POCU 2020: Mire figyelj, hogy a pályázatod jogosult legyen?

Ha jártál már úgy, hogy a lelkedet is kidolgoztad egy pályázaton ahhoz, hogy rögtön ki is essen a jogosultsági körben, és soha el se jusson odáig, hogy tartalmilag értékeljék… Akkor ismered az érzést. Azt, amikor sokkszerűen rádtör a felismerés, hogy hónapok kínkeserves munkája ment füstbe, az önbizalmad romokban és sikerdíj se lesz. Ráadásul még magyarázkodni is kell az ügyfélnek vagy a fönöknek.

Mit szólnál, ha inkább elkerülnénk ezt az érzést és fellélegeznénk?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem neked az aktuális POCU jogosultsági szabályokat és segítek értelmezni:

1. szabály: Legyen meg az összes nyilatkozat!

Mindig nézd meg a pályázati kiíráshoz tartozó ellenőrzési szempontrendszerben (Grila de verificare CAE), hogy milyen nyilatkozatokat kell csatolni.

Figyelj arra, hogy nem csak azok a nyilakozatok kellenek, amelyek a pályázati csomagban találhatók, hanem van egy sor olyan melléklet is, ami az általános útmutató része. Némelyikük változott is közben.

A elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy nyilatkozatokkal kapcsolatban jobb, ha megfogadsz egy tanácsot: Még véletlenül se mellékelj régi formanyomtatványt és ne használd egy másik kiírás mellékletét!

2. szabály: Legyenek rendben a partnerségi mellékletek!

Ha a projekt partnerségben valósul meg, akkor a következő mellékletekre lesz szükséged:

 • Partnerségi megállapodás:  Ehhez a formanyomtatványt az általános útmutatóban található. Ha jót akarsz, minden információt írj be, amit kérnek és ne módosíts a nyomtatványon SEMMIT.
 • Kiválasztási procedúra: A kiválasztási procedúra (Procedura de selectie a partenerilor) újabban egy külön melléklet, amit akkor kell kitölteni, ha a közszférából van a főpályázó és a magánszférából választ magának partnert. A kiválasztásra külön jogszabályok vonatkoznak, amelyeket be kell tartani, és a procedúra mlellett csatolnod kell minden nayagot, ami azt igazolja, hogy ezeket a szabályokat tisztességesen betartottad és eldokumentáltad. Ilyen apróságokra is gondolj, mint például a döntésről szóló hirdetés, amelyet a főpályázó közzétett a weboldalán vagy az elbíráló bizottság tagjainak nyilatkozatai.
 • A partnerségre vonatkozó indoklás (Nota justificativa…): Ehhez régebb nem volt formanyomtatvány, de most már van, és azt kell tudni róla, hogy kötelező minden partnertségben megvalósuló projekt esetén, függetlenül attól, hogy milyen típusú intézmény a főpályázó.

3. szabály: A pályázók feleljenek meg a jogosultsági feltételeknek!

Ehhez nem elég, ha ismered a pályázati kiírás specifikus útmutatójának az előírásait, meg kell nézni az általános útmutatót is.

Ez utóbbi írja elő például, hogy a főpályázó és a partnerek alapító okiratában benne kell legyenek azok a tevékenységek, amelyeket a projekt keretében fognak végezni. Ugyanitt találhatók a pénzügyi kapacitással kapcsolatos tudnivalók, és sok más részlet is.

4. szabály: Legyenek rendben a szakértők papírjai!

A pályázathoz mellékelni kell minimum a projektmenedzser és a partneri koordinátorok önéletrajzát és ezek mellékleteit.

De nem mindegy, hogy mit és hogyan mellékelsz! 

Fontos, hogy a papírokkal tudd igazolni, hogy a szakértők megfelelnek a munkaköri leírásba betett követelményeknek. Ehhez nem elég beleírni a önéletrajzba a végzettséggel és szakmai tapasztalattal kapcsolatos infókat, igazoló dokumentumok is kellenek.

5. szabály: Csak azt szervezd ki, amit lehet!

A kiszervezésekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb részletkérdés, hogy tartalmi tevékenységet csak a főpályázó szervezhet ki.

Ez nem azt jelenti, hogy a partnerek nem szervezhetnek ki semmit. Bevonhatnak alvállalkozót különböző “support” tevékenységekre, például rendezvényszervezésre, nyomdai munkálatokra stb, de a szakmai munkát, amit partnerként vállaltak, nekik kell végezni.

De van arra is szabály, hogy mi az, amit kötelező kiszervezni, és semmiképpen se lehet rá partnert bevonni.

6. szabály: A projekt kövesse a kiírás céljait és indikátorait!

És mindez derüljön is ki a pályázatból.

Ehhez alapkövetelmény, hogy a pályázatba írd bele egyértelműen, hogy a projekt hogyan kapcsolódik a kiírás céljaihoz és az “Indicatori prestabiliti” táblázatban számszerűsítsd az indikátorokat.

De ez nem mindig ennyire egyszerű.

Egy-egy kiírásban lehet olyan indikátorral kapcsolatos elvárás is, amit nem tudsz megadni a táblázatban. Ilyen esetben figyelj arra, hogy az érték szerepeljen a pályázat szövegében, az eredmények vagy a tevékenységek leírásában.

7. szabály: Ne sértsd meg a költségvetési szabályokat!

Ha nem szeretnéd, hogy a költségvetés miatt bukjon el a pályázat, figyelj arra, hogy:

 • A projekt értéke ne haladja meg a megengedett felső határt (vagy érje el a kötelező alsó határt)
 • Az önrész mértéke ne legyen kevesebb, mint az előírt százalékok
 • Egy adott tevékenységtípus költségvonzata ne legyen kevesebb vagy több a megengedett értéknél (ahol van ilyen szabály is)
 • Az FEDR (ERFA) költségek ne legyenek túlméretezettek
 • Az indirekt költségeket ne számold helytelenül
 • A főpályázó költségvetésrésze legyen a legnagyobb

8. szabály: Vigyázz a futamidőre!

Az idővel kapcsolatos elvárások nem mindig merülnek ki annyiban, hogy maximum hány hónapig tarthat a projekt.

A pályázati kiírásban lehet konkrét referenciadátum (például meddig kell kötelezően befejezni a projektet), vagy előírhatják a projektszakaszok kötelező ütemezését is (például meddig tarthat egy projektszakasz, és mi kell ahhoz, hogy befejezettnek tekintsük).

9. szabály: Ne feledkezz meg a nyilvánossági kötelezettségekről!

Ha netán kimaradnak a pályázatból a nyilvánossági kötelezettségek, az eddigi tapasztalat szerint hiánypótolhatók, de miért ne kerülnéd el a hiánypótlást, igaz? Ezt a szabályt nagyon egyszerű betartani, elég, ha szóról szóra bemásolod a pályázatba az útmutató vonatkozó részét.

10. szabály: Figyelj a célcsoportra!

Hogy a célcsoporttal kapcsolatban ne fuss bele jogosultsági hibába, két fontos szempontot tarts szem előtt:

 • csak azokat a kategóriákat tedd be a célcsoportba, akiket a pályázati útmutató megenged,
 • figyelj a kötelező számokra (minimum hány fős kell legyen a célcsoport, ebből minimum hány személy nő, roma, nehezen foglalkoztatható személy vagy bármi, amit a pályázati útmutató előír, hogyan viszonyul mindez ez az indikátorokhoz).

+1 szabály: Ne hagyd ki a kötelező tevékenységeket!

És végül: Nem mindegy, hogy milyen tevékenységekből áll a projekt!

A POCU pályázatok tevékenységei eléggé irányítottak, minden kiírásnál vannak kötelező tevékenységek, sőt, egy-egy pályázati kiírás csak kötelező tevékenységet ír elő.

Vigyázz, hogy az összes legyen benne a pályázatban, pont úgy, ahogyan a kiírás kéri! Ha vannak speciális feltételek egy-egy tevékenység kapcsán, figyelj arra, hogy a projekt megfeleljen ezeknek. A kötelező tartalmi részleteket másold át a pályázatba és egészítsd ki a projektre szabott részletekkel, így kisebb lesz az esélye annak, hogy valami fontos kimarad.


Hajrá és sok sikert! 🙂


Illusztráció: MUTI via Behance.

Szólj hozzá vagy kérdezz!