: 0
 • Număr de participanți la instruire certificați – economie socială: 0
 • Număr de locuri de muncă menținute de structurile economiei sociale: 0
 • Parteneri transnaționali implicați în proiect – economie socială: 0

Amikor az indikátorok csak egy része adott

Kicsit bonyolultabb a helyzet, amikor a pályázati kiírás csak részben írja elő, hogy a projektnek milyen indikátorai legyenek. Ez leginkább olyan kiírásokra jellemző, ahol a cél pontos, de a kivizetelezés minkéntjében a pályázónak sokkal nagyobb a mozgástere.

A Norvég Alap vagy Svájci Alap pályázatainál például ez a logika érvényesül: vannak programszintű indikátorok, és lenniük kell olyanoknak is, amelyeket a projekt tartalmának függvényében neked kell meghatároznod.

Ez utóbbiak a specifikus indikátorok.

Én most példaként a Svájci Alap egy régebbi szociális kiírását nézem, annak is az Anexa V: Indicatori de performanta pentru activitatile proiectului mellékletét. Nyisd meg, és látni fogsz benne egy listát, illetve egy táblázatot, amelyben azt kell kitölteni, hogy a projekt végére mely indikátor milyen értéket ér el, illetve ha valaki ellenőrizni akarná, hogy teljesültek-e a vállalt indikátorok, mivel (milyen dokumentumokkal) lehetne igazolni a teljesülést.

Én nem írtam, és nem is tervezek írni ilyen típusú pályázatokat, ezért nem tudok saját jó gyakorlatot mutatni, de a korábbi nyertes pályázatok kitűnőek példának. A Caritas időseket célzó projektjéről például ITT olvashatsz egy összefoglalót, illetve az ütemtervet is megnézheted.

De nézzük példát eredményre és indikátorra!

Ha például az egyik eredményed egy advocacy képzés a partnerintézmények alkalmazottainak, a kapcsolódó indikátoraid a következők lehetnek:

Indikátorok

 • Numărul participanților la instruire în advocacy – ellenőrzés forrása: jelenléti ívek
 • Număr de ore de instruire pentru participanți – ellenőrzés forrása: órarend, képzési beszámoló
 • Numărul de persoane cu competențe îmbunătățite în advocacy – ellenőrzés forrása: kiosztott oklevelek

Házi feladat:

Írd be a keresőbe több támogatott pályázat címét (picit fentebb ott a link egy régebbi nyerteslistához), és tanulmányozd az elérhető információkat.

Nézd meg a célokat, a tevékenységeket, az eredményeket és próbáld keresni az összefüggéseket. Vesd össze a kapcsolódó pályázati kiírás céljaival, a támogatható tevékenységekkel, a programszintű indikátorokkal. Minél több mintát látsz, annál jobb. És persze minél többet gyakorolsz, még annál is jobb.

Ugyanezt megteheted más pályázati programokkal és kiírásokkal is.


Illusztráció: innen.

Tanulj velem humánerőforrás-fejlesztési pályázatot írni!

AJÁNDÉK minitréning