POCU pályázás 2020-ban: Mire figyelj, hogy a pályázatod jogosult legyen?

Ha jártál már úgy, hogy a lelkedet is kidolgoztad egy pályázaton ahhoz, hogy rögtön ki is essen a jogosultsági körben, és soha el se jusson odáig, hogy tartalmilag értékeljék… Akkor ismered az érzést. Azt, amikor sokkszerűen rádtör a felismerés, hogy hónapok kínkeserves munkája ment füstbe, az önbizalmad romokban és sikerdíj se lesz. Ráadásul még magyarázkodni is kell az ügyfélnek vagy a fönöknek.

 

Mit szólnál, ha inkább elkerülnénk ezt az érzést és fellélegeznénk? 😉

 

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem neked az aktuális POCU jogosultsági szabályokat és segítek értelmezni:

 

1. szabály: Legyen meg az összes nyilatkozat!

 

Mindig nézd meg a pályázati kiíráshoz tartozó ellenőrzési szempontrendszerben (Grila de verificare CAE), hogy milyen nyilatkozatokat kell csatolni. Figyelj arra, hogy nem csak azok a nyilakozatok kellenek, amelyek a pályázati csomagban találhatók, hanem van egy sor olyan melléklet is, ami az általános útmutató része. Némelyikük változott is közben. A elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy nyilatkozatokkal kapcsolatban jobb, ha megfogadsz egy tanácsot: Még véletlenül se mellékelj régi formanyomtatványt és ne használd egy másik kiírás mellékletét!

 

Még több nyilatkozatos infó itt >>

 

2. szabály: Legyenek rendben a partnerségi mellékletek!

 

Ha a projekt partnerségben valósul meg, akkor a következő mellékletekre lesz szükséged:

 

 • Partnerségi megállapodás

Ehhez a formanyomtatvány az általános útmutatóban található. Ha jót akarsz, minden információt írj be, amit kérnek és ne módosíts a nyomtatványon SEMMIT.

 

 • Kiválasztási procedúra

A kiválasztási procedúra (Procedura de selectie a partenerilor) újabban egy külön melléklet, amit akkor kell kitölteni, ha állami intézmény a főpályázó és a magánszférából választ magának partnert. A kiválasztásra külön jogszabályok vonatkoznak, amelyeket be kell tartani, és a procedúra mlellett csatolnod kell minden nayagot, ami azt igazolja, hogy ezeket a szabályokat tisztességesen betartottad és eldokumentáltad. Ilyen apróságokra is gondolj, mint például a döntésről szóló hirdetés, amelyet a főpályázó közzétett a weboldalán vagy az elbíráló bizottság tagjainak nyilatkozatai.

 

 • A partnerségre vonatkozó indoklás (Nota justificativa…)

Ehhez régebb nem volt formanyomtatvány, de most már van, és azt kell tudni róla, hogy kötelező minden partnertségben megvalósuló projekt esetén, függetlenül attól, hogy milyen típusú intézmény a főpályázó.

 

Még több részlet a partnerségi mellékletekről itt >>

 

3. szabály: A pályázók feleljenek meg a jogosultsági feltételeknek!

 

Ehhez nem elég, ha ismered a pályázati kiírás specifikus útmutatójának az előírásait, meg kell nézni az általános útmutatót is. Ez utóbbi írja elő például, hogy a főpályázó és a partnerek alapító okiratában benne kell legyenek azok a tevékenységek, amelyeket a projekt keretében fognak végezni. Ugyanitt találhatók a pénzügyi kapacitással kapcsolatos tudnivalók, és sok más részlet is.

 

Sok-sok hasznos tudnivaló itt >>

 

4. szabály: Legyenek rendben a szakértők papírjai!

 

A pályázathoz mellékelni kell minimum a projektmenedzser és a partneri koordinátorok önéletrajzát és ezek mellékleteit. De nem mindegy, hogy mit és hogyan mellékelsz! Fontos, hogy a papírokkal tudd igazolni, hogy a szakértők megfelelnek a munkaköri leírásba betett követelményeknek. Ehhez nem elég beleírni a önéletrajzba a végzettséggel és szakmai tapasztalattal kapcsolatos infókat, igazoló dokumentumok is kellenek.

 

Kattints ide és olvasd el, pontosan mi a teendő >>

 

5. szabály: Csak azt szervezd ki, amit lehet!

 

A kiszervezésekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb részletkérdés, hogy tartalmi tevékenységet csak a főpályázó szervezhet ki. Ez nem azt jelenti, hogy a partnerek nem szervezhetnek ki semmit. Bevonhatnak alvállalkozót különböző “support” tevékenységekre, például rendezvényszervezésre, nyomdai munkálatokra stb, de a szakmai munkát, amit partnerként vállaltak, nekik kell végezni. De van arra is szabály, hogy mi az, amit kötelező kiszervezni, és semmiképpen se lehet rá partnert bevonni.

 

Konkrétumok a kiszervezésről itt >>

 

6. szabály: A projekt kövesse a kiírás céljait és indikátorait!

 

És mindez derüljön is ki a pályázatból. Ehhez alapkövetelmény, hogy a pályázatba írd bele egyértelműen, hogy a projekt hogyan kapcsolódik a kiírás céljaihoz és az “Indicatori prestabiliti” táblázatban számszerűsítsd az indikátorokat. De ez nem mindig ennyire egyszerű. Egy-egy kiírásban lehet olyan indikátorral kapcsolatos elvárás is, amit nem tudsz megadni a táblázatban. Ilyen esetben figyelj arra, hogy az érték szerepeljen a pályázat szövegében, az eredmények vagy a tevékenységek leírásában.

 

Még több indikátoros tipp itt >>

 

7. szabály: Ne sértsd meg a költségvetési szabályokat!

 

Ha nem szeretnéd, hogy a költségvetés miatt bukjon el a pályázat, figyelj arra, hogy:

 • A projekt értéke ne haladja meg a megengedett felső határt (vagy érje el a kötelező alsó határt)

 • Az önrész mértéke ne legyen kevesebb, mint az előírt százalékok

 • Egy adott tevékenységtípus költségvonzata ne legyen kevesebb vagy több a megengedett értéknél (ahol van ilyen szabály is)

 • Az FEDR (ERFA) költségek ne legyenek túlméretezettek

 • Az indirekt költségeket ne számold helytelenül

 • A főpályázó költségvetésrésze legyen a legnagyobb

 

Tudj meg még többet a költségvetési hibákról itt >>

 

8. szabály: Vigyázz a futamidőre!

 

Az idővel kapcsolatos elvárások nem mindig merülnek ki annyiban, hogy maximum hány hónapig tarthat a projekt. A pályázati kiírásban lehet konkrét referenciadátum (például meddig kell kötelezően befejezni a projektet), vagy előírhatják a projektszakaszok kötelező ütemezését is (például meddig tarthat egy projektszakasz, és mi kell ahhoz, hogy befejezettnek tekintsük).

 

Részletek itt >>

 

9. szabály: Ne feledkezz meg a nyilvánossági kötelezettségekről!

 

Ha netán kimaradnak a pályázatból a nyilvánossági kötelezettségek, az eddigi tapasztalat szerint hiánypótolhatók, de miért ne kerülnéd el a hiánypótlást, igaz? Ezt a szabályt nagyon egyszerű betartani, elég, ha szóról szóra bemásolod a pályázatba az útmutató vonatkozó részét.

 

Pontos útmutatás itt >>

 

10. szabály: Figyelj a célcsoportra!

 

Hogy a célcsoporttal kapcsolatban ne fuss bele jogosultsági hibába, két fontos szempontot tarts szem előtt:

 • csak azokat a kategóriákat tedd be a célcsoportba, akiket a pályázati útmutató megenged,

 • figyelj a kötelező számokra (minimum hány fős kell legyen a célcsoport, ebből minimum hány személy nő, roma, nehezen foglalkoztatható személy vagy bármi, amit a pályázati útmutató előír, hogyan viszonyul mindez ez az indikátorokhoz).

 

További célcsoportos tipp itt >>

 

+1 szabály: Ne hagyd ki a kötelező tevékenységeket!

 

És végül: Nem mindegy, hogy milyen tevékenységekből áll a projekt! A POCU pályázatok tevékenységei eléggé irányítottak, minden kiírásnál vannak kötelező tevékenységek, sőt, egy-egy pályázati kiírás csak kötelező tevékenységet ír elő. Vigyázz, hogy az összes legyen benne a pályázatban, pont úgy, ahogyan a kiírás kéri! Ha vannak speciális feltételek egy-egy tevékenység kapcsán, figyelj arra, hogy a projekt megfeleljen ezeknek. A kötelező tartalmi részleteket másold át a pályázatba és egészítsd ki a projektre szabott részletekkel, így kisebb lesz az esélye annak, hogy valami fontos kimarad.

 

Hajrá és sok sikert! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!

 

Kép: MUTI via Behance.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .